Animale si Plante - Insecte Colonizatoare

Imagine preview
(10/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Animale si Plante - Insecte Colonizatoare.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier pdf de 10 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Biologie

Extras din document

Cu o suta de milioane de ani înainte ca omul sa fi evoluat pâna la stadiul traiului în pesteri, unele specii de insecte dezvoltasera deja o adevarata organizare sociala.

Roiurile de muste sau de lacuste nu sunt considerate insecte sociale, deoarece fiecare insecta din roi este interesata doar de propria sa supravietuire. Insectele sociale, în schimb, împart sarcina de a-si conduce propria comunitate. în cazul albinei de stup, de exemplu, lucratoarele aduna hrana si pazesc puii, în timp ce regina ramâne acasa pentru a depune oua, întregul stup profitând de pe urma acestei împartiri a sarcinilor.

Rasa umana are o structura sociala în care indivizii, precum medicii, îndeplinesc anumite actiuni folositoare pentru comunitate, dar numai doua grupuri de insecte au dezvoltat o asemenea organizare sociala. Un grup include termitele, sau furnicile albe, care sunt mai strâns înrudite cu gândacii de bucatarie decât cu furnicile. Celalalt grup de insecte sociale include albinele, viespile si furnicile.

Aceste insecte pot fi recunoscute dupa segmentul îngust dintre torace si abdomen, dar majoritatea se evidentiaza prin coloritul galben cu negru, sau alte culori de avertizare.

Albinele si viespile au ace puternice, pe când furnicile au falci puternice. Muscatura furnicii poate provoca senzatia unei arsuri pe piele deoarece se elimina acid formic, pe care îl produce furnica în corp. Asemenea colonii sociale contin un numar variat de masculi, adesea numiti trântori, femele si lucratoare. Desi albinele si viespile lucratoare au aripi, furnicile lucratoare sunt lipsite de aripi.

Foto: O coloana de termite, Macrotermes, din Malaezia, aflate în cautarea hranei.

Termitele se hranesc cu lemn si alte materii vegetale.

Foto: Aerul circula constant prin spatiul de locuit dintre peretii grosi ai acestui cuib de termite sud-africane, mentinând temperatura, umiditatea si cantitatea de oxigen la nivelele necesare.

Unul dintre cei mai importanti factori pentru ca o societate sa functioneze bine este capacitatea indivizilor de a comunica între ei. Cum altfel ar putea sa explice ce au facut?

Arta comunicarii

Insectele, asemenea oamenilor, comunica prin mijloace tactile, olfactive, sonore si vizuale. Ele transmit mesaje frecându-si antenele una de cealalta. Ele comunica, de asemenea, producând o substanta chimica mirositoare numita feromon. Acest miros transmite informatii celorlalti membri ai coloniei, asemanator cu felul în care oamenii primesc informatii despre hrana prin simtul mirosului. S-ar putea sa mai existe si alte cai prin care comunica insectele, pe care însa trebuie sa le descoperim. Se stie ca multe insecte folosesc ultrasunete de frecvente foarte înalte, în afara gamei percepute de urechea umana; s-ar putea ca ele sa se foloseasca de ele pentru a "vorbi" unele cu altele. Albinele au dezvoltat o alta cale, deosebita, de a transmite informatii. Actiunile lor la întoarcerea la stup pot dezvalui altor albine sursele de nectar gasite.

Fisiere in arhiva (1):

  • Animale si Plante - Insecte colonizatoare.pdf