Cancerul

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Cancerul.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier ppt de 10 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domenii: Biologie, Medicina

Extras din document

CANCERUL

Etimologia cuvantului provine din limba greaca KARKINOS care inseamna crustaceu. In general, termenul de cancer se refera la un grup de afectiuni caracterizate prin cresterea anormala si necontrolata a unei sau a unui grup de celule, care invadeaza celulele inconjuratoare si care se pot imprastia la distanta de tesutul sau de organul in care s-au format. Corpul uman este format din diferite tesuturi, fiecare dintre ele fiind formate din milioane de celule. Acestea sunt dispuse intr-o maniera ordonata, fiecare tesut avand propria sa structura si arhitectura celulara.

LEUCEMIA

Leucemia este un cancer al celulelor sangelui (produse in maduva osoasa). In leucemie, maduva osoasa incepe sa produca mult prea multe leucocite (celule albe), care in timp,ajung sa inlocuiasca celulele normale – hematii, trombocite, leucocite.

Sunt 4 tipuri principale de leucemie, iar starea de sanatate a pacientilor care au leucemie in stare acuta se poate inrautati foarte repede. La pacientii cu leucemie cronica, evolutia este una lenta, si de multe ori, simptomele nu sunt vizibile decat atunci cand boala este avansata. Aceste doua forme,acuta si cronica, impart fiecare din tipurile de leucemie, in functie de celula afectata:limfocitul sau mielocitul.

Scopul tratamentul in constituie distrugerea celulelor canceroase si de a permite formarea celulelor normale in maduva osoasa. Deciziile privind tratamentul, se bazeaza pe tipul de leucemie, stadiul bolii, varsta pe care o are pacientul, dar si pe starea generala de sanatate.

LEUCEMIA MIELOIDA CRONICA (LMC)

Nu este o forma comuna de leucemie.

Afecteaza in general adultii, dar 2% - 3% din toate cazurile sunt copii.

Media de varsta a bolnavilor este de 66 – 67 de ani.

Desi nu se transmite ereditar are o componenta genetica.

In 90% din cazuri este asociata unei anomalii cromozomiale, care se numeste cromozomul Philadelphia, in care o gena anormala (BCR-ABL) determina crearea unei enzime (tirozin kinaza), care se presupune ca ar fi cauza cresterii necontrolate si dezvoltarea celulelor leucemice.

Multi factori pot favoriza aparitia leucemiei, fara a fi insa cauza ei.

Semne si simptome precoce: febra, scadere inexplicabila in greutate, inapetenta, oboseala, diaforeza nocturna

Semne si simptome tardive: anemie, splenomegalie, dificultati respiratorii, paloare, sangerari diverse, dureri articulare sau osoase, mici leziuni ale pielii (petesie)

TERAPIA GENICA

Terapia genica este o metoda de manipulare a informatiei genetice, constand in transferul de gene in celulele umane, in scopul inlocuirii genelor mutante care produc maladii ereditare. Este o stiinta relativ tanara, prima incercare de folosire a terapiei avanda loc in 1990, in SUA,de catre Michael Blaese, in tratarea unei imunodeficente ereditare.

In practica exista doua tipuri de terapie genica: primul prevede introducerea unei gene in celulele unei linii germinale cu scopul modificarii identitatii genetice, iar cea de a doua, urmareste eliminarea defectelor genetice ale celulelor somatice, cu efecte limitate asupra pacientului.

Oamenii de stiinta trebuie sa identifice si sa surmonteze urmatoarele probleme: siguranta procedurii, eficienta transferului, selectivitatea “bombardamentului”, reactia imunitara, durata expresiei genei transferate.

Fisiere in arhiva (1):

  • Cancerul.ppt