Clonarea

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Clonarea.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier ppt de 17 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Biologie

Extras din document

Ce este clonarea?

Clonarea reprezinta procesul de a creea o copie identica genetic a unui original. Clona in sensul biologic reprezinta un organism multicelular care poseda exact aceleasi gene cu un alt organism viu. In natura acest lucru este posibil doar accidental la gemenii monozigoti-care s-au dezvoltat prin fertilizarea unui singur ovul de catre un singur spermatozoid si din motive inca necunoscuta zigotul format (oul fertilizat) s-a divizat in doi zigoti.

In biologie clonarea este procesul de producere a populatiilor formate din indivizi identici genetic similara cu inmultirea asexuata a bacteriilor, insectelor sau plantelor. In biotehnologie clonarea se refera la procesele folosite pentru a creea copii ale fragmentelor de ADN (clonarea moleculara), ale celulelor (clonarea celulara) sau organismelor.

Clonarea la plante

Clonarea la plante se bazeaza pe fenomenul de totipotenta care consta in capacitatea de a genera , prin diviziuni successive , intregul organism . Pentru obtinerea clonelor se utilizeaza fie prelevarea meristemelor , fie inmultirea vegetative .

Tot la plante , prin cultura de pollen , antere , ovare sau ovule nefecundate se obtin organisme haploide normale , dar sterile .Tratate cu colchicina , substanta extrasa din Brandusa de toamna ( familia CALCHICUM AUTUMNALE ) , plantele hapolide se diploidizeaza si devin izogene (linii puregenetic ) . Cultivate , acestea produc substante farmacologic active necesare pentru :

- industria medicamentelor

- industria alimentara

-cosmetica etc.

Astfel s-au obtinut carotenii din morcov ,

alcaloizii din tutun , saponinele din gingseng .

Clonarea la animale

Punctul de plecare pentru orice discutie referitoare la acest subiect il reprezinta recursul la tehnologia prin care a fost clonata in 1996 oaia Dolly .

Sfarsitul secolului XX avea sa fie martorul primului caz de clonare a unui mamifer, acesta avand loc la Institutul Roslin din Edinburgh , prin transplantarea nucleului unei celule care apartinea unei oi din rasa Finn Dorsett in ovulul denuclearizat al unei mame-gazda din rasa de oi scotiene cu fata neagra .

Dupa Dolly a urmat clonarea de vaci , porci , maimute si soareci .

Prin clonare se pot obtine organisme cu calitati “programate “ . De exemplu , la Institutul Roslin s-au desfasurat experimente pentru a se ajunge la vaci care sa produca lapte foarte apropiat , din punct de vedere al compozitiei , de cel uman .

Savantii au luat in calcul si posibilitatea ca prin clonare sa fie inlocuite animalele de casa care au murit sau sa fie refacute speciile amenintate. . Previziunile mai prudente dau insa ca data probabila anul 2005 , mai ales datorita faptului ca nu stim in present daca se va dovedi viabila tehnica declonare utilizata in cazul lui Dolly .

Problema cea mai grava este ridicata de rata foarte scazuta de reusite : pentru Dolly au fost necesare 276 de incercari

Clonarea umana

Clonarea umana reprezinta creearea unei copii genetice a unui om care exista deja. Termenul este folosit pentru clonarea umana artificiala, facuta in laborator si nu cea naturala –gemenii, tripletii monozigoti. Clonarea presupune lipsa aportului genetic masculin la conceptie.

Clona poate apartine genetic unui barbat sau unei femei in viata. Contactul sexual dintre cele doua sexe nu mai este necesar. Fertilizarea nu mai este facuta de catre un spermatozoid. Pentru clonare poate fi folosita orice celula adulta din corpul uman.

Primul copil despre care se spune ca s-a nascut prin clonare este o fetita.  Ea a primit numele Eve sinu are decat mama , fiind o copie genetica in miniature a acesteia . Controversata companie Clonaid a anuntat ca a sosit pe lume prima clona umana . In absenta unor materiale stiintifice detaliate legate de procedurile urmate , stirea nu afost confirmata din surse independente . Se stie doar ca este vorba despre o fetita care s-a nascut , prin cezariana .

Confirmarea ca ne aflam cu adevarat in fata unei clone ar putea veni atunci cand un expert independent va preleva probe de sange de la copil si de la mama . Daca anlizele vor dovedi ca cele doua sunt identice din punct de vedere genetic , atunci ar insemna ca vremea clonelor a inceput . Lucrurile se complica insa si mai mult , datorita implicatiilor religioase .

Fisiere in arhiva (1):

  • Clonarea.ppt