Celulele Stem

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Celulele Stem.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier ppt de 13 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Biologie

Extras din document

Celula este unitatea bilogica, structurala si functionala a oricarui organism viu. Toate organismele vii, superior organizate, sunt alcatuite dinttr-un numar enorm de celule. Din asocierea acestora rezulta tesuturi, iar din tesuturi sunt formate organele.Primul om de stiinta care a descoperit celula a fost fizicianul englez Robert Hooke (1635-1703) care, cu un microscop imbunatatit a onservat o serie de camarute mici in sectiunile facute intr-un dop de pluta. El

le-a dat denumirea de celule de la latinescul „celula” care inseamna camaruta. Hooke era convins ca partea principala a celulei este membrana (celulele de pluta erau moarte si nu aveau protoplasma).Mai tarziu, Hugo Von Mohl (1835) stabileste ca membrana este un produs metabolic al protoplasmei si deci nu poate fi partea principala a celulei.

Intr-o celula eucariota materialul genetic este in interiorul unui nucleu separat de restul celulei printr-o membrana, iar celulele contin un numar de unitati functionale discrete numite organite. Partea celulei exterioara nucleului se numeşte citoplasma.

Intr-o celula procariota nu exista nucleu si structura este mai omogena (celulele eucariote au aparut din procariote cu ceva mai putin de 1,5 miliarde de ani in urma. Bacteriile sunt procariote, plantele, animalele si protozoarele sunt eucariote. O celula eucariota are diametrul de 10-100 microni, celula unei bacterii 1-10 microni.

„Medicina viitorului sta in celulele stem”, spun oamenii de stiinta din intreaga lume. Fiind deja identificate in corpul uman, este o chestiune de timp pana cand vor putea fi utilizate ca metoda de terapie, mai spun cercetatorii, care dedica celulelor stem o mare parte din studii. Denumite si suse sau primare, aceste celule formeaza un adevarat sistem de reparare a organismului. Cand o celula musculara,

nervoasa sau de orice alta natura este vatamata, celula stem o inlocuieste. Ea are extraordinara capacitate de a se transforma in orice alt tip de celule, pentru a regenera tesuturi.

Singurele limitari in domeniul celulelor stem sunt date de cercetarile aflate la inceput. Sa ne imaginam ca am putea reda memoria celor suferinzi de Alzheimer's , ca am putea inlocui pielea celor care si-au lezat-o intr-un accident sau ca am putea reda mersul unei persoane dependente de carucior. Inainte ca oamenii de stiinta sa foloseasca celulele stem in scopuri terapeutice, trebuie ca mai intai sa le poata controla imensul potential. Nu se poate trata o boala pana nu se cunoste cum se pot manipula si controla celule stem astfel incat sa produca tesutul, sau organul dorit.

Fisiere in arhiva (1):

  • Celulele Stem.ppt