Ictus Cerebral

Imagine preview
(7/10)

Acest referat descrie Ictus Cerebral.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 6 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Marian Andrei

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Biologie

Extras din document

Ictus cerebral– disfunctia acuta a circulatiei craniene. Duce la vatamarea creierului sau maduvei spinarii, este al doilea “ucigas” dupa infarctul miocardului.

Consecintele insultului sunt foarte grave:

-Mai mult de 80% decedeaza sau ramin invalizi

-La mai mult de 50% care au supravietuit – se intimpla al doilea insult in urmatorii 5 ani.

-Doar 10% totalmente se refac

Dupa virsta de 55 de ani riscul insultului se mareste de 2 ori cu cu fiecare 10 ani

Encefal in sectiune a unui dcedat de insult

Tipurile insultului

Exista doua tipuri esentiale ale insultului:hemoragic, ce se petrece in timpul ruperii vaselor si cel ischemic care se petrece la astuparea vaselor (tromboza sau embolirea vaselor).

-Accidentul vascular cerebral hemoragic este cauzat de o sangerare in interiorul creierului (numita hemoragie intracerebrala) sau in spatiul din jurul creierului (numita hemoragie subarahnoidiana). Alte cauze de AVC hemoragic, mai putin frecvente, sunt:

- inflamatia vaselor sangvine, care poate aparea in sifilis sau tuberculoza

- tulburari de coagulabilitate ale sangelui, precum hemofilia

- leziuni ale capului sau gatului care afecteaza vasele sangvine din aceste regiuni

- iradierea terapeutica pentru cancere ale gatului sau creierului

- angiopatia amiloidica cerebrala (o tulburare degenerativa a vaselor sangvine).

Ictusul hemoragic este cea mai acuta forma a insultului. Nu mai rar se intimpla si ruperea peretelui vasului arteriei in acele locuri unde vasul este mai subtire – anevrizma, subtierea vaselor sangvine capatata sau de la nastere. Presiunea inalta asupra vasului il distruge. Un astfel de insult apare cel mai des dupa o zi lunga si grea de munca. Spre sfirsitul zilei se incep dureri acute de cap, obiectele se vad in lumina rosie, apare voma, durerea in cap se intensifica. Simptomele acestui insult apar rapid si se intensifica. Urmeaza pirderea cunostintei, chiar si coma. Din exterior omul lovit de insult arata in felul urmator: apar pulsatii puternice a vaselor in regiunea gitului, respiratie grea si ragusita. Citeodata apare voma. Se poate intimpla paralizia membrelor superioare si inferioare in partea opusa a focarului.

-ischemic – astuparea cu un tromb a arteriei encefale. Cel ,ai des apare la ateroscleroze, dar apare si la boala hipertonica. In acest caz vasul ramine integru, insa singele nu mai circula prin el din cauza spasmului sau astuparea cu un tromb. Astuparea se poate produce si cu tesut lipidic, care nimereste in circuitul general, de exemplu, la fractura oaselor lungi tubulare sau interventii abdominale la oameni obezi. Este posibila de asemenea embolirea gazoasa – astuparea vaselor cu particule de gaz – ce poate apare la interventii la plamini.

De cele mai dese ori insultul ischemic apare la batrini. El se petrece noaptea sau de dimineata, poate sa se dezvolte in timp de citeva zile. Simptomele ce apar sunt dureri de cap, slabiciunea in membre, dureri in regiunea cordului si pierderi de cunostinta insultul ischemic nu se dezvolta la fel de rapid cum cel hemoragic si persoana simtind inrautatirea sanatatii poate sa dovedeasca sa se adreseze la medic cu slabiciuni in miini si picioare si vome.

Consecintele sunt foarte grave: regiunea lipsita de singe moare si deja nu mai poate sa-si efectueze functiile, ce duce dupa sine disfunctii a vorbirii, constiintei, coordonarea miscarilor, vederea, sensibilitatea si paralizie.

Dintre insultul hemoragic sic el ischemic predomina cel ischemic cu 5:1(85% la 15%).

Diagnosticul

Recunoasterea insultului este posibil pe loc, fara ezitari, utilizind trei procedee de diagnosticare simptomelor insultului. Pentru aceasta trebuie sa rugati persoana suferinda:

-Sa zimbeasca

-Sa vorbeasca- sa rosteasca o propozitie simpla in mod articulate. De exemplu: afara este timp frumos.

-Sa ridice ambele miini.

Metode clasice de diagnosticare pot fi completate cu:

-Sa rugati persoana sa scoata limba. Daca limba este aformata sau este indrepata pe o parte sau alta, aceste tot sunt simptomele insultului.

-Sa rugati persoana sa intinda miinile inainte cu palmele in sus si sa inchida ochii. Daca una dintre miini incepe sa se miste involuntar intr-o parte sau in in jos.

Daca la persoana sunt prezente aceste simptome, urgent chemati salvarea(este riscul unui insult secund) si descrieti situatia medicilor ajunsi.

Detectarea disfunctii acute a circulatiei nu este dificila, cind sunt prezente paralizii grele, pierderi de cunostinta si a vorbirii,mai dificil cu disfunctii secundare, dar tactica trebuie sa fie unica-spitalizarea urgenta.

Prim ajutor in cazul insultului

In primul rind persaona care a suferit de un insult trebuie culcata pe pat si descheiata mai ales la guler pentru a usura respiratia. Capul si umerii trebuie sa stea pa perna, ca sa nu fie prezenta indoirea gitului si inrautatirea circulatiei prin arterii coloanei vertebrale. Bolnavul se transporta doar in poizitie culcata.

Lecuirea prevede un curs de terapie a vaselor, folosirea preparatelor ce imbunatatesc metabolism cerebral, terapie oxigenica si reabilitare(exercitii fizice, masaj, fizioterapie)

Fisiere in arhiva (1):

  • Ictus Cerebral.doc