Fluturi si Molii

Imagine preview
(10/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Fluturi si Molii.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier pdf de 13 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Biologie

Extras din document

Fluturi si molii

Lepidopterele, nume generic dat tuturor speciilor de fluturi si molii, au aparute pentru prima data cu peste 100 de milioane de ani în urma în perioada dinozaurilor, si în ciuda unui ciclu de viata complicata, ele au o serie de mijloace istete care le ajuta sa supravietuiasca în mediul lor.

Lepidopterele se gasesc în aproape toate colturile lumii, în afara de Polul Nord si Polul Sud. Chiar si în regiunea arctica exista fluturi care rezista în timpul iernii lungi pentru a se bucura de scurta vara arctica. Ei sunt mai raspânditi la tropice decât în America de Nord si în Europa, dar numai în Marea Britanie, de exemplu, exista 2.500 de specii diferite de fluturi si molii.

Ei se gasesc într-o mare varietate de habitate. Unii traiesc în munti, la înaltimi mari, pe când altii traiesc numai pe insule oceanice, iar unele molii chiar îsi petrec majoritatea vietii în ape dulci - chiar si fluturii maturi înaripati înoata pe sub apa. în ape sarate nu traiesc lepidoptere, dar se stie ca si dintre insecte, cele mai adaptate si mai raspândite vietati, numai foarte putine traiesc în apa sarata.

Fluture sau molie?

Ordinul Lepidoptera are doua subordine: Homoneura si Heteroneura. La prima vedere speciile din cele doua subordine sunt greu de deosebit, deoarece ele au multe asemanari. O diferenta generala este ca speciile din cel de-al doilea subordin, fluturii, au pe cap antene prevazute cu noduri la capete, pe când cele din primul, moliile, au antene subtiri, ascutite sau "împanate".

Exista si diferente între felul în care aripile sunt unite cu cele posterioare pe cele doua laturi. Mai exista si alte diferente mici. De exemplu, majoritatea speciilor de molii zboara în timpul noptii si majoritatea speciilor de fluturi zboara în timpul zilei. Însa pentru a complica lucrurile, exista unele specii de molii care zboara în timpul zilei, la fel cum si printre fluturi exista specii care zboara în timpul noptii. De asemenea, oamenii le considera pe primele niste vietati neinteresante - niste insecte maro "îmblanite" care flutura în jurul luminii. Dar de fapt printre ele exista multe specii frumos colorate, asa cum exista si fluturi neinteresanti. Ba mai mult, exista peste 15.000 de specii de fluturi, dar peste 150.000 de specii de molii.

Fisiere in arhiva (1):

  • Fluturi si Molii.pdf