Hepatita

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Biologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 2409
Mărime: 112.34KB (arhivat)
Publicat de: Rada Diaconescu
Puncte necesare: 5
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Negritu Doina

Extras din referat

Una dintre cele mai frecvente infectii ale ficatului este hepatita. Fie ca vorbim de tipul A, care face ravagii in comunitatile mari unde igiena este deficitara, fie ca vorbim de tipurile B si C care distrug ficatul pe ascuns. Conform statisticilor mondiale, una din 12 persoane sufera de hepatita, fara sa stie de acest lucru. Tu cand ti-ai facut ultima data analizele?

1. Hepatita reprezinta procesul de inflamare a ficatului insotit sau nu de aparitia unor leziuni permanente ale tesutului hepatic. Boala poate fi acuta cand dispare intr-un interval de pana la 6 luni sau cronica, atunci cand necesita tratament si dupa aceasta perioada.

In functie de tipul virusului care a provocat infectia, hepatita se poate vindeca in mod spontan, dispare in cateva luni ca urmare a tratamentului sau poate evolua spre ciroza si cancer hepatic.

2.In cazul hepatitei virale, 3 tipuri sunt mai frecvente: hepatita virala A, hepatita virala B si hepatita virala C. Mai rar, pot sa apara si formele de hepatita virala D (Delta), hepatita virala E si hepatita virala G. Noi dovezi stiintifice aduc insa in discutie existenta unor alte virusuri hepatice, mai putin cunoscute.

3. Dintre acestea, cele mai putine riscuri de cronicizare sunt in cazul hepatitei A. Tipurile B si C in formele cronicizate, pot fi deosebit de agresive, de multe ori avand evolutie fatala. De exemplu, virusul hepatitei B este considerat de OMS al doilea agent cu potential oncogen dupa tutun.

15-25% dintre pacientii infectati cronic cu virusul hepatitei B mor din cauza complicatiilor bolii. Nici in privinta hepatitei virale C lucrurile nu stau mai bine, 80% din totalul cazurilor devenind cronice. Si ca o comparatie, hepatita cronica B netratata conduce intr-un ritm de 3-4 ori mai rapid decat hepatita cronica C la ciroza si cancer hepatic.

4. Primele semnale care ar trebui sa atraga atentia asupra posibilitatii de a fi contractat boala sunt oboseala, starile de voma, durerile abdominale cauzate de marirea ficatului, ingalbenirea pielii si a scleroticii ochilor, pigmentarea brun inchis a urinei, durerile musculare, febra.

5. Vestea proasta este ca, atat in cazul hepatitei B, cat si in cel al hepatitei C, rar apar simptomele specifice. Pacientii ajung la medic destul de tarziu, cand boala s-a cronicizat, iar tratamentul nu mai actioneaza eficient. In aceste conditii, testarea permanenta este deosebit de importanta.

6. Virusul hepatitei B se transmite prin contact cu sangele sau cu secretiile unei persoane infectate, prin intermediul transfuziilor de sange, a contactului sexual neprotejat, folosirii in comun a obiectelor de igiena personala, piercing-ului, tatuajelor, tratamentelor de acupunctura. De asemenea, mama ii poate transmite copilului virusul, la nastere.

7.Virusul hepatitei C se transmite numai prin sange, astfel incat cele mai periculoase sunt transfuziile in centrele medicale, echipamentele medicale sterilizate in mod necorespunzator, utilizarea in comun a acelor de seringa (consumatorii de droguri) si contactul sexual neprotejat.

8. Virusul hepatitei A se gaseste in materiile fecale ale unei persoane infectate, de aceea el se transmite prin neglijarea igienei din mediul de viata si a igienei personale: consumul alimentelor si a apei contaminate, omiterea spalarii mainilor inainte de masa si dupa folosirea toaletei, utilizarea tacamurilor sau veselei in comun cu o persoana contaminata, contact sexual neprotejat.

Nu degeaba acest tip de hepatita se mai numeste si „boala mainilor murdare”.

9.Virusul hepatitei B este de 100 de ori mai contagios decat HIV (virusul imunodeficientei umane). Situatia nu este diferita nici in ceea ce priveste hepatita C, statisticile globale aratand ca in toata lumea persoanele infectate cu aceasta boala sunt in numar de cateva ori mai mare decat cel al suferinzilor de SIDA.

10.Persoanele care sufera de hepa¬ti¬ta cronica nece¬sita tratament de lunga dura¬ta, fapt ce determina dezvol¬ta¬rea rezistentei. In aceste con¬¬ditii, boala evolueaza ne¬stin¬gherita, ajungandu-se la for¬me grave.

Ceaiurile Hepatice din farmacii

Ceaiul rosu

Ceaiul rosu sau planta rooibos este adesea prescris in cazurile de tensiune, insuficienta hepatica ori depresie.

Planta poate fi utilizata chiar si de persoanele cu pietre la rinichi, deoarece nu contine acid oxalic.

Acest ceai este un produs originar din Africa, foarte cunoscut si apreciat pentru continutul sau bogat in magneziu, potasiu si minerale. Rooibos-ul creste absorbtia de fier in organism, calmeaza sistemul nervos si poate contribui la pierderea in greutate.

Excelent antioxidant.

Expertii considera ca beneficiile ceailui rosu se datoreaza polifenolilor. Acestia sunt compusi naturali antioxidanti gasiti si in ceaiul verde sau negru. Polifenolii au efect antiviral si proprietati antibacteriene.

Activitatea antioxidanta oferita de ceai este echivalenta cu ce a 22 de fructe si legume, inclusiv portocale, morcovi sau brocoli.

Ceaiul rosu este benefic pentru:

Persoanele cu un stil de viata alert. Ceaiul elibereaza trupul de stres si poate fi consumat, fara limite, pe tot parcursul zilei. Poate fi consumat si fara zahar pentru ca este mult mai putin amar decat celelalte ceaiuri. Ceaiul rosu nu ingrasa si nu contine calorii.

Copiii care au un program hiperactiv si care prezinta probleme cu somnul. Ceaiul rosu este o sursa buna pentru vitamine si minerale. Poate fi folosit ca supliment natural datoria continutului de calciu, magneiziu si fluor, care contribuie la buna dezvoltare a sistemului osos si a dintilor.

Nou nascutilor, de asemenea, li se poate da ceai rosu. Acesta lucreaza foarte bine impotriva colicilor si crampelor. In cazul copiilor, poate fi folosit si pentru uz exten la calmarea iritatiilor pielii (cum sunt cele cauzate de scutece).

Sportivii se bucura de mineralele esentiale oferite de ceaiul rosu. Fierul, potasiul, sodiul si zincul sunt doar cateva dintre proprietatile de care persoanele active au nevoie.

Alte beneficii:

* Ceaiul rosu fortifica sistemul imunitar si miscroreaza riscurile de atacuri vasculare cerebrale ori bolile cerebrale;

* Inhiba dezvoltarea bacteriilor din cavitatea bucala, bacterii asociate si cu formarea placii. Acesta este o excelenta sursa de fluoride;

* Ceaiul rosu nu contine coloranti, aditivi sau conservanti. Acesta este pur, natural si fara cofeina;

* Mentine o pielea frumoas si stralucitoare;

* O ceasca de ceai inainte de culcare, ofera un somn linistitor;

* Indeparteaza greata, constipatia si arsurile la stomac.

Preview document

Hepatita - Pagina 1
Hepatita - Pagina 2
Hepatita - Pagina 3
Hepatita - Pagina 4
Hepatita - Pagina 5
Hepatita - Pagina 6
Hepatita - Pagina 7
Hepatita - Pagina 8
Hepatita - Pagina 9

Conținut arhivă zip

Te-ar putea interesa și

Îngrijirea pacientului cu hepatită virală de tip A

MOTTO ,,A DOBANDI VINDECAREA ESTE MAI PRESUS de ORICE IN STIINTA MEDICALA; MAI MULTE CAI INSA DUCAND CATRE ACEASTA TINTA TREBUIE SA O ALEGEM PE...

Îngrijirea pacientului cu ciroză hepatică

ARGUMENT Alegerea acestei teme nu a fost întâmplătoare, ci s-a datorat cazuisticii variate de ciroze hepatice întâlnite în spitale și chiar în...

Îngrijirea Bolnavului cu Ciroză Hepatică

MOTIVAŢIE Istoria arată că medicina îşi are originea nu în speculaţii fiziologice sau în anumite cunoştinţe teoretice, ci în instinctul de...

Îngrijiri nursing acordate pacienților cu ciroză hepatică

1.1.PREZENTAREA NOȚIUNILOR DE ANATOMIE ȘI FIZIOLOGIE A APARATULUI AFECTAT 1.1.1.ANATOMIA ȘI FIZIOLOGIA FICATULUI Ficatul este o glandă...

Îngrijiri acordate pacienților cu hepatită virală acută

NOŢIUNI DE ANATOMIE ŞI FIZIOLOGIE A FICATULUI 1. 1 Anatomia Ficatul este cel mai mare organ din corp. Organ plin, de consistenţă fermă, ficatul...

Parametri biochimici la pacienții cu ciroze hepatice

INTRODUCERE Biochimia clinică poate şi trebuie să contribuie nu numai la stabilirea diagnosticului ci şi la evaluarea eficacitaţii, dar şi la...

Îngrijirea bolnavului cu ciroză hepatică

ISTORIC Denumirea de Kirrhos are origine greaca si inseamna galben-portocaliu, reiesind ca numele bolii a fost determinat de culoarea...

Îngrijirea pacientului cu hepatită virală B

INTRODUCERE Virusul hepatitic B este un virus foarte ciudat din foarte multe privințe. Este ciudat pentru că, după ce generează o infecție acută,...

Ai nevoie de altceva?