Ariciul

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Ariciul.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 5 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Biologie

Extras din document

Obiceiuri

Ariciul este, in general, un animal singuratic si nocturn. Noaptea este folosita pentru cautarea hranei, in timp ce ziua este utilizata pentru odihna si somn. In ciuda faptului ca aricii au picioare puternice si ghiare tari, adaptate pentru a sapa, speciile vest-europene isi construiesc, mai degraba, o vizuina de zi, din iarba si frunze uscate, in ascunzisul dens al unor tufe sau al desisului de la suprafata solului, decat sa-si excaveze un locas. Aceste vizuini nu sunt permanente; animalul foloseste o vizuina, doar una sau cateva zile, dupa care se muta construindu-si o noua locuinta.

Ariciul cu urechi lungi cat si cel de desert isi construieste vizuina in locuri bine ascunse, denivelari stancoase sau pietroase. Totodata, acestia isi sapa gropi, uneori excavandu-le singuri, alteori marindu-le pe cele parasite de alte animale, sau chiar sapand in cuiburile uriase de termite gasite in Africa Centrala. In general, femelele gestante sunt cele ce se ascund in gropi.

Hibernarea

Ariciul poseda abilitatea de a deveni somnolent atunci cand este necesar. In cazul speciilor europene, acest fapt se manifesta prin hibernarea din timpul lunilor de iarna, dar, aceasta abilitate este mai degraba un raspuns la reducerea posibilitatii de a-si procura hrana zilnica, decat la scaderea accentuata a temperaturii mediului ambiant. Unele specii, de desert, devin somnolente in timpul celor mai calduroase si aride perioade ale anului si acest lucru se intampla doar pentru a se mentine la racoare. Intr-o asemenea situatie, starea lor de somnolenta poate fi descrisa drept "hibernare".

Ariciul vest-european isi va dubla, in mod normal, greutatea in timpul lunilor de vara, cu scopul de a-si crea sub piele o rezerva de grasime care sa-i ajute in cursul iernii. Odata cu apropierea acestui anotimp, animalul isi construieste o vizuina bine delimitata. Vizuina este construita din frunze uscate si iarba, ajungand, uneori, la o grosime de 50 cm. Ariciul se cuibareste in vizuina, conferindu-i acesteia o forma convenabila si taseaza materialul din care aceasta este construita, facandu-l compact. Ca urmare, temperatura din vizuina ramane constanta, necoborand niciodata sub temperatura de inghet, indiferent de cat de frig ar fi in exterior.

Fisiere in arhiva (1):

  • Ariciul.doc