Analizatorul Vizual

Referat
9/10 (3 voturi)
Domeniu: Biologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 1856
Mărime: 1018.99KB (arhivat)
Cost: 5 puncte

Cuprins

1.Analizatorul vizual 3-4

2.Structura ochiului 4-5

3.Organele de protectie ale ochiului 5

4.Functionarea ochiului 5-6

5.Caracteristicile optice ale ochiului normal 6-7

6.Defectele ochiului 8-9

7.Bibliografie 10

Extras din document

1. Analizatorul vizual

Analizatorul vizual se mai numeste si organul de simt al vazului,sau ochiul.Acesta transmite organismului cea mai mare parte a informatiilor preluate din mediul inconjurator. Analizatorul vizual atinge cel mai înalt grad de complexitate,si totodata de organizare,oferind creierului 90- 95% din cantitatea totala de informatie.

Vederea este un process complex de reflectare a lumii obiective,realizata cu participarea unor formatiuni nervoase,extreme de specializate. La nastere vederea este imperfecta, ea imbogatindu-se progresiv, astfel incat se considera ca in jurul varstei de 6 ani functia vizuala este maxima ,ea reducandu-se odata cu inaintarea in varsta.

Analizatorul vizual este format din 3 segmente:

1.receptor (globul ocular) ;

2.intermediar (caile de conducere);

3.central (centrii subcorticali si arii corticale).

Receptorul (globul ocular) are o forma sferica, cu un diametru de 2,5 cm. Greutatea globului ocular este de aproximativ 6 grame, reprezentand componenta receptoare a analizatorului vizual.

Peretele globului ocular este format din trei tunici :

a) Tunica externă este alcătuită din :

- Sclerotica – este un invelis conjunctiv, relativ rezistent, de culoare alb-mat, cu rol in principal de protectie a globului ocular. La nivelulu sau se insera muschii globului ocular, cu rol in motilitatea acestuia. In partea anterioara a globului ocular, sclerotica este avasculara si transparenta.

- Corneea transparenta – este zona prin care lumina patrunde in globul ocular; este subtire si transparenta.

Corneea este foarte sensibila : la cea mai mica atingere se declanseaza clipitul, iar lacrimile sunt secretate din abundenta, indepartand astfel impuritatile ce ajung la acest nivel. Fiind extrem de subtire, corneea permite luminii sa patrunda în ochi; este o componenta refringenta.

b) Tunica mijlocie are trei componente:

1.Coroida , situata sub sclerotica şi bogat vascularizata. Are rol în hranirea ochiului.

2.Corpul ciliar – secreta umoarea apoasa, un lichid din interiorul ochiului.Intervine în claritatea vederii prin musculatura sa.

3.Irisul– formatiune discoidala care determina ,,culoarea ochilor”. Prezinta central un orificiu rotund numit pupila.

Pupila are posibilitatea de marire sau micsorare, regland cantitatea de lumina ce pătrunde în ochi.

La lumina puternica, pupila se micsoreaza, la lumina slaba pupila se mareste. Aceste modificari sunt determinate de contractiile muschilor circulari şi radiari din grosimea irisului.

c) Tunica internă ( Retina )

Contine milioane de celule vizuale ( fotoreceptori ) care transforma energia luminoasa în impuls nervos.

Exista doua tipuri de celule raspandite inegal la nivelul retinei :

1.Celule cu bastonaş-se afla spre periferia retinei, descrescand spre centru. Sunt receptori pentru vederea nocturna, alb negru.

2.Celule cu con-sunt dispuse la nivelul retinei ,în zona numita pata galbena. Sunt receptori pentru vederea diurna, cromatica.

Aici este singurul loc unde se formeaza imaginea clara a obiectelor privite.

2. Structura ochiului

Ochiul este alcatuit din doua camere, anterioara ai posterioara cristalinului 6.

Camera anterioara, delimitata de cornea transparenta 1 conţine umoarea apoasa 2, un lichid transparent cu indice de refractie n=1,336. In cavitatea anterioara se afla irisul, un muschi ce are in centru o deschidere circulara – pupila ochiului. Cristalinul 6 este fixat intr-o membrana circulara elastica formata din multe fibre, numita zonula lui Zinn 5. Aceasta se sprijina pe tesutul exterior globului ochiului (albul ochiului) 7 numit sclerotica. Zonula este actionata de muschii ciliari 4.

Cristalinul este “lentila” ochiului şi este un corp transparent, elastic ce are indice de refractie variabil, crescand de la 1,386 cat are spre margini, la 1,406 în centru.

Camera posterioara are peretele format din trei straturi successive. In interiorul sclereticii 7 se afla coroida 8, tesut de culoare neagra ce separa optic camera posterioara de mediul exterior. In interiorul scleroticii se afla retina 9, tesutul sensibil la lumina al ochiului. Retina are o zonă 11, numita fovea sau pata galbena unde densitatea celulelor senzitive este cea mai mare. Fibrele nervoase ale celulelor retinei se reunesc în nervul optic 12 care este inserat în globul ochiului într-un punct numit pata oarba, deoarece daca imaginea unui obiect cade pe ea, nu este “vazuta” , acolo lipsind retina.

Camera posterioara 10 conţine umoarea sticloasa – un gel de indice de refractie n=1,336.

Preview document

Analizatorul Vizual - Pagina 1
Analizatorul Vizual - Pagina 2
Analizatorul Vizual - Pagina 3
Analizatorul Vizual - Pagina 4
Analizatorul Vizual - Pagina 5
Analizatorul Vizual - Pagina 6
Analizatorul Vizual - Pagina 7
Analizatorul Vizual - Pagina 8
Analizatorul Vizual - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Analizatorul Vizual.doc

Alții au mai descărcat și

Sângele

Sângele Sângele este lichidul roşu, vâscos, ce constituie mediul intern şi care circulă în artere şi în vene sub acţiunea pompei cardiace....

Efectele Alcoolului

Alcoolul etilic sau etanolul, cunoscut ca şi alcool, este acelaşi indiferent dacă băutura este vin, bere, lichior, coniac, whisky sau şampanie....

Aparatul Respirator

APARATUL RESPIRATOR Aparatul respirator este alcatuit din totalitatea organelor care asigura mecanismul respiratiei: al ventilatiei pulmonare, ca...

Sistemul Digestiv și Reglarea Lui

FIZIOLOGIA APARATULUI DIGESTIV Tractul gastro-intestinal asigură aportul continuu de apă, electroliţi şi substanţe nutritive necesare...

Digestia

Sistemul digestiv are ca rol transformarea alimentelor si degradarea lor in glucide, lipide, proteine si alte substante sub o forma asimilabila....

Determinismul Genetic al Culorii Ochilor

Toate trăsăturile morfologice, biochimice și comportamentale ale unui individ uman sunt genetic determinate. Această determinare se subordonează...

Digestia la Nivelul Intestinului Subtire

Miscarile de la nivelul intestinului subtire sunt: contractii de amestec si contractii propulsive. Totusi, miscarile intestinului subtire...

Igiena si Patologia Organelor de Simt - Ochiul

Ochiul este un organ a cărui principală funcţie este cea de a detecta lumina. Se compune dintr-un sistem sensibil la schimbările de lumină, capabil...

Ai nevoie de altceva?