Ingrijirea Plantelor

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Ingrijirea Plantelor.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 9 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Biologie

Extras din document

1. Cultivarea si ingrijirea cactusilor

Colectionarea cactusilor poate fi o intreprindere foarte interesanta si distractiva in acelasi timp, deoarece sunt plante cu forme variate, iar cultivarea acestora nu necesita eforturi exceptionale. Crearea unui mediu care sa dea roade se bazeaza pe mai multe incercari. Odata ce ati gasit amestecul de pamant potrivit, cantitatea de apa si lumina necesare pentru o buna dezvoltare, plantele vor creste.

Pentru inceput, trebuie sa stiti ca exista cel putin doua tipuri de cactusi. Exista cactusii de desert si cactusii de jungla, care cresc in padurile tropicale si in alte habitate pe care in mod normal le-am considera inadecvate pentru dezvoltarea cactusilor.

1) Cactusii de desert: sunt originari in majoritate din intinderile uscate ale Mexicului si Americii de Nord. Tulpina acestor plante este mult ingrosata, suculenta, transformata intr-un adevarat rezervor de apa pentru a le permite sa reziste la perioade lungi de seceta. Ea prezinta totodata pigmenti clorofilieni pentru a indeplini functiile frunzelor care sunt transformate in spini. Simpla sau ramificata, tulpina are forme si marimi foarte diferite de la specie la specie: globuloasa, columnara, cilindrica, aplatizata. Epiderma tulpinii este groasa si acoperita de un strat ceros care impiedica transpiratia. Unele dintre specii prezinta un invelis de perisori. Toate aceste modificari morfologice au drept scop marirea suprafetei de asimilare si a puterii de aparare impotriva soarelui.

Cat priveste sistemul radicular acesta este profund la Lobivia, Mammillaria, ramuros cu dezvoltare mai mult la suprafata decat in profunzime la Cereus, Echinopsis, Opuntia, fasciculat la alte specii.

Ghivecele folosite pentru cactusii de desert vor fi mici, stabile si solului nu i se vor administra prea des ingrasaminte. Pentru ei umezeala excesiva poate fi fatala, de aceea ritmul de udare trebuie adaptat cu grija la conditiile de mediu si la perioada din an respectiva. In perioada de vara ei se uda cam o data pe saptamana, primavara si toamna o data la trei-patru saptamani, iar în luna decembrie nu se uda deloc.

Dintre cactusii desertici mai cultivati sunt: Opuntia, Cereus, Aporocactus, Cleistocactus, Echinocactus, Echinopsis, Mammillaria, Gymnocalycium, Aylostera, Astrophytum, Espostoa, Lobivia, Notocactus, Parodia, Rebutia etc.

a) Pamantul  majoritatea speciilor de cactusi prefera un sol bogat in substante nutritive, pietros si cu un drenaj bun. Pentru a crea un mediu in care sa creasca bine cactusii, trebuie sa folositi aceleasi ingrediente care sunt folosite si la cactusii de jungla: pietris, turba, talas. Amestecul de pamant trebuie sa fie aerisit, usor drenabil. Radacinile cactusilor nu trebuie sa stea in pamant imbibat cu apa. Ca sa va dati seama daca pamantul este bun pentru cactusi trebuie sa observati cum se comporta solul atunci cand udati; apa nu ar trebui sa balteasca la suprafata si sa se scurga cu greu, ci sa treaca cu usurinta prin pamant si sa curga prin gaurile speciale din ghiveci, in tavita. Intotdeauna trebuie sa va asigurati ca ghiveciul are gauri prin care apa se poate scurge, pentru ca nu este bine ca aceasta sa stea pe fundul vasului.

b) Apa - cactusii de desert au o abilitate fantastica de a supravietui in conditii extreme, cu temperaturi foarte ridicate si medii aride, aspre. Cu toate acestea, ideea ca ei nu au nevoie de apa sau ca ar trebui udati cat mai putin pentru a se dezvolta corect este fara discutie o idee falsa. In realitate, apa este un element esential cand vine vorba de supravietuirea cactusilor. Reputatia lor vine din abilitatea lor de a supravietui in zone in care apa este disponibila numai in cantitati mici si la intervale neregulate. Majoritatea cactusilor de desert pot rezista la perioade lungi de seceta. Acest lucru se intampla pentru ca ei stocheaza apa pe care o primesc in tesuturi. In plus, cactusii contin multe alte caracteristici care le permit sa retina acea umezeala si sa nu se usuce in caldura sufocanta.

Fisiere in arhiva (1):

  • Ingrijirea Plantelor.doc