Algele - Proteinele Viitorului

Imagine preview
(8/10 din 3 voturi)

Acest referat descrie Algele - Proteinele Viitorului.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 20 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Biologie

Extras din document

Algele nu sunt nici fructe,nici cereale,dar unele inlocuiesc legumele,in alimentatia zilnica a sute de milioane de oameni.Algele au avut si au o foarte mare importanta pentru popoarele din Orient si Extremul Orient ca si pentru anumite populatii nordice.Chinezii,japonezii,hawaienii consuma mari cantitati de alge ca sa-si echilibreze meniurile pe baza de orez si de peste uscat. Tonice generale,algele sunt deopotriva apreciate in tarile respective pentru neumaratele lor virtuti. Japonezii cultiva o alga rosie foarte pretuita si consumata sub numele de “Nori”,irlandezii maninca,de veacuri,anumite varietati de alge rosii si brune. In Franta , cunoscatorii pot sa beneficieze de aceste mancaruri mai ales la restaurantele chinezesti,japoneze sau vietnameze. Dar algele sunt folosite si in anumite produse ale industriei noastre alimentare.

Algele marine sunt de-o bogatie nebanuita , sunt “intia manifestare a vietii pe globul nostru”-(P.Gloess).Algele contin minerale si metaloizi din belsug:iod,magneziu, potasiu ,calciu, fier , aluminiu ,mangan , fosfor , sulf , nichel , aur , zinc , cobalt , strontium , titan , vanadium , staniu , rubidium , siliciu .Ele contin vitamine,aminoacizi, glucide, materii grase ,multa clorofila, mucilagii, substante antibiotice, etc.

De aceea nu trebuie sa fim surprinsi de numeroasele lor indicatii:-adenite, limfatism, astenii fizice si intelectuale, anemie, tulburari glandulare, reumatisme cornice, algii, tulburari circulatorii, in tratamentul afectiunilor cardiace, obezitate, celulita, arterioscleroza, hipertensiune, alergii, rinofaringite, etc.

Alge, prin definitie sunt plante inferioare caracterizate prin prezenta clorofilei si raspandite in ape dulci, sarate si pe uscat. Algele sunt plante de o mare diversitate, care se gasesc in medii diferite de viata, au un corp unicelular sau pluricelular, simplu sau ramificat. Unele sunt vizibile doar la microscop, iar altele formeaza tufisuri intinse in apele marilor (cum este Marea de Sargassum din Oceanul Atlantic). Desi la prima vedere par a fi majoritatea verzi, dupa culoare, se impart in mai multe clase, dintre care amintim: algele albastre (Cyanophyceae), algele verzi (Chlorophyceae), algele rosii (Rhodophyceae) si algele brune (Phaeophyceae).

Tipuri de alge

(pe scurt)

Algele verzi filamentoase – Chlorophyceae

Algele verzi - cele mai multe cloroficee sunt acvatice, dar unele alge verzi pot trai si pe zapada, pe trunchiurile copacilor, in sol sau pot forma simbioze cu protozoarele, hidrele sau cu lichenii. Exista in jur de 8.000 de specii, de la dimensiuni miscoscopice pana la ce am numi "mari'. Culoarea tipica a acestor plante este data de pigmentii clorofilei, rezultand o culoare a marului verde sau a ierbii, chiar daca unele specii merg spre verde galbui sau spre verde inchis.

Algele verzi calcifiate, mai ales Halimeda sp., sunt importante datorita contributiei lor la formarea sedimentelor marine. Stralucitoarele bancuri de nisip ale Caraibelor si multe alte locuri din lume sunt formate din ramasitele erodate ale carbonatului de calciu din algele verzi.

Algele brune – Phaeophyceae

Algele brune: Sunt foarte raspandite in apele marine, unde pot forma frunze gigantice. Aceste alge constituie hrana multor animale marine. De asemenea, unele se folosesc ca hrana pentru animalele domestice si la prepararea unor produse alimentare. Din unele se extrag bromura de potasiu si iodul. Cantitati mari de alge sunt folosite ca ingrasamant pe terenurile agricole.

Algele rosii – Rhodophyceae

Algele rosii: Un mediu de cultura des intalnit in biologie este agar-agarul, obtinut din algele rosii. Locuitorii din Hawai folosesc alge rosii in alimentatie. Japonezii le intrebuinteaza in alimentatie, in cosmetica si in industrie, la apretat si pentru a da luciu hartiei.

Algele albastre – Cyanophyceae

Algele verzi-albastrii: Se intalnesc in sol, in apele sarate sau dulci si pot rezista la temperaturi foarte variate. Unele forme (Spirulina) sunt folosite ca supliment in dieta pentru continutul ridicat de proteine.

1.- Algele verzi– Chlorophyceae

Algele verzi filamentoase Chlorophyceae reprezinta un grup semnificativ si important din clasa algelor verzi de apa dulce. Aceasta clasa include unele dintre cele mai cunoscute specii precum si specii care sunt importante din punct de vedere ecologic si stiintific.

Exista aproximativ 350 de genuri si 2650 specii de alge verzi filamentoase, cu o varietate de forme si configuratii, inclusiv specii de unicelulare inotatoare, colonii, unicelulare neflagelate, filamente si altele. Cateva din algele din aceasta clasa sunt: Enteromorpha, Ulva, Bryopsis, Codium si Cladophora.

Asemeni plantelor de uscat, algele verzi depoziteaza amidon (amiloza – amylose sau amilopectin – amylopectin) si au clorofila de tip a si b precum si pigmenti secundari: carotina, luten (lutein) si zeaxantin (zeaxanthin). Unele specii de Chlorophyta prezinta si sifonoxantin

( siphonoxanthin). Membrana reticulara, endoplasmica cu cloropasta este absenta la algele verzi; peretii celulei sunt formati din celuloza, hydroxproline, glycosides, xilan (xylans), mannans sau uneori carbonat de calciu.

Fisiere in arhiva (1):

  • Algele - Proteinele Viitorului.doc