Influența Condițiilor Climatice în Cultura de Meristeme la Garoafe

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Biologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 7 în total
Cuvinte : 2471
Mărime: 24.93KB (arhivat)
Publicat de: Elisabeta Moise
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Popa Aurel
Lucrare sustinuta in sesiune stiintifica, la Facultatea de Horticultura.

Extras din referat

REZUMAT

Condiţiile climatice în care se desfaşoară o cultură “ in vitro” constituie alături de mediul de cultură şi explant , un factor limitativ, cu implicaţii majore în evoluţia explantului şi reuşita obţinerii de neoplantule de garoafe. Dintre cei 3 factori climatici mai importanţi – lumina, temperatura şi umiditatea – în experienţa noastră au fost luaţi în studiu numai primii 2, cu o influenţă directă asupra condiţiilor de cultură.

Din studiile noastre reulta ca:

- studiind efectul duratei de iluminare asupra numărului de neoplante formate şi înrădăcinate şi a perioadei de cultură s-a constatat că fotoperioada de 16 ore este optimă, fără a afecta calitatea materialului biologic obţinut;

- efectul temperaturii asupra formării de neoplantule s-a dovedit semnificativ.

INTRODUCERE

Condiţiile climatice în care se desfaşoară o cultură “ in vitro” constituie alături de mediul de cultură şi explant , un factor limitativ, cu implicaţii majore în evoluţia explantului şi reuşita obţinerii de neoplantule de garoafe.

Dintre cei 3 factori climatici mai importanţi – lumina, temperatura şi umiditatea – au fost luaţi în studiu numai primii 2, cu o influenţă directă asupra condiţiilor de cultură. Umiditatea mediului ambiant s-a considerat că nu poate influenţa semnificativ condiţiile “ in vitro “, deorece izolarea aseptică cu folie de polietilenă ( flacoane) sau folie de aluminiu ( la vase) conferă, în general, explantului o umiditate aproape de saturaţie.

Acţiunea luminii în cultura de meristeme implică 2 aspecte : unul al cantităţii de lumină, exprimat de perioada de iluminare (fotoperioada) zilnică şi intensitatea fluxului luminos şi, al II-lea aspect , cel al calităţii luminii, reprezentată de tipul iluminării şi spectrul luminii.

MATERIAL SI METODE

Pentru a demonstra efectul luminii:

În condiţiile specifice de experimentare din laboratorul nostru, s-a iniţiat un studiu care să răspundă unor cerinţe optime atât sub raportul eficacităţii luminii, cât şi al economicităţii culturii. Pentru experimentare s-au folosit tuburi fluorescente de 40W, de producţie indigenă, cu 2 tipuri de culori “warhwhite” şi”daylight” şi becuri de incandescenţă de 60; 70 şi 100W, de tipul “nitraphot”.

Pentru ca diferenţele rezultate în cultura de meristeme să fie atribuite exclusiv fotoperioadei, condiţiile de experimentare s-au menţinut constante pentru toate variantele.

S-a utilizat un mediu de cultură “ agarizat”. Temperatura de creştere s-a mentinut la 22 + 10 Celsius, iar iluminarea s-a făcut la o intesitate luminoasă de 3200 lucsi, provenită de la 4 tuburi fluorescente “ DAYLIGHT” de 40 W.

S-au prelevat numai meristeme apicale din soiul KATYA, de 0,5 mm, cu domul apical şi primele 2 perechi de primordii foliare. Fiecare variantă experimentală s-a organizat în 3 repetiţii, a câte 20 de meristeme.

S-au prelevat meristeme apicale de 0,5 mm din soiul KATYA. Fotoperioada a fost menţinută la 16 ore pe zi, iar temperatura la 22 +- 10 Celsius.

S-a urmărit stabilirea unei intensităţi optime care să asigure un procent potrivit de neoplantule de o calitate cât mai bună, într-o perioadă mai scurtă şi cu un consum de energie economic. S-au făcut şi unele observaţii asupra procesului de rizogeneză.

Privitor la efectul calitatii luminii:

Aspectul calitativ al luminii este de obicei neglijat în studiile privind culturile “ in vitro” şi aceasta pentru că tuburile folosite sunt fie confecţionate special pentru acest scop sau tuburi obişnuite. Mori şi colab. (1969) amintesc de preocupări în această direcţie, în special în folosirea combinată a luminii fluorescente cu cea incandescentă.

În scopul utilizării corespunzătoare a laboratorului nostru cu o instalaţie de iluminat cu spectru adecvat culturii “ in vitro” la garoafe, s-a organizat o experienţă cu 5 variante, utilizându - se numai lumina fluorescentă :

-V1 - tuburi Daylight de 40W;

-V2 - tuburi Warmwhite de 40W;

-V3 - tuburi Warmwhite şi Daylight în amestec ( la cele 2 variante s-a folosit şi o iluminare cu incandescenţă)

-V4 - becuri Nitraphot de 60W;

-V5 - becuri şi tuburi fluorescente în amestec

Preview document

Influența Condițiilor Climatice în Cultura de Meristeme la Garoafe - Pagina 1
Influența Condițiilor Climatice în Cultura de Meristeme la Garoafe - Pagina 2
Influența Condițiilor Climatice în Cultura de Meristeme la Garoafe - Pagina 3
Influența Condițiilor Climatice în Cultura de Meristeme la Garoafe - Pagina 4
Influența Condițiilor Climatice în Cultura de Meristeme la Garoafe - Pagina 5
Influența Condițiilor Climatice în Cultura de Meristeme la Garoafe - Pagina 6
Influența Condițiilor Climatice în Cultura de Meristeme la Garoafe - Pagina 7

Conținut arhivă zip

  • Influenta Conditiilor Climatice in Cultura de Meristeme la Garoafe.doc

Ai nevoie de altceva?