Celula

Imagine preview
(6/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Celula.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 11 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Peste Ioana

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Biologie

Extras din document

Milenii de-a rîndul omul nu a stiut ca atît el cît si toate fiintele de pe Terra sunt formate din celule.Abia inventarea microscopului optic a permis observarea de catre Robert Hook (1665), într-o felie de pluta subtire , a unor cavitati dispuse ca într-un fagure de miere ,carora el le-a dat numele de celule (latina cellula-camaruta);erau defapt peretii de celuloza ale fostelor celule vegetale.Cîtiva ani mai tîrziu , olandezul Antonie van Leeuvenhoek descopera fascinanta lume a celulelor vii protozoare din apa , globulele rosii din sîngele vertebratelor , bacterii .

Astfel Robert Brown(1831) descopera nucleul celular , afirmînd ca nucleul este o componenta constanta si fundamentala a celulei iar Valentin Leeuwenhoek (1836) descopera nucleolul în interiorul nucleului.Se ajunge astfel la ideea ca celula este o masa de protoplasma limitata în spatiu de o membrana celulara si avînd în interior nucleul. Protoplasma nucleului primeste numele de carioplasma spre a o deosebi de citoplasma.Celula este un adevarat microcosmos în care structurile si functiile se îmbina armonios.Sa începem calatoria noastra în lumea celulelor aruncînd o privire generala asupra organismelor depe Terra. Observam ca celulele care intra în alcatuirea lor au trasaturi comune , existînd si functionînd,aceasta fiind unul dintre aspectele unitatii lumii vii.O prima diferentiere care se impune este între celulele procariote si cele eucariote între care exista deosebirii esentiale de organizare cu implicatii în clasificarea organismelor vii.

- Organismele procariote – fac parte bacteriile si algele albastre –verzi.

- Organismele eucariote – pot fi unicelulare sau pluricelulare, pe cînd procariotele sunt numai unicelulare.

Toate organismele unicelulare se numesc ,,protiste “.

Principalele deosebiri dintre celulele procariote si cele eucariote sunt urmatoarele.

1. Celulele eucariote au nucleu bine individualizat , cu o morfologie caracteristica înconjurat de o membrana proprie. Dimpotriva, la celulele procariote materialul nuclear este raspîndit în citoplasma formînd asa numitul nucleoid sau echivalent nuclear , ce defapt este o singura molecula circulara de acid dezoxiribonucleici constituie cromozomul unic al procariotelor.

2. Procariotele se îmultesc prin simpla scindare a celulei dupa ce sau dublat componentele acesteia. Dimpotriva eucariotele au forte de evolutie de îmultire :diviziune si meioza.În cursul diviziunii celulare la eucariote materialul nuclear se condenseaza sub forma mai multor cromozomi ,al caror numar si structura sunt caracteristice fiecarei specii.

3. Eucariotele au în citoplasma organite celulare (mitocondrii, lizozomi, peroximi , aparatul Golgi ,reticolul endomplasmatic) delimitate prin membrane de restul citoplasmei care formeaza matricea citoplasmatica sau citoscheletul .Celula eucariota are o compartimentare structurala si functionala a citoplamei.Procariotele nu au organite celulare si deci nici compartimentarea citoplasmei.

4. Procariotele au la periferia celulei o membrana citoplasmatica(ce nu poate avea prelungiri la interiorul citoplasmei numite mezozomi si în afara ei un perete celular.

5. Eucariotele au in citosol un citoschelet ce determina forma si miscarile celulei din care face parte si curentul citoplamatic si miscarea locomotoriei amiboidala.Procariotele nu au aceste proprietati , locomotia , fiind asigurata de un flagel ce u structura mult mai simpla ca cei întîlniti la unele eucariote .

Diversitatea celulelor se manifesta si prin formele si dimensiunile lor.

În corpul omului, printre cele cîteva milioane , miliarde de celule, se gasesc unele sferice altele în forma de disc, cilindrice ,cubice , stelate , poliedrice ,fusiforme sau cu forme ciudate ,celulele cu multe ramificatii din cerebel.Important este ca forma celulei este adaptata functiei sale.Majoritatea celulelor omului au diametrul de 20-30microni (1micron-1/1000mm).Exista si celule mici de 3- 4 microni cum sunt neuronii din scoarta cerebeloasa, sau mai mari de 125 –150 microni –neuroni gigantici din regiunea frontala a scoartei cerebrale.

Galbenusul oulelor de pasare este deasemeni o celula avînd însa diametrul de ordinul centrimetrelor-10 cm la oul de strut.

Fisiere in arhiva (1):

  • Celula.doc