Morfologia si Anatomia Florii la Angiosperme

Imagine preview
(5/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Morfologia si Anatomia Florii la Angiosperme.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 8 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Ciutina Virgil

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Biologie

Extras din document

Introducere

Importanta cultivarii florilor decurge in primul rand din nevoia permanenta de frumos a omului. Dintotdeauna omul s-a simtit atras de natura si mai ales de flori, podoaba ei cea mai de pret. Ele pot fi considerate astazi ca o necesitate obiectiva vietii. In preajma florilor, omul si-a innobilat sentimentele. Florile au devenit astfel , simbolul frumusetii, dragostei , al celor mai alese sentimente , ele au predispus intotdeauna la inaltarea sufleteasca si la poezie

Despre importanta florilor in viata omului nu se mai indoieste nimeni astazi.

Piata cu flori , foarte activa, demonstreaza acest lucru . De asemenea, numarul persoanelor care practica floricultura din pasiune este din ce in ce mai mare.

Produsele obtinute din activitatile floricole sunt variate : flori taiate proaspete, flori taiate uscate, rasaduri si alte tipuri de material saditor pentru amenajari peisagistice , bulbi, seminte , etc.

Mai mult , unele flori de gradina pot servi ca materie prima pentru fabricarea medicamentelor :lacrimioara, galbeneaua, bujorul, degetelul, nalba, busuiocul etc. , a produselor cosmetice : crinul, stanjenelul, levantica, tuberoza etc. sau a tincturilor colorante : dalia, fluturasii, maritele etc.

Practicarea floriculturii fie ea din pasiune sau ca activitate productiva nu se poate face fara o cunoastere amanuntita a domeniului . Este necesar un studiu amanuntit asupra plantei .

Morfologia si anatomia florii la angiosperme

Calitatile decorative ale plantei sunt legate, in pricipal, de insusirile ei morfologice . Sub acest aspect , nu numai floarea sau inflorescenta sunt luate in considerare , ci si alte organe , preecum frunzele, lastarii si chiar radacinile adventive la unele plante de camera .

Morfologia plantelor ( morphe = separat, logos = stiinta ) se ocupa de infatisarea externa a organismelor vegetale si a organelor vegetative.

Anatomia plantelor ( ana=separat, tomos= taiere ) cerceteaza alcatuirea sau structura macro-, microscopica , ultramicroscopica a organelor si organismelor.

Floarea este organul cel mai analizat din punct de vedere estectic Ea poate fi solitara , cand o singura floare se afla in varful tulpinii: laleaua, ghiocel, fie la subsuarele frunzelor : violete sau grupate mai multe alcatuind o inflorescenta. Are un rol principal in inmultirea sexuala , florea constituie elementul decorativ la numeroase specii floricole . Modul de asezare a florilor pe tulpina este caracteristic pentru diferite genuri sau specii. O floare este solitara , atunci cand este prinsa in varful unui ax neramificat , ca la Tulipa, Galanthus, Crocus, Papaver , Lalea, Ghiocel, fie la subsuarele frunzelor Violete sau grupate mai multe, alcatuind o infloroscenta

Inflorescentele sunt alcatuite din axe cu noduri si internoduri .

Avem urmatoarele tipuri de inflorescente :

1. Inflorescentele monopodiale simple:

- spicul : pe axul lung si subtire se prind flori hermafrodite

- amentul : asemanator cu spicul , dar florile sunt unisexuate

- spadixul : este format dintr-un ax ingrosat de care se prind florile sesile

- recemul : florile sunt dispuse altern sau opus in lungul axului cu pedicelii aproximativ de aceeasi lungime

- corimbul : asemanator cu racemul , dar florile sunt pedicelate au pedicelee negali

Fisiere in arhiva (1):

  • Morfologia si Anatomia Florii la Angiosperme.doc

Alte informatii

U.S.A.M.V a Banatului Timisoara Fac . de Horticultura Anul I ID