Caracatitele

Imagine preview
(8/10)

Acest referat descrie Caracatitele.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 10 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Biologie

Extras din document

Rudele caracatitelor, sepiile si calmarii (ordinul Decapoda) au zece brate , dintre care doua sunt mai lungi si prevazute cu ventuze doar la capatul latit (bratele apucatoare sau prehensile). La Decapode exista si un rest de cochilie interna.

Clasa Cephalopoda este împartita in doua subcla¬se, foarte deosebite ca numar de specii si importan-

ta: Nautiloideele - reprezentate printr-un singur gen actual, Nautilus - al carui corp este adapostit intr-o cochilie formata din camere succesive, doar ultima locuita, celelalte, pline cu gaz, asigurând flo¬tabilitatea animalului - si Coleoideele, care gru¬peaza toate celelalte cefalopode actuale, cam vreo 600 de specii, numar redus, in comparatie cu forme¬le disparute. Sunt cunoscute peste 10.000 de specii fosile, dar,fara indoiala, ele au fost mai numeroase.

Stramosii cefalopodelor au aparut acum 500 de mi¬lioane de ani , in perioada cambriana. si aveau o solida cochilie externa.

Familia caracatitelor (Octopodide) are o larga raspândire si este divizata in trei subfamilii (Bathypolypodine, Eledonine si Octopodine), inegale ca numar de specii si diferite în privinta detaliilor anatomice si a modului de viata.

Genul Octopus, la care ne vom referi cu deosebire, apartine ultimei subfamilii. Specia cea mai cunosccuta , comuna în Marea Mediteranâ ,dar si in alte zone oceanice, este Octopus vulgaris.

Un animal singuratic

Daca sepiile evolueaza in apropierea fundului marin ,iar calmarii traiesc in masa apei, caracatitele sunt animale strict bentonice, parasind solul submarin doar rareori.

Pol fi întâlnite din apele litorale pâna la adâncimi 150 m, dar pe coastele Irlandei fost pescuite exemplare si de la 400 m.au

Caracatita este un animal solitar, foarte atasat teritoriului sau, pe care vâneaza si pe care-l apara cu îndârjire de intrusi. Prada sa preferata o formeaza crustaceele - crabi si languste, uneori scoici, cateodata pesti si chiar alte cefalopode.

Are totdeauna un adapost, o cavitate in malul stancos , o gropita acoperita cu pietre sau interiorul unei amfore din încarcatura vreunei nave antice scufundate.In jurul adâpostului sunt, adesea, resturi din carapacea cranbior sau fragmente din cochilii ramase de la mesele caracatitei , care isi consuma victimele retrasa înauntru.

Fisiere in arhiva (1):

  • Caracatitele.doc

Alte informatii

Intre Mit si Realitate