Kombucha

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Kombucha.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 8 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Popescu Ioan

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Biologie

Extras din document

Cel mai bine este sa incepeti cu 2 litri. Cand cultura dumneavoastra de Kombucha va creste destul de mare si dupa ce se va reproduce suficient, veti putea produce cantitati suficiente de ceai.

1. - Faceti ceai in mod obisnuit. La un litru de apa fierbinte, puneti 2 lingurite pline cu ceai negru(aprox. 5 g = 0.2 uncii). Se pot folosi de asemenea si pliculete de ceai. Lasati-l asa vreo 15 minute. Ceaiul verde provine de la aceeasi planta si difera de acesta in principal prin modul in care este produs: nu este fermentat. Doctorii japonezi spun ca ceaiul verde previne dezvoltarea cancerului. Va sugerez sa folositi ceai verde pentru a prepara bautura Kombucha. Daca nu vreti sa folositi ceai negru sau verde, puteti folosi ceai din alte plante medicinale (neindicat la inceput).

2. - Strecurati ceaiul sau, dupa caz, scoateti pliculetele.

3. - Adaugati 70 - 100 g (2 - 3 uncii) de zahar alb pentru un litru in ceaiul strecurat inainte ca acesta sa se raceasca. Amestecati pana zaharul se dizolva in intregime. O lingura de zahar = aprox. 20 g (0.7 uncii).

4. - Lasati ceaiul sa se raceasca pana la 20 - 25 °C (aprox. 68° - 77° Fahrenheit). Cultura moare daca este pusa intr-o solutie hranitoare fierbinte.

5. - Cand ceaiul a ajuns la temperatura camerei, turnati solutia intr-un vas de sticla, portelan sau ceramica, sau de otel inoxidabil. Cel mai bun este din sticla. Vasele de metal sau alte tipuri in afara celor din otel inoxidabil nu sunt bune si nu trebuie folosite niciodata, deoarece acizii care se formeaza pot reactiona cu metalul. Trebuie sa evitati vasele facute din polivinilclorida (PVC) sau polistiren.

6. - Daca preparati prima dv. bautura Kombucha, adaugati lichidul pe care l-ati primit impreuna cu cultura. Pentru urmatoarele culturi, intotdeauna pastrati destula bautura Kombucha pentru a adauga aproximativ o zecime (10%) din cantitate la noua dv. cultura, ca fiind "lichid de start".

7. - Puneti cultura vie de Kombucha in lichid.

8. - Acoperiti vasul in care fermenteaza cu o panza stransa, o hartie de filtru sau cu ceva asemanator (o panza subtire) pentru a tine departe insectele, praful, sporii plantelor sau alte substante poluante. Legati-l cu un elastic de caucuic pentru a va asigura ca nu pot intra musculitele betive. Panza trebuie sa fie destul de rara incat sa poata permite aerului sa circule si cultura sa poata respira, dar nu atat de rara incat micutele musculite betive sa poata intra sa-si depuna ouale.

9. - Fermentatia dureaza 8 - 12 zile, in functie de temperatura. Cu cat temperatura este mai mare, cu atat fermentatia este mai rapida. Perioada de 8 - 12 zile este data doar ca reper.

Cultura Kombucha necesita un loc linistit si cald si sub nici o forma nu trebuie mutata. Temperatura ceaiului trebue sa fie de 20 - 30 °C. Temperatura ideala este de 23 - 27 °C. Nu este necesara lumina. Cultura se reproduce si in intuneric. Cultura poate fi distrusa in cazul expunerii la lumina solara intensa. O zona putin luminata este ideala.

Un vas ideal pentru fermentiarea ceaiului Kombucha:

Kombucha Heating Trays (apasati aici pentru mai multe informatii)

In timpul fermentatiei, zaharul este transformat de catre drojdie intr-un gaz (CO2), diferiti acizi organici si alte componente. Aceasta este combinatia de procese care-i dau ceaiului Kombucha aroma.

Infuzia (bautura, ceaiul) este mai intai dulce, dar acest gust dispare cand zaharul este transformat. In acelasi timp, un acid parfumat incepe sa se dezvolte ca rezultat al activitatii bacteriilor, deci aici apare tranzitia de la gustul dulce la cel acrisor. Daca preferati o bautura ceva mai dulce, fermentatia trebuie oprita mai devreme. Daca o preferati mai acida si mai acrisoara, lasati-o mai mult.

10. - Cand ceaiul a atins nivelul acid dorit (pH 2,7 - 3,2), in functie de cum il preferati, scoateti cultura cu mainile curate. Spalati cultura sub apa rece sau calduta. Umpleti un nou recipient cu ceai fermentat si adaugati imediat cultura (pentru pastrare). Respectati temperatura pentru ceai.

Turnati bautura in sticle, care trebuie umplute de tot. Pastrati 10% ca 'starter' (lichid de start) pentru urmatoarea cultura. Astupati bine sticlele. Nu consider ca este necesar sa strecurati bautura fermentata printr-o carpa. O anumita cantitate de sedimente e normala, datorita drojdiei care a produs gazul si care a facut bautura acidulata. Se spune ca drojdia are efecte benefice asupra organismului.

11. - Pentru a avea satisfactie deplina, bautura trebuie sa se maturizeze pentru cel putin 5 zile dupa ce a fost pusa in sticle.

Activitatea bacteriilor este oprita deoarece imbutelierea exclude aerul, in timp ce drojdia isi continua treaba. Daca sticlele sunt bine astupate, gazul produs de activitatea drojdiei nu poate iesi. Asadar, este produsa o bautura efervescenta. De obicei, pentru aceasta sunt necesare cateva zile, insa Bautura Kombucha se va mentine bine luni intregi. Nu va faceti probleme: Drojdia va opri producerea de gaz dupa un timp. Este indicat sa tineti bautura la rece.

12. - Bautura are un gust bun. Este limpede, putin acrisoara si racoritoare. O persoana normala poate bea 3 pahare pe zi: un pahar dimineata (0.1 litri sau mai mult) pe stomacul gol, al 2-lea pahar dupa o masa in cursul zilei si ultimul innainte de culcare. Bucurati-va de aceasta bautura miraculoasa!

13. - Cand incepeti un nou proces de fermentare, sa nu uitati niciodata sa adaugati noului ceai 10% din lichidul deja fermentat provenit dintr-o cultura anterioara.

Unele retete din SUA vorbesc despre o ceasca (one cup). Cat inseamna asta!? Ceasca standard utilizata in retete inseamna: 8 uncii de lichid = 1 ceasca (cup). O alternativa metrica este: 8 uncii = 250 ml. Alta alternativa se refera la zahar: 8 uncii = 226.80 grame.

Important

Uneori cultura pluteste la suprafata, alteori se duce la fund. Ambele sunt OK. Cand cultura se duce la fund, o noua cultura ("pui") va incepe sa se dezvolte la suprafata ceaiului. Pentru mai multe detalii vezi cap. IX din cartea mea despre Kombucha. Cultura Kombucha necesita ceva timp sa se multiplice. Incepe cu o pelicula subtire. Cu cat o lasati mai mult, cu atat va creste mai mare.

Fisiere in arhiva (1):

  • Kombucha.doc