Animale si Plante - Gandacii

Imagine preview
(10/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Animale si Plante - Gandacii.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier pdf de 9 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Biologie

Extras din document

Daca judecam succesul dupa numarul de specii si abundenta lor, atunci insectele sunt animalele cu cel mai mare succes de pe Pamânt. Dupa acelasi criteriu, gândacii, cu aproape 300000 de specii, sunt cele mai prospere insecte.

Exista multe specii diferite de gândaci, si multe alte specii noi sunt descoperite în fiecare an. De aceea, nu este surprinzator faptul ca toate aspectele vietii lor creeaza povesti aproape incredibile. Exista specii care se hranesc cu dopurile sticlelor cu cianura, o otrava care ucide majoritatea animalelor, si gândaci care lumineaza pe întuneric. Nu pare sa existe vreo limita a felurilor în care gândacii reusesc sa prospere în jurul nostru. Ca marime, gândacii variaza de la câtiva milimetri la peste 18 cm lungime, iar forma lor este si mai variata. Unii sunt lungi si foarte subtiri, altii scurti si îndesati, iar gândacii vârtej, care se deplaseaza în cercuri pe suprafata apelor dulci, au forma aerodinamica. Numele obisnuit al multor gândaci reflecta înfatisarea lor. Capul sau corpul unor gândaci este împodobit cu coarne sau tepi, iar altii, precum nasicornul, masculul de radasca europeana si radasca uriasa americana, au "coarne" imense.

Desi majoritatea oamenilor îsi închipuie gândacii ca fiind insecte târâtoare, multe specii stiu sa zboare, altele traiesc în/pe apa dulce. Ei au si mijloace de aparare. Desi nici unul nu are ac, multi au substante chimice otravitoare care pot provoca usturimi chiar si pe pielea omului, iar remarcabilul gândac bombardier îsi stropeste dusmanul cu un lichid fierbinte si caustic! Numele stiintific al gândacilor, Coleoptera, înseamna "cu aripi în teaca" si se refera la aripile lor anterioare cornoase, numite elitre, care în majoritatea cazurilor acopera aripile posterioare, atingându-se de-a lungul mijlocului corpului atunci când sunt închise. Gândacii îsi folosesc perechea posterioara de aripi pentru zbor, acestea închizându-se într-un mod caracteristic sub elitra protectoare atunci când gândacii se odihnesc sau se deplaseaza la sol.

Majoritatea gândacilor au mandibule bine dezvoltate cu care îsi farâmiteaza hrana. Restul structurilor lor corporale este similar cu al altor insecte.

Gândacii au ochi compusi bine dezvoltati - la speciile vânatoare vederea este importanta. Ochii compusi sunt formati din numeroase "fatete" sau receptori mici. Fiecare fateta poate trimite un mesaj spre creier si asigura un sistem de detectare eficient chiar si pentru cea mai mica miscare din jurul lor.

Picioarele gândacilor ofera indicii despre activitatea lor. Gândacii tigru sunt vânatori si au picioare lungi. Picioarele puternice ale scarabeilor au tepi pentru sapat, picioarele

Foto: Un gândac cardinal din Africa de Est, luându-si zborul de pe o frunza. Se observa felul în care aripile anterioare sunt ridicate cu mult peste aripile posterioare pentru zbor.

gândacilor de apa, turtite ca niste vâsle, sunt adaptate la înot. Picioarele posterioare ale gândacilor purice sunt lungi si adaptate pentru sarit.

Fisiere in arhiva (1):

  • Animale si plante - Gandacii.pdf