Insulele Coraligene

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Insulele Coraligene.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 15 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domenii: Biologie, Geografie, Turism

Extras din document

Un vechi proverb chinezesc spune ca este mai bine sa vezi o data decat sa auzi de 100 de ori. Pentru un scafandru, contactul direct cu lumea recifelor de corali este o experienta unica ce nu poate fi inlocuita de nici o poza vazuta de pe uscat. Un recif de corali este un sistem cu totul aparte, in cadrul caruia relatiile dintre organismele care il alcatuiesc sunt extrem de complicate si greu de descifrat.

De aproape 200 de ani oamenii de stiinta au fost fascinati de activitatea intensa si aparent dezordonata ce domneste intr-un recif de corali, dar au fost incapabili sa inteleaga relatiile dupa care merge aceasta lume aparte. Abia dupa inventarea scafandrului autonom de catre Jacques Yves Cousteau si Emile Gagnan, in 1943 si utilizarea sa, din ce in ce mai frecvent in cercetarile de biologie marina, cunostintele asupra lumii coralilor au sporit considerabil.

Conform definitiei un recif de corali este o constructie realizata, in principal, de catre fiinte vii, inaltandu-se de pe fundul oceanului spre suprafata, suficient de mare si de solida pentru a exercita o influenta determinanta asupra mediului fizic, oferind anumite conditii ecologice asupra organismelor care il populeaza si care au adaptari specifice.

Fiintele capabile sa construiasca recife sunt cunoscute sub numele de Madreporari. Sunt organisme minuscule, fiecare organism din colonie, numit polip, extrage calcarul din apa marii si il foloseste la construirea unei mici celule in care-si adaposteste corpul. Prin unirea nenumaratelor celule calcaroase iau nastere atoli, recife sau bancuri in marile calde. Existenta coralilor depinde de temperatura apei care nu trebuie sa coboare sub 20 de grade C, raspandirea coralilor fiind astfel limitata la o zona cuprinsa intre 32 de grade latitudine nordica si 27 de grade latitudine sudica. In afara de temperatura apei, pentru Madreporari mai sunt necesare inca doua conditii: ape bine luminate si foarte limpezi. Polipii ce alcatuiesc coloniile de Madreporari traiesc in acelasi loc cu niste alge numite zooxanthelle, si cu alte elemente vegetale cunoscute sub numele de filamente verzi. Existenta acestora este conditionata de existenta luminii care ajunge in cantitate suficienta doar pana la 40 de m sub apa. Recifurile de corali mai sunt si denumite jungle submarine tropicale datorita numeroaselor vietuitoare intalnite si numeroaselor culori, foarte frumoase, pe care le pot avea coralii.

Coralii sunt celenterate ,exclusiv marine din clasa Anthozoa, repre-zentate prin polip numit antopolip sau coralopolip,care are cavitatea gastrica impartita in mai mult de 4 loje prntr-un numar mai mare de 4 septe. Aceste nevertebrate marine se caracterizeaza printr- un schelet alcatuit dintr-un strat protector din carbonat de calciu. Acest schelet se mai numeste si coral. Coralii sunt clasificati in doua subclase, bazate pe diferantele din simetria axiala. O clasa contine animale coloniale, cu opt tentacule, fiecare avand un schelet intern. Printre ele se gasesc si coralii bici, meduze si coralii rosii obisnuiesc sa il faca sa sclipeasca. Membrii celorlalte subclase de obicei au sase tentacule, sau multiplu de sase, dar si culorile difera. Ele includ coralii de stanca sau coralii adevarati. O alta clasa din aceeasi categorie contine deasemenea forme de corali care nu sunt clasificati in ea.

Din clasa Anthozoa se cunosc circa 6000 de specii,cu simetrie bilaterala,lipsite d emeduza,cu polipul sexuat.Formele solitare ating dimensiuni medii:Actinia equina,prezenta si in Marea Neagra,3-15cm,Aneomonia,10cm,Medridium 20-30cm;Stoichactis ajunge la 1,5m diametru.Cele coloniale sunt uneori foarte mari (cirripathes rumphii,6m, Paragorgia arborea 20m)si au aspect de cruste,arbuscuri,ciuperci etc..Prin coloritul lor ,se numara printre splendorile oceanelor .Unele au culori vii(rosu,albastru-cobalt,roz,portocaliu),iar cele coloniale pestrite.Coralium rubrum are polipi albi ca zapada pe cenosarcul rosu.Alteori polipii sunt pestriti,avand tentacule aurii pe corpul verde sau albastru.Sunt animale de mari calde,alcatuind un brau in regiunea tropicala(Marea bariera australiana de 2400km).Fosile se gasesc in Groenlanda,iar la noi in Maramures,dovada ca au existat odinioara oscilatii ale polilor Pamantului.

Recifii coraligeni din Vestul Pacificului sunt mult mai diversi decat cei din Atlantic si Caraibe.Exista cu 75%mai multe genuri si cu 85%mai multe specii de corali in Pacificul de Vest.(Wilkinson,1987).

Fisiere in arhiva (1):

  • Insulele Coraligene.doc