Dezvoltare Durabila

Imagine preview
(6/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Dezvoltare Durabila.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 8 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Biologie

Cuprins

1. CE ESTE DEZVOLTAREA DURABILA? 2
2. ISTORICUL DEZVOLTARII DURABILE 2
3. CONCEPTUL DE DEZVOLTARE DURABILA 4
4. OBIECTIVELE DEZVOLTARII DURABILE 6
5. BIBLIOGRAFIE 8

Extras din document

1. CE ESTE DEZVOLTAREA DURABILA ?

Cum putem concilia progresul economic si social fara a pune în pericol echilibrul natural al planetei? Cum putem repartiza bogatia între tarile dezvoltate si cele mai putin dezvoltate? Cum sa asiguram un trai decent milioanelor de barbati, femei si copii aflati în pericol, acolo unde planeta pare deja asfixiata de exploatarea excesiva a resurselor naturale? Si mai ales, cum sa facem sa lasam o planeta sanatoasa copiilor nostri?

Pentru a raspunde la aceste intrebari a luat nastere conceptul de dezvoltare durabila.

2. ISTORICUL DEZVOLTARII DURABILE

În 1972, la Stockholm are loc Conferinta Natiunilor Unite, în care cele 113 natiuni prezente îsi manifesta îngrijorarea cu privire la modul în care activitatea umana influenteaza mediul. Sunt subliniate problemele poluarii, distrugerii resurselor, deteriorarii mediului, pericolul disparitiilor unor specii si nevoia de a creste nivelul de trai al oamenilor si se accepta legatura indisolubila între calitatea vietii si calitatea mediului pentru generatiile actuale si viitoare.

În 1986, Natiunile Unite înfiinteaza Comisia Mondiala de Mediu si Dezvoltare, având ca scop studierea dinamicii deteriorarii mediului si oferirea de solutii cu privire la viabilitatea pe termen lung a societatii umane. Comisia a fost prezidata de Gro Harlem Brundtland, Primul Ministru al Norvegiei, la acea data.

Comisia Brundtland a subliniat existenta a doua probleme majore:

-dezvoltarea nu înseamna doar profituri mai mari si standarde mai înalte de trai pentru un mic procent din populatie, ci cresterea nivelului de trai al tuturor;

-dezvoltarea nu ar trebui sa implice distrugerea sau folosirea nesabuita a resurselor noastre naturale, nici poluarea mediului ambiant;

Problema-cheie a dezvoltarii durabile este opozitia între nevoile de crestere ale populatiei si limitele impuse de resursele planetei precum si degradarea continua a mediului. La Summitul de la Rio în 1992, la care participa 120 de sefi de stat, sunt din nou aduse în centrul atentiei problemele privind mediul si dezvoltarea. Dezvoltarea durabila reprezinta: "o noua cale de dezvoltare care sa sustina progresul uman pentru întreaga planeta si pentru un viitor îndelungat". Scopul declarat al Conferintei secolului a fost stabilirea unei noi strategii a dezvoltarii economice, industriale si sociale în lume, cuprinsa sub numele de dezvoltare durabila, "sustainable development".

Natiunile prezente au fost de acord asupra unui plan de dezvoltare durabila numit Agenda 21 si asupra a doua seturi de principii: Declaratia de la Rio cu privire la mediu si dezvoltare si Principiile padurii.

"Oamenii au dreptul la o viata sanatoasa si productiva în armonie cu natura; natiunile au dreptul suveran de a exploata resursele proprii, fara însa a cauza distrugeri ale mediului în afara granitelor proprii." Declaratia de la Rio

La 10 ani de la adoptarea Agendei 21, în 2002 are loc Summitul de la Johannesburg, Africa de Sud, în care se studiaza progresul facut spre dezvoltarea durabila si se reafirma angajamentul tarilor participante.

Principalele probleme discutate au fost :

-reducerea numarului celor care nu au acces la rezerve de apa potabila, de la peste 1 miliard la 500 milioane pâna în anul 2015;

-injumatatirea numarului celor ce nu au conditii de salubritate corespunzatoare,la 1,2 miliarde;

-cresterea folosirii surselor durabile de energie si refacerea efectivelor de peste secatuite;

La nivelul Uniunii Europene, în cadrul Consiliul European de la Goteborg, iunie 2001, a fost adoptata Strategia Europeana de Dezvoltare Durabila (SDD) si a fost propus Setul de Indicatori de Dezvoltare Durabila, având drept scop monitorizarea SSD. In iunie 2006 aceasta a fost revizuita si un nou model de guvernare a fost adoptat.

Fiecare dintre noi, constient sau nu, putem contribui la dezvoltarea durabila. De fapt, putem spune ca avem o gandire durabila atunci cand aruncam deseurile din plastic sau hartie in locurile special amenajate. Recuperarea deseurilor menajere va deveni, probabil, aproape un reflex si in randul romanilor, dar este un proces de durata. Sa nu uitam ca dezvoltarea durabila este, de asemenea, un concept foarte “tanar”. Deocamdata, de reciclarea deseurilor casnice par sa se ocupe, in prezent, doar carutasii care merg printre blocuri in cautare de fier vechi sau alte metale. In urma cu cativa ani, printre blocuri erau amplasate containere pentru colectarea selectiva a deseurilor – sticla, plastic, hartie, o initiativa laudabila care nu strica sa fie reluata. La nivel industrial, lucrurile s-au miscat mult mai repede. Astfel, multe fabrici folosesc deseuri drept combustibil, iar in anumite localitati se încearca implementarea unor sisteme de incalzire casnica pe baza arderii deseurilor. Companiile sunt primele care au constientizat importanta economica (dar si ecologica) a recuperarii si refolosirii deseurilor. Lester Brown atrage atentia, in lucrarea “Planul B 2.0” asupra conflictului dintre civilizatia industriala si mediul ambiant si mentioneaza doua aspecte: tendinta de epuizare a resurselor naturale de energie, de materii prime si de hrana, sau consumarea celor regenerabile intr-un ritm superior capacitatii lor de regenerare si deteriorarea fizica si poluarea factorilor de mediu: apa, aer, sol. In acest context, el puncteaza importanta reciclarii deseurilor. Lester R. Brown a creat in 1974 "Worldwatch Institute" si este promotorul unor serii de studii, materializate in rapoartele anuale privind progresele pe calea structurarii unei societati durabile: "Starea lumii" sau "Semne vitale". "O societate durabila, spune el, este cea care isi modeleaza sistemul economic si social astfel incat resursele naturale si sistemele de suport ale vietii sa fie mentinute".

3. CONCEPTUL DE DEZVOLTARE DURABILA

Pana de curand preocuparea principala a omului a fost obtinerea de beneficii materiale indiferent de mijloacele folosite sau de efectele lor asupra mediului. Despaduririle in scopul extinderii teritoriilor arabile sunt urmate de eroziuni ale terenurilor, irigarile salinizeaza solul, pasunatul excesiv distruge pasunile.

Conceptul de dezvoltare durabila introdus de curand propune constientizarea efectelor pe care le au actiunile noastre asupra mediului si care in viitor ne vor afecta si pe noi si de asemenea ofera metode prin care activitatile omului sa nu dauneze naturii.

Aceste metode se refera la :

-Reducerea consumarii resurselor :

Resursele naturale se impart in 2 grupuri : cele care pot fi reinnoite ( care pot fi inoite in timp prin procese naturale : populatia de pesti, vegetatia naturala sau cele inepuizabile ca energia solara ) si cele care nu pot fi reinnoite ( care se gasesc in depozite limitate ce nu pot fi inlocuite decat in lungi perioade de timp ca depozitele minerale sau combustibilul fosilier).

Fisiere in arhiva (1):

  • Dezvoltare Durabila.doc