Gastroenterite Parazitare la Vitei

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Biologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 3255
Mărime: 25.19KB (arhivat)
Cost: 3 puncte
facultatea de medicina veterinara iasi

Extras din document

Enterite parazitare la vitei

Eimeriozele la taurine.

Sporozooza a tineretului bovin de la 1-2 luni la 2 ani, cel mai adesea boala evoluând în sezonul de vara- toamna, la pasune , cu mortalitate ce depaseste uneori 10% .

Etiologie

La taurine au fost identificate 21 specii de Eimeria si o specie din genul Isospora în infestatii naturale , pe aceeasi gazda, întâlnindu-se mai mult de 15 specii de Eimeria , pentru taurine sunt :

-Eimeria zqrnii

-Eimeria bovis

- Eimeria elipsoidalis

- Eimeria cylindrica

Epidemiologie.

Surse de poluare sunt reprezentate de viteii si tineretul taurin bolnav sau în convalescenta , mai putin bovinele adulte , eliminatoare de oochisturi , cuantumul coproeliminarilor fiind de 100-1.000 OPG , cu rata estivala mai ridicata; nivelul cel mai crescut al coproeliminarii se realizeaza în perioada de 15-20 zile postinfectat.Rezistenta oochisturilor în diverse biotipuri si adaposturi este foarte mare , de 1-2 ani , dar sunt distruse de radiatiile solare directe ;inghetul si dezghetul le distrug in cateva saptamani; iar in furajul insilozat supravietuiesc 20 zile rezista la actiunea agentilor chimici (formol , fenol , hipoclorit de Na ) in concentratii obisnuite.

Receptivitatea cea mai mare la viteii in primul an de pasunat ; ea este influentata de conditiile precare de nutritie si igiena , factorii de stres si evolutia afectiunilor intercurente.

Contaminarea se realizeaza pe cale orala , prin ingerarea oochisturilor infestante odata cu apa si furajele , precum si prin supt sau lingere .

Dinamica si evolutia bolii sunt determinate de agresivitatea specifica eimeriilor , rezistenta gazdei si influientate major de factorii conditionali.

Patogeneza se realizeaza prin mecanisme caracteristice acestor boli , prin dezvoltarea eimeriilor producandu-se :distructii ale celulelor epiteliului intestinal ,colo-rectal, cu distrugeri vasculare secundare si consecutive , enteroragii;malabsorbtie consecutive distrugerii mucoasei intestinale si manifestarii nervoase datorate actiunii toxice generale , manifestarile nervoase fiind asemanatoare celor din hipomagneziemie la vaca.

Experimental , prin inoculare pe soarece , s-a demonstrat existenta unei neurotoxine in serurile viteilor cu forme nervoase de eimerioza.

Modificari anatomopatologice

- in forma acuta , cadavrele sunt slabite , cahectice , cu trenul posterior murdarit cu fecale de culoare rosie-gri,iar mucoasele anemice ; leziunile sunt localizate la nivelul tubului digestive , prezentand tabloul unei rectocolite hemoragice grave , cu infiltratii gelatinoase si edematierea peretelui intestinal , congestii , hemoragii si ulcere acoperite de mucus si false membrane; continutul intestinal este lichid , rosiatic, urat mirositor , cu portiuni de mucoasa necrozata , fibrina , coaguli de sange ; hipertrofia limfonodurilor mezenterici , cu microhemoragii in medulara; se pot constata congestii si microhemoragii cerebrale;

- in forma subacuta se remarca enterocolita si rectita catarale , uneori hiperplastice , cu formatiuni albicioase pe mucoasa,constituite din coloniile de eimerii.

Simptomele apar dupa o perioada de incubatie de pana

la 20 zile, cu evolutii variate:

-forma supraacuta, este rara evoluand ca o meningoencefalita , cu crize de excitatie , convulsii si absenta tulburarilor digestive, cel mult cateva cheaguri de sange in fecale; moartea este foarte rapida , in 24 -48 h.

- forma acuta , intalnita , in principal la viteii si tineretul intre 6-18 luni,cel mai adesea vara la pasune.

Boala prezinta un debut brutal cu diaree initial pastoasa , apoi seroasa , verzuie , negricioasa , cu miros urat , murdarin trenul posterior; se elimina apoi mucos si mucoasa necrozata , fecalele sanguinolente , cu strii de sange sau ciocolatii si miros fetid; uneori se elimina numai cheaguri de sange; starea generala nu este afectata inca, apetitul este normal.

-forma subacuta, mai frecventa la viteii de 6-12 luni , evoluand ca o enterita cronica , cu diaree apoasa , uneori cu sange; se constata anemie , slabire , miastenie , subfebrilitate , animalele prezentand apetit capricios , polidipsie ;dupa o evolutie de aproximativ 2-4 saptamani , moartea survine consecutive cahexiei si anemiei;vindecarile pot fi urmate de recidive mai ales la 6-20 luni.

-forma cronica,prezinta manifestari clinice de slaba intensitate:apetit capricios , diaree permanenta , moderata sau cu remiteri , tenesme;emaciere ,

Preview document

Gastroenterite Parazitare la Vitei - Pagina 1
Gastroenterite Parazitare la Vitei - Pagina 2
Gastroenterite Parazitare la Vitei - Pagina 3
Gastroenterite Parazitare la Vitei - Pagina 4
Gastroenterite Parazitare la Vitei - Pagina 5
Gastroenterite Parazitare la Vitei - Pagina 6
Gastroenterite Parazitare la Vitei - Pagina 7
Gastroenterite Parazitare la Vitei - Pagina 8
Gastroenterite Parazitare la Vitei - Pagina 9
Gastroenterite Parazitare la Vitei - Pagina 10
Gastroenterite Parazitare la Vitei - Pagina 11
Gastroenterite Parazitare la Vitei - Pagina 12
Gastroenterite Parazitare la Vitei - Pagina 13

Conținut arhivă zip

  • Gastroenterite Parazitare la Vitei.doc

Alții au mai descărcat și

Cresterea Animalelor

Rase de bovine: Rase de lapte - Friza - Holstein Friza - Jersey - Rosie Danezã - Rosie de stepã - Rosie brunã - Angler - Baltata cu...

Enterobacteriaceae

Habitatul lor obisnuit este intestinul omului si animalelor, cu exceptia genurilor Serratia si Erwinia care se dezvolta in mediul extern ca...

Ai nevoie de altceva?