Biodiversitatea

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Biodiversitatea.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 11 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Prof. univ. dr. Gabriel Nedelea

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Biologie

Extras din document

Biodiversitatea

"Umanitatea şi-a construit iluzia că se poate descurca şi fără biodiversitate, văzută ca o stare periferică a lumii contemporane. Adevărul este că avem nevoie mai mult decât oricând de biodiversitate".Achim Steiner, Director executiv al Programului de Mediu al ONU

1. Definitie si importanta

Este util ca , mai intai, sa se faca dinstictie intre termenii frecvent utilizati in prezent : diversitate si biodiversitate.

Diversitatea este un concept introdus in ecologie de mai bine de 50 de ani si este centrul a mai multor probleme fundamentale ale acestei stiinte. Cu toate acestea , conceptul este inca obiect de dispute ( Pielu , 1995 ) , ca de exemplu , relativ la intrebarile :

• excluderea competitiva limiteaza numarul de taxoni inruditi care exista intr-un ecosistem dat ?

• exista o limita a similaritatii intre specii care coexista ?

• cum poate fi , in final , subdivizata “ nisa-spatiu “ ?

Raspunsuri pertinente la aceste intrebari si la alte conexe se pot da daca se foloseste o masura cantitativa pentru fiecare comunitate care se numeste index de diversitate. Acest index este analog variatiei si masoara variabilittaea calitatii unei colectivitati de organisme care apartin la mai multe specii , in acelasi mod in care variatia masoara variabilitatea cantitativa a magnitudinii colectivitatii ( de exemplu , inaltimea arborilor intr-o padure ).

In general , diversitatea descrie , ca pe o componenta , proprietatea care reflecta deopotriva numarul de specii ( bogatia ) intr-o comunitate biologica si uniformitatea cu care abundenta diferitelor specii este perturbata. Pentru masurarea diversitatii in termen de numar de specii ( s ) , dintr-o comunitate , cel mai folosit este indicele Simpson :

s s

∑ Л i ( s - Л i ) = ∑ Л i2 ,

i=1 i=1

in care Лi este abundenta relativa a i specii .

Raminind la aceasta foarte sumara prezentare a indicilor de masurare a diversitatii , trebuie subliniat ca fundamental , ca diversitatea consta din coexistenta diferitelor entitati in spatiu si timp. Modalitatea conventionala de a obtine informatii asupra diversitatii implica observarea simultana a multiple entitati pe durata unei perioade de timp si in diferite statiuni.

O alternativa consta in a observa diferite entitati luate separat in statiuni comune si apoi sa se compare spatial observatiile separate. Aceasta ultima modalitate a fost promovata pentru o evaluare rapida prin GIS ( Geographic Information System ) ( Scott et al. , 1987 ).

Biodiversitatea este un concept cu totul diferit de al diversitatii , desi ambele se ocupa cu variabilitate in general. Metodele si scopurile urmarite difera enorm ( Pielu , 1995 ).

Biodiversitatea se ocupa cu lumea vie ( biota ) ca un intreg , iar scopul final al investigatiilor consta in conservarea , asa cum se afla in natura , a speciilor in habitatele lor naturale. Pe de alta parte , in timp ce diversitatea este un concept teoretic , biodiversitatea este o parte a ecologiei aplicate (Pielu, 1995 ).

Biodiversitatea este un atribut al lumii vii naturale si orice incercare de crestere artificiala a diversitatii , fie si numai a unei parti locale a padurii , este o aberatie ( Namkoong , 1995 ).

Daca diversitatea este o proprietate a unui anume grup ingust , definit taxonomic , biodiversitatea este o proprietate a intregii biosfere.

Exista mai multe definitii de biodiversitati , apartinind unor oameni de stiinta , organisme nationale si internationale sau conferinte ale Natiunilor Unite. Asa de exemplu , Congresul Statelor Unite ale Americii ( Office of Technology Assessement , 1987 ) defineste diversitatea biologica ( termen sinonim cu biodivesitatea ) ca “ ... referindu-se la varietatea si variabilitatea intre organismele vii la complexele ecologice in care ele se intilnesc.

Diversitatea poate fi definita ca numarul diferitelor componente si frecventa lor relativa. Pentru diversitatea biologica , aceste componente sunt organizate la mai multe niveluri , mergind de la ecosisteme complete pina la structuri chimice , care sunt baza moleculara a ereditatii. Astfel , termenul include ecosisteme diferite , specii , genuri si abundenta lor relativa. “

Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura ( FAO ) a Natiunilor Unite consemneaza : “ ... Diversitatea biologica indica varietatea formelor de viata , rolul ecologic pe care il indeplinesc si diversitatea genetica pe care o contin “ ( Wilcox , 1984 ). Deci , diversitatea biologica exista la nivelul genelor ( nivelul molecular ) , nivelul individual , nivelul populatiilor , la nivelul speciilor si la nivelul ecosistemului ... “.

Fisiere in arhiva (1):

  • Biodiversitatea.doc

Alte informatii

U.S.A.M.V.B. Timisoara, Facultatea de Horticultura si Silvicultura, Master " Monitorizarea contaminarii produselor de origine vegetala