Igiena si Sanatate

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Igiena si Sanatate.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 4 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Gortoescu Silviana

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Biologie

Extras din document

Sănătatea, în concepţia actuală, nu mai e considerată ca o absenţă a bolii, ci e tot mai mult înţeleasă ca o „unitate a calităţilor fizice, mintale, spirituale, menţinerea în parametri de normalitate prestabiliţi, permiţând astfel individului integrarea în viaţa socială cotidiană, ocupând în cadrul acesteia un rol cât mai activ conform propriilor capacităţi”. Între complexul social în care trăieşte şi această stare de normalitate a individului sub aspect fizic, mintal şi emoţional se creează o interacţiune dinamică şi o interdependenţă, sănătatea fiind de fapt o calitate a vieţii.

Educaţia sanitară are drept scop conştientizarea abordării sănătăţii nu ca pe un scop în sine ci ca pe un mod de existenţă şi comportare igienică apelând la cele mai noi cuceriri medicale.

Educaţia pentru sănătate este drumul cel mai scurt prin care noţiunile şi concepţiile medicale cu cel mai practic caracter practic, penetrează în rândul populaţiei sub forma unor reguli şi norme. Şcoala are un rol important în integrarea acestor reguli şi norme.

Igiena corporală este o condiţie esenţială de păstrare a sănătăţii, iar corolarul acestor acţiuni este menţinerea curăţeniei pielii.

Pielea este cea prin care venim în contact direct cu lumea exterioară, este cea care menţine matricea noastră în cadrul aceloraşi tipare. Este mai mult decât o „armură” sau „carapace”, dacă ne referim la capacitatea ei de apărare, este mai mult decât un triumf al esteticii naturii, este mai mult decât suma tuturor acestora la un loc.

În funcţie de fiecare anotimp în parte, igiena corporală prezintă unele caracteristici.

Pielea joacă un rol important în ceea ce priveşte sensibilitatea tactilă, termică şi dureroasă, fiind un paznic veşnic treaz al organismului. Este şi un organ de excreţie, care elimină apa de care organismul vrea să se debaraseze. O dată cu apa se elimină prin piele sunt evacuate clorura de sodiu, ureea şi alţi produşi rezultaţi din metabolism. Pielea re şi rolul de a ne proteja de acţiunea vătămătoare a radiaţiilor solare.

Modificările aspectului pielii pot da indicaţii preţioase asupra unor boli – de exemplu diabet, hipertensiune arterială, boli de ficat, boli infecţioase etc.

Pielea este vie şi nu e nici pe departe atât de neajutorată în faţa agresiunilor pe cât s-ar părea. În faţa asaltului microbilor pielea interpune propria ei capacitate de apărare. Pe pielea murdară microorganismele se înmulţesc cu repeziciune, ducând în final la apariţia unor boli de piele sau a unor boli infecţioase, parazitare sau micotice.

Cum putem să ne protejăm tegumenele? Simplu: utilizând apa ţi săpunul.

Apa caldă îndepărtează praful, transpiraţia, microbii. Săpunul favorizează dizolvarea grăsimilor acţionând în acelaşi timp ca dezinfectant, bactericid. Spălarea corpului se va face prin duş zilnic cu apă caldă, mai ales vara, o dată sau de două ori pe săptămână recomandându-se baia în cadă, apa având o temperatură de 35-37oC, durata fiind între 15 şi 30 minute.

Duşul se face, de preferat, seara, înainte de culcare, atât pentru a fi înlăturate impurităţile acumulate pe corp în timpul zilei, dar şi pentru faptul că duşul cald are rol relaxant, odihnitor, de veritabil masaj, asigurându-se o intensificare a circulaţiei sângelui.

Dimineaţa se indică spălarea cu apă rece, de preferat până la brâu, la vârste mai mari indicându-se duşul dimineaţa.

În perioada verii, când temperaturile sunt foarte ridicate, aceste băi sunt esenţiale pentru menţinerea sănătăţii pielii şi a întregului organism

Curăţenia corporală contribuie nu doar la prevenirea bolilor, dar are şi o influenţă asupra bunei dispoziţii, permiţând şi o mai bună integrare a copilului în mediul social.

Pielea feţei necesită a îngrijire atentă, de la adolescenţă până la vârstele cele mai înaintate, pentru a-şi păstra starea de vigoare şi frumuseţe naturală. După spălarea atentă a feţei se va utiliza un prosop propriu pentru ştergerea după spălarea corpului. Se va vedea igiena ochilor, urechilor şi nasului.

Pentru curăţirea profundă a urechilor se va evita folosirea obiectelor ascuţite, tăioase ce pot leza atât conductul auditiv extern cât şi timpanul.

Batista trebuie să fie curată, să fie nelipsită în buzunar şi să nu fie împrumutată de la unul la altul. Iarna, în perioada răcelilor şi a gripelor, este indicată folosirea şerveţelelor de unică folosinţă, pentru a îndepărta complet microbii, viruşii gripe

În ceea ce priveşte igiena părului, acesta trebuie spălat săptămânal cu apă caldă şi săpun de casă sau şampon. Detergenţii nu vor fi niciodată utilizaţi deoarece usucă părul şi îl fragilizează. Părul va fi bine limpezit după spălare. Apa utilizată trebuie bine aleasă. Apa dură, calcaroasă sau magneziană formează cu săpunul obişnuit o sare de calciu insolubilă ce se fixează pe păr, îl înăspreşte şi îi ia luciul şi supleţea. Ideală este apa de ploaie, apa de zăpadă sau apa obişnuită alcalinizată prin adaos de bicarbonat sau amoniac. În cazul în care spălarea se face cu apa obişnuită, pentru ca sărurile depuse să nu afecteze keratina firelor de păr, se recomandă ca după spălare să se clătească părul cu apă acidulată (prin adăugarea de oţet sau zeamă de lămâie).

Periatul părului debarasează de praf şi impurităţi. Periatul trebuie să fie precedat de pieptănat – care descurtă părul, îl aşază în şuviţe dându-i o direcţie ce uşurează mult pieptănatul. Peria şi pieptenele sunt obiecte strict personale şi nu se împrumută, deoarece pe această cale se transmit boli de piele sau parazitoze. În perioada verii se recomandă purtarea părului în coadă sau strâns, pentru a evita murdărirea sa mult mai uşoară.

Părul scurt este mai uşor de păstrat curat, modul de aranjare a părului depinzând de sex, vârstă, activitatea desfăşurată, temperament. Exagerarea, preluarea fără discernământ a unei mode, pe de o parte şi neglijarea, dezinteresul, pe de alta, aduc tot atâtea prejudicii persoanei în cauză.

În timpul iernii este importantă acoperirea capului pentru a păstra 30 la 100 din temperatura corpului.

Mâinile trebuie spălate de mai multe ori pe zi cu apă şi săpun, mai ales înainte de masă şi după folosirea grupurilor sanitare. Se vor proteja împotriva factorilor de mediu (nu se va ieşi la rece cu mâinile umede; nu se vor spăla mâinile cu apă foarte rece, nu se vor încălzi mâinile îndată după spălat la temperaturi prea ridicate).

Fisiere in arhiva (1):

  • Igiena si Anotimpurile.doc