Influența Componentelor Organice în Mediul de Cultură în Vitro la Garoafele de Seră

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Biologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 1496
Mărime: 20.16KB (arhivat)
Publicat de: Elisabeta Moise
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Popa Aurel
Este o lucrare care an sutinut-o intr-o sesiune stiintifica , la Facultatea de Horticultura, Craiova.

Extras din referat

cultura, vitamine, in vitro, glucide

REZUMAT

Experienţa a fost efectuată pe trei soiuri de garoafe Amapolla, Tanga şi Katya, în scopul stabilirii influenţei vitaminelor (tiamină, piridoxină, acid nicotinic şi biotină), şi glucidelor asupra reacţiei organogene a meristemului de garoafă. Efectul acestor componente organice se face simţit atât sub aspect calitativ, cât şi cantitativ, printr-o modificare a procentului de meristeme care neoformează plantule , această cale reprezentând principala modalitate de orientare şi di rijare a reacţiei organogene a meristemului.

Din studiile noastre rezultă că vitaminele favorizează creşterea şi evoluţia meristemelor “ in vitro”, iar hormonii au un rol bine cunoscut de regulatori de creştere asupra meristemelor de garoafă. În cazul glucidelor am utilizat zaharoza şi glucoza care acţionează asupra metabolismului substanţelor regulatoare de creştere endogenă cu implicaţii majore în procesul de creştere.

INTRODUCERE

Odată cu introducerea în mediul de cultură a unor componente minerale anorganice (macro- şi microelemente), se adaugă şi mici cantităţi de substanţe organice, fără de care cultura “ in vitro” este de neconceput. Aceste componente, pe care planta nu le poate extrage din sol, dar pe care le sintetizează de obicei în urma metabolismului celular, sunt puse la dispoziţia meristemului gata preparate, prin încorporarea lor în mediul de cultură. Efectul acestor componente organice se face simţit atât sub aspect calitativ, cât şi cantitativ, printr-o modificare a procentului de meristeme care neoformează plantule , această cale reprezentând principala modalitate de orientare şi dirijare a reacţiei organogene a meristemului. Dintre componentele organice, a căror acţiune va fi investigată în continuare, amintim: vitaminele şi glucidele.

MATERIAL SI METODA

Majoritatea studiilor consacrate acţiunii vitaminelor subliniază faptul că acestea favorizează creşterea şi evoluţia meristemelor “ in vitro” . Totuşi, administrate în cantităţi şi combinaţii neadecvate, vitaminele pot deveni un factor limitativ în procesul de neoformare de plantule.

Dintre vitaminele cu certă acţiune stimulatoare amintim : tiamina, care se administrează în cantităţi de la 0,1 – 10 mg/l. Alte vitamine mai des folosite sunt: piridoxină, acidul nicotinic şi biotină. Deşi aceste vitamine nu sunt indispensabile culturii de meristeme la garoafe, ele sunt totuşi adăugate din motive de precauţie sau datorită efectului favorabil semnalizat la alte specii.

În scopul stabilirii influenţelor vitaminelor asupra reacţiei organogene a meristemului de garoafă s - au utilizat şapte formulări complexe de vitamine şi componente organice adiţionale, întrebuinţate de către: GAUTHERET (1942) (G), REINERT şi WHITE (1953) (R şi W), MURASHIGE şi SKOOG (1962) (MS), WHITE (1963) (W), MOREL şi MULLER (1964) (MM), CAMBORG şi colab. (1968) (C) şi SCHENK şi HILDEBRANDT (1972) (SH).

Pentru fiecare formulare s - au prelevat câte 50 de meristeme din soiurile Amapolla, Tanga şi Katya, în condiţiile amintite anterior. Toate componentele mediilor de cultură cu excepţia vitaminelor, au fost menţinute constante.

Preview document

Influența Componentelor Organice în Mediul de Cultură în Vitro la Garoafele de Seră - Pagina 1
Influența Componentelor Organice în Mediul de Cultură în Vitro la Garoafele de Seră - Pagina 2
Influența Componentelor Organice în Mediul de Cultură în Vitro la Garoafele de Seră - Pagina 3
Influența Componentelor Organice în Mediul de Cultură în Vitro la Garoafele de Seră - Pagina 4
Influența Componentelor Organice în Mediul de Cultură în Vitro la Garoafele de Seră - Pagina 5
Influența Componentelor Organice în Mediul de Cultură în Vitro la Garoafele de Seră - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • Influenta Componentelor Organice in Mediul de Cultura in Vitro la Garoafele de Sera.doc

Ai nevoie de altceva?