Botanică - familia aceraceae

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Biologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 2599
Mărime: 825.09KB (arhivat)
Publicat de: Valentina Rotaru
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Rusu Alexandru

Extras din referat

Cuprinde arbori şi arbuşti cu frunze căzătoare, aparţinînd genurilor: Acer şi Dipteronia. Ultimul gen este răspîndit în China.

Genul Acer

Include circa 110 specii de arbori şi arbuşti, răspîndiţi cu predilecţie în emisfera nordică, caracterizaţi prin: muguri opuşi; cicatricele frunzelor unite direct sau printr-o linie sitipelară; frunzele simple sau compuse, cele simple sunt palmat – lobate; flori poligame, adesea andromonoice (flori bisexuate şi flori mascule pe aceleaşi exemplar), mai rar, dioice sau androdioice (exemplare cu flori mascule şi exemplare cu flori mascule şi flori femele), de tipul 5 (4), uneori fără petale, cu 8 – 10 stamine, aşezate pe un disc nectarifer inelar; ovar turtit lateral, cu două lojibiovulate; disamare lung aripate, formînd între aripi un unghi variabil caracteristic pentru fiecare specie.

Acer pseduoplatanus – paltin de munte, Paltin

Arbore de mărimea a I – a, înalt de pînă la 30 – 40 m, cu înrădăcinare pivotant – trasantă şi tulpină dreaptă mai rar cu neregularităţi de creştere, acoperită de o culoare cenuşie în tinereţe. Ritidomul apare de la vîrsta de 30 – 40 ani şi este caracteristic, brun – gălbui, cu nuanţe roşcate, exfolindu-se în plăci de mărimi diferite.

Lemn de calitate superioară, rezistent, durabil, elastic, uniform, cu luciu frumos, apreciat în industria mobilei, mai ales atunci cînd prezintă fibre sinuate, numit paltin creţ. Se mai utilizează la confecţionarea obiectelor muzicale, în strungărie etc.

Coroana globuloasă, reletiv simetrică, deansă. Lujeri viguroşi verzi pînă la brun deschis, glabrii, cu lenticele numeroase.

Muguri opuşi şi cel terminal mai mare, tetragonal, cu cîte 6-8 solzi verzui, tiviţi pe margine cu o dungă maronie, îngustă. Cicatricele frunzelor perechi sunt unite printr-o linie stipelară scurtă, orizontală.

Preview document

Botanică - familia aceraceae - Pagina 1
Botanică - familia aceraceae - Pagina 2
Botanică - familia aceraceae - Pagina 3
Botanică - familia aceraceae - Pagina 4
Botanică - familia aceraceae - Pagina 5
Botanică - familia aceraceae - Pagina 6
Botanică - familia aceraceae - Pagina 7
Botanică - familia aceraceae - Pagina 8
Botanică - familia aceraceae - Pagina 9
Botanică - familia aceraceae - Pagina 10
Botanică - familia aceraceae - Pagina 11
Botanică - familia aceraceae - Pagina 12
Botanică - familia aceraceae - Pagina 13
Botanică - familia aceraceae - Pagina 14
Botanică - familia aceraceae - Pagina 15

Conținut arhivă zip

  • Botanica - Familia Aceraceae.doc

Alții au mai descărcat și

Cafeaua

Istoria cafelei este la fel de bogata ca insasi cafeaua, datand de mai mult de 1000 de ani. In Occident, istoria cafelei incepe acum trei secole,...

Sfecla de zahăr

Sfecla de zahar este planta care asigura in exclusivitate materia prima de buna calitate si mare randament pentru industria zaharului din tara...

Broaștele țestoase

Broastele testoase reprezinta un grup de reptile pe cale de disparitie, numite chelonieni, si care se caracterizeaza prin carcasa lor osoasa sau,...

Creșterea animalelor

Rase de bovine: Rase de lapte - Friza - Holstein Friza - Jersey - Rosie Danezã - Rosie de stepã - Rosie brunã - Angler - Baltata cu...

Ai nevoie de altceva?