Mișcarea și alimentația, factori de menținere a sănătății omului contemporan

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Biologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 5 în total
Cuvinte : 1258
Mărime: 8.31KB (arhivat)
Publicat de: Nicolaie Tamaș
Puncte necesare: 8
UNIVERSITATEA „AUREL VLAICU” ARAD FACULTATEA DE CONTABILITATE SI INFORMATICA DE GESTIUNE

Extras din referat

Istoria societatii omenesti consemneaza prezenta practicarii exercitiilor fizice în viata sociala a tuturor orânduirilor sociale.

Aceasta prezenta chiar daca în unele stadii ale dezvoltarii societatii omenesti avea un caracter mai restrâns, iar în altele mai larg, a fost permanent legata de ideea perfectionarii omului din punct de vedere fizic si corporal, ca element important al societatii, al pregatirii pentru exigentele vietii sociale.

Marturii ale culturii popoarelor antice, exprimate prin grafica, pictura, sculptura, opere literare sau stiintifice, înfatiseaza omul armonios dezvoltat, puternic, agil, rezistent si îndemânatic în miscari, însusiri dobândite întotdeauna în urma practicarii unui ansamblu de exercitii fizice, anume întocmit si exersat.

Orientarea practicarii exercitiilor fizice spre realizarea unor asemenea finalitati este întalnita de-a lungul tuturor stadiilor dezvoltarii societatii omenesti, inclusiv în viata sociala contemporana.

Cu alte cuvinte întreaga evolutie a practicarii exercitiilor fizice demonstreaza ca aceasta a constituit si constitue si în ziua de astazi o activitate permanenta orientata spre perfectionarea indicilor dezvoltarii fizice a omului, a capacitatii de miscare si nu în ultimul rând de mentinere si întarire a sanatatii.

Prin exercitiile fizice practicate, omul zilelor noastre urmareste îmbunatatirea indicilor morfologici ai organismului, ( musculatura si aparatul osteo - articular ), ai marilor functii, ( circulatia si respiratia ), ca elemente de baza a dezvoltarii fizice pe de o parte si a capacitatii motrice a oamenilor, concretizata în priceperi si deprinderi motrice, (diferite variante de mers, alergare sarituri si aruncari ) si în calitatile motrice ( viteza, îndemânare, rezistenta, forta ), pe de alta parte.

Se poate spune ca exercitiul fizic practicat în mod organizat, la orele de educatie fizica, cât si în mod independent, reprezinta prin continut o activitate sociala cu un real si puternic caracter biologic, contribuind într-un mod determinant la mentinerea si întarirea sanatatii.

Fara a diminua cu nimic caracterul biologic al exercitiului fizic si al sportului, ca activitati sociale, ele nu pot fi nicidecum întelese ca îndeplinind numai functii de ordin biologic, ci dimpotriva si importante functii educative, contribuind la formarea personalitatii omului.

Exercitiile fizice exercita asupra corpului omenesc o serie de influente binefacatoare.

Acestea au fost studiate si grupate dupa diferite criterii, în: influente locale si generale, imediate sau tardive, rapide sau lente, trecatoare sau stabile etc.

Se considera ca împartirea în efecte morfogenetice, fiziologice si educative este mai utila.

Aceste efecte au pentru oamenii sanatosi o valoare profilactica, iar pentru unele categorii de bolnavi, convalescenti si deficienti o valoare terapeutica apreciabila.

Efectul morfogenetic al exercitiului fizic este cu atât mai favorabil cu cât activitatea fizica începe mai timpuriu si continua pe o durata cât mai lunga.

Efectul benefic al exercitiului fizic se manifesta asupra elementelor constitutive ale aparatului locomotor, adica oase, articulatii si muschi.

În general, exercitiile fizice dinamice, vii, ample si de scurta durata, executate frecvent, alternate cu miscari de relaxare si respiratii profunde, sunt stimulatoare.

Daca pentru obtinerea efectelor morfogenetice este nevoie de eforturi intense pe o lunga perioada de timp, efectele fiziologice se obtin mult mai usor si repede. Orice exercitiu fizic produce reactii fiziologice rapide si trecatoare.

Exercitiile fizice produc efecte fiziologice stabile numai printr-un antrenament metodic si de lunga durata.

Efectele fiziologice ale exercitiului fizic se resimt în primul rând în domeniul locomotiei, dezvoltând muschii, întarind sistemul osos si îmbunatatind functiile articulare.

Preview document

Mișcarea și alimentația, factori de menținere a sănătății omului contemporan - Pagina 1
Mișcarea și alimentația, factori de menținere a sănătății omului contemporan - Pagina 2
Mișcarea și alimentația, factori de menținere a sănătății omului contemporan - Pagina 3
Mișcarea și alimentația, factori de menținere a sănătății omului contemporan - Pagina 4
Mișcarea și alimentația, factori de menținere a sănătății omului contemporan - Pagina 5

Conținut arhivă zip

  • Miscarea si Alimentatia, Factori de Mentinere a Sanatatii Omului Contemporan.doc

Alții au mai descărcat și

Biomasa

1. INTRODUCERE Pe parcursul ultimilor ani cele mai frecvente subiecte de preocupare si dezbateri pe arena internationala sunt Energia si...

Morfologia Plantelor

Cuvinte cheie:frunza, limb, incizii, nervaţiune, anexe, prefoliaţie, mezofil Importanţa frunzelor. Frunza este organul vegetativ monosimetric, cu...

Fițuici biologie

1.FOTOSINTEZA: este procesul prin care plantele verzi in prezenta luminii iau CO2 din aer si il transforma in substanta organica cu degajare de O2....

Biologie celulară

MEMBRANA CITOPLASMATICA La celula procariota aceasta este de natura lipoproteica, cu o structura functionala complexa, constituind un criteriu de...

Rădăcină

Rădăcina Rădăcina este un organ vegetativ cu rol de fixare a plantei şi absorbţie a apei cu sărurile minerale, pe cale apoplastică şi simplastică....

Cafeaua

Istoria cafelei este la fel de bogata ca insasi cafeaua, datand de mai mult de 1000 de ani. In Occident, istoria cafelei incepe acum trei secole,...

Sfecla de zahăr

Sfecla de zahar este planta care asigura in exclusivitate materia prima de buna calitate si mare randament pentru industria zaharului din tara...

Creșterea animalelor

Rase de bovine: Rase de lapte - Friza - Holstein Friza - Jersey - Rosie Danezã - Rosie de stepã - Rosie brunã - Angler - Baltata cu...

Te-ar putea interesa și

Educația fizică - activitate de formare corporală

Mens sana in corpore sana" Educatia fizica reprezinta activitatea de formare-dezvoltare "corporala" necesara pentru asigurarea sanatatii omului,...

Turism

Capitolul 1 TURISMUL – ACTIVITATE ECONOMICO-SOCIALA Turismul este un domeniu distinct de activitate, cu radacini în a doua jumatate a secolului...

Ai nevoie de altceva?