Marele Rechin Alb

Imagine preview
(9/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Marele Rechin Alb.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 3 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Biologie

Extras din document

Marele rechin alb aprtine grupului de rechini macrou, care include unii dintre cei mai mari si mai rapizi pesti din lume. In mod tipic, acesti pesti au corpul extrem de hidrodinamic si fusiform – gros la mijloc shy subtiindu`se pana intr`un punct spre spre cele doua capete. Spre deosebire de alte tipuri de rechini, care inoata idoindu`si intregul corp, marele rechin alb isi mentine corpul rigid si se propulseaza cu batai rapide si puternice ale cozii – un sistem extrem de eficient care ii permite rechinului sa atinga viteze de pana la 80 km/h cand se angajeaza intr`un atac.

Aceste viteze mari nu pot fi mentinutemai mult timp, dar marele rechin alb se poate deplasa zile in sir cu viteza constanta de aproximativ 3 km/h fara urma de oboseala. Aceasta se datoreaza hidrodinamicii sale practic perfecte si proportiei relativ mari de muschi rosii continuti de corpul sau. Acesti muschi sunt actionati printr`o alimentare bogata cu sange oxigenat, ceea ce le permite sa functioneze timp nelimitat cu efort redus. Acest lucru este vital pentru rechin, deoarece el trebuie sa inoate continuu pentru a metine prin branhiile sale un flux de apa cu continut de oxigen. El trebuie sa se deplaseze continuu pentru a`si mentine nivelul in apa, care depinde exclusiv de portanta genrala de fluxul apei peste inotatoarele sale pectorale lungi. Daca rechinuls-ar opri din inotat, s-ar scufunda si s-ar ineca.

Practic, marele rechin alb isi petrece mare parte de viata deplasandu-se alene prin largul oceanului, folosind atat de putina energie incat poate sa inoate zile in sir, sau chiar chiar saptamani, fara sa manance. Insa el se afla mereu in alerta pentru potentialele sale prazi, folosind un arsenal de simturi, printre care cele ami bine dezvoltate in regnul animal.

Marele rechinn alb adesea isi detecteaza victimele folosindu-si simtul ascutit al mirosului, care este capabil sa gaseasca cea mai mica urma de sange, de la distante de peste un kilometru. Intre timp, senzorii de presiune de pe capul si laturile rechinului percep vibratiile transmise prin apa si il conduc in mod precis spre sursa acestora – un banc de pesti sau o foca ce se scufunda. Senzorii sunt indeosebi sensibilila zvarcolirile victimei: un peste agatat de undita unui pescar adesea va fi atacat de rechini, si acelasi mecanism poate sa conduca rechinii la oameni inotand sau victime ale unui naufragiu.

Fisiere in arhiva (1):

  • Marele Rechin Alb.doc

Alte informatii

Descrierea Marelui Rechin Alb