Linii directoare pentru obținerea unui cocktail ideal de bacteriofagi

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Biologie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 3498
Mărime: 1.92MB (arhivat)
Publicat de: Ionela M.
Puncte necesare: 6

Cuprins

  1. Abstract 3
  2. 1. Introducere 4
  3. 2. Selecția tulpinilor bacteriene gazdă
  4. 2.1. Tulpini bacteriene utilizate pentru selecția și propagarea inițială a bacteriofagilor terapeutici în procesul de preproducție 6
  5. 2.2. Tulpini bacteriene utilizate pentru propagarea bacteriofagilor în procesul
  6. de producție 7
  7. 3. Selectarea bacteriofagilor candidați și proiectarea unui cocktail terapeutic
  8. 3.1. Surse de izolare recomandate pentru bacteriofagii terapeutici 9
  9. 3.2. Cerințe pentru bacteriofagii terapeutici unici 10
  10. 3.2.1. Gama gazdă a bacteriofagilor și abilitatea de a ucide celulele bacteriene țintă 10
  11. 3.2.2. Cerințe de siguranță 12
  12. 3.2.3. Cerințe de stabilitate 13
  13. 3.2.4. Caracteristici dezirabile 13
  14. 3.3. Bacteriofagii în cocktail-uri
  15. 3.3.1. Cocktail-urile care vizează un singur gen/specie bacteriană 14
  16. 3.3.2. Cocktail-urile care vizează mai multe specii sau genuri
  17. bacteriene 15
  18. 4. Modicarea metodei Appelmans pentru adaptarea bacteriofagilor împotriva tulpinilor bacteriene și evaluarea activității complementare a bacteriofagului în cocktail-ul terapeutic.
  19. 4.1. Materiale 16

Extras din referat

Abstract

Terapiile cu bacteriofagi trebuie să fie corect proiectate întrucât reprezintă piatra de temelie în vederea obținerii unui rezultat de succes al acestui tip de terapie. În acest capitol sunt prezentate strategiile de alegere corectă a bacteriofagilor, dar și a gazdelor lor bacteriene implicate în diferite etape de obținere a cocktail-ului de bacteriofagi, astfel încât să fie în deplină concordanță cu toate cerințele calității și siguranței formulate pe baza experiențelor empirice elaborate în prezent în terapia cu bacteriofagi și realizările actuale existente în știintele biomedicale moderne. Este prezentată și modificarea metodei clasice a Appelmans (elaborată în 1922) pentru a evalua stabilitatea activității bacteriofagului în mediile lichide, cu scopul de a se îmbunătăți astfel performanța generală a bacterifagilor terapeutici atât individual, cât și colectiv

- în cocktail.

1. INTRODUCERE

Pe drumul spre obținerea unei nișe importante în medicina modernă, terapia cu bacteriofagi trebuie să raspundă cerințelor provocatoare ale căilor de reglementare impuse de medicina modernă și să dovedească că poate asigura siguranță și eficacitate cu ajutorul studiilor clinice bine documentate și efectuate conform standardelor pe care le impune medicina actuală. Declarația publicată de Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA) ce a avut loc după atelierul dedicat terapiei cu bacteriofagi și modul în care aceasta este recepționată, desfășurat la 8 iunie 2015, subliniază iminența unor astfel de studii clinice.

Cu toate acestea, presiunea cauzată de criza globală a antibioticelor, fapt corelat și cu numărul tot mai mare de noi specii rezistente la antibiotic creează o situație provocatoare, care crește si așteptările față de terapia cu bacteriofagi. Acest lucru nu ar trebui să afecteze controlul întregului proces de producere a bacteriofagilor terapeutici și ulterior validarea acestora. Dezvoltarea unor cocktail-uri terapeutice eficiente de bacteriofagi, cât și aplicarea lor în studii clinice standardizate trebuie considerate ca fiind una dintre cele mai importante probleme în scopul de a evita respingerea ireversibilă a conceptului de terapie cu bacteriofagi.

Felix d’Herelle, unul dintre descoperitorii bacteriofagilor și inițiatorul ideii aplicării bacteriofagilor în scop terapeutic a fost, de asemenea, prima persoană care a avertizat că aceste cocktail-uri de bacteriofagi ar trebui să fie proiectate și dezvoltate de laboratoarele ce prezintă experiente si cunoștințe vaste în cercetarea terapeutică cu bacteriofagi și nu de către companii orientate către obținerea de profit rapid.

Comercializarea curentă a terapiei cu bacteriofagi ar trebui sa exploateze cu siguranță progresele din biologia moleculară, biotehnologie și științele biomedicale moderne, precum și cunoștințele specifice ale biologiei bacteriofagului, dar și aspectele sale coevoluționare în scopul de a evita eșecurile trecutului.

În acest capitol sunt oferite recomandări cu privire la selecția bacteriofagilor candidați și a tulpinilor bacteriene utilizate în procesul de proiectare și producere a cocktailului terapeutic cu bacteriofagi. Recomandările noastre se bazează de aproape un secol de experiență în ceea ce privește procesele de producție terapeutică cu bacteriofagi, precum și pe problemele

actuale de cercetare științifică care confirmă eligibilitatea fiecărei proceduri. De asemenea, se descrie și o modificare a metodei Appelmans pentru evaluarea stabilității activității bacteriofagului în culturile din mediu lichid care trebuie aplicate pentru a spori activitatea și pentru a lărgi gama gazdă (spectrul de gazde) a bacteriofagilor terapeutici, dar și pentru a defini activitatea lor complementară în cocktail.

Bibliografie

1. Azerdo J., Sillankorva S., 2018 Terapia cu bacteriofagi. Din laborator la practica clinică, Editura Humana Press, Braga, Portugalia, pag. 99

Preview document

Linii directoare pentru obținerea unui cocktail ideal de bacteriofagi - Pagina 1
Linii directoare pentru obținerea unui cocktail ideal de bacteriofagi - Pagina 2
Linii directoare pentru obținerea unui cocktail ideal de bacteriofagi - Pagina 3
Linii directoare pentru obținerea unui cocktail ideal de bacteriofagi - Pagina 4
Linii directoare pentru obținerea unui cocktail ideal de bacteriofagi - Pagina 5
Linii directoare pentru obținerea unui cocktail ideal de bacteriofagi - Pagina 6
Linii directoare pentru obținerea unui cocktail ideal de bacteriofagi - Pagina 7
Linii directoare pentru obținerea unui cocktail ideal de bacteriofagi - Pagina 8
Linii directoare pentru obținerea unui cocktail ideal de bacteriofagi - Pagina 9
Linii directoare pentru obținerea unui cocktail ideal de bacteriofagi - Pagina 10
Linii directoare pentru obținerea unui cocktail ideal de bacteriofagi - Pagina 11
Linii directoare pentru obținerea unui cocktail ideal de bacteriofagi - Pagina 12
Linii directoare pentru obținerea unui cocktail ideal de bacteriofagi - Pagina 13
Linii directoare pentru obținerea unui cocktail ideal de bacteriofagi - Pagina 14
Linii directoare pentru obținerea unui cocktail ideal de bacteriofagi - Pagina 15
Linii directoare pentru obținerea unui cocktail ideal de bacteriofagi - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Linii directoare pentru obtinerea unui cocktail ideal de bacteriofagi.docx

Ai nevoie de altceva?