Coropisnita - Daunator

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Coropisnita - Daunator.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 8 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 2 puncte.

Domeniu: Biologie

Cuprins

Descriere pag. 4
Biologie si ecologie pag. 5
Plante atacate si modul de daunare pag. 5
Combaterea pag. 6
Anexe pag. 7
Bibliografie pag. 8

Extras din document

DESCRIERE

Denumirea stiintifica a coropisnitei este Gryllotalpa gryllotalpa L. si apartine familiei Gryllotalpidae.

Coropisnita este un daunator polifag semnalat din Europa , nordul si centrul Africii , vestul si centrul Asiei. In Romania este intalnita in toate zonele tarii , mai ales in gradinile si fermele de legume.

Adulti au corpul puternic , dorsal , brun castaniu , si ventral, cafeniu-galbui. Lungimea corpului la mascul este de 3,5-4,2 cm , iar la femele este de 4,4-5 cm. Protoroacele sunt mari ovale si catifelet , prevezut cu o pereche de picioare , avand tibiile latite si adaptete pentru sapat. Pe fata interna a tibiei se afla organul timpanal. Mezotoracele si metatoracele sunt mai moi decat protoroacele , cu exceptia regiunii sternale , puternic chitinizate. In aceasta zona se gaseste cea de a doua pereche de picioare , normale cu un rol in sustinerea corpului si o a treia pereche de picioare , cu femurele mai lungi adaptate pentru sarit. Abdomenul este putin umflat la mijloc este gros , format din 10 segmente , cu o pereche de cerci lungi pe ultimul segment. Aripile anterioare se numesc tegmine. Ele sunt scurte , pieloase , brun deschis de lungimi diferite , fiind cel putin pana la jumatatea abdomenului si cel mult pana la varful acestuia. La masculi pe marginea inferioara a aripilor se gasesc organele de stridulatie , in perioada de imperechere masculii canta ca si greierii. Aripile posterioare sunt mari , membranoase folosind la zborul adultilor. In repaus aripile stau pliante in forma de evantai in lungul corpului. Capul este rotund conic , cu ochi negri si luciosi si doi oceli. Antenele sunt filiforme. Aparatul bucal este adaptat pentru rupt si mestecat , iar antenele sunt filiforme.

BIOLOGIE SI ECOLOGIE

Coropisnita in conditii de camp are o generatie la doi ani. In primul an hiberneaza ca larva de varsta a treia , iar in anul doi hiberneaza ca larva de varsta a V-a complet dezvoltata , sau ca adult. Adancimea de iernare este de 57-100 cm in solurile aluvionare nisipoase si de 98 cm in cele grele. Prefera pentru iernare , gramezile de gunoi de grajd si compost unde , solul nu ingheata.

Fisiere in arhiva (1):

  • Coropisnita Daunator.doc

Alte informatii

U.S.A.M.V. Bucuresti Fac. de Management inginerie economica in agricultura si dezvoltate rurala Filiala Calarasi