Extras din document
Introducere
Importanta cultivarii florilor decurge in primul rand din nevoia permanenta de frumos a omului. Dintotdeauna omul s-a simtit atras de natura si mai ales de flori, podoaba ei cea mai de pret. Ele pot fi considerate astazi ca o necesitate obiectiva vietii. In preajma florilor, omul si-a innobilat sentimentele. Florile au devenit astfel , simbolul frumusetii, dragostei , al celor mai alese sentimente , ele au predispus intotdeauna la inaltarea sufleteasca si la poezie
Despre importanta florilor in viata omului nu se mai indoieste nimeni astazi.
Piata cu flori , foarte activa, demonstreaza acest lucru . De asemenea, numarul persoanelor care practica floricultura din pasiune este din ce in ce mai mare.
Produsele obtinute din activitatile floricole sunt variate : flori taiate proaspete, flori taiate uscate, rasaduri si alte tipuri de material saditor pentru amenajari peisagistice , bulbi, seminte , etc.
Mai mult , unele flori de gradina pot servi ca materie prima pentru fabricarea medicamentelor :lacrimioara, galbeneaua, bujorul, degetelul, nalba, busuiocul etc. , a produselor cosmetice : crinul, stanjenelul, levantica, tuberoza etc. sau a tincturilor colorante : dalia, fluturasii, maritele etc.
Practicarea floriculturii fie ea din pasiune sau ca activitate productiva nu se poate face fara o cunoastere amanuntita a domeniului . Este necesar un studiu amanuntit asupra plantei .
Morfologia si anatomia florii la angiosperme
Calitatile decorative ale plantei sunt legate, in pricipal, de insusirile ei morfologice . Sub acest aspect , nu numai floarea sau inflorescenta sunt luate in considerare , ci si alte organe , preecum frunzele, lastarii si chiar radacinile adventive la unele plante de camera .
Morfologia plantelor ( morphe = separat, logos = stiinta ) se ocupa de infatisarea externa a organismelor vegetale si a organelor vegetative.
Anatomia plantelor ( ana=separat, tomos= taiere ) cerceteaza alcatuirea sau structura macro-, microscopica , ultramicroscopica a organelor si organismelor.
Floarea este organul cel mai analizat din punct de vedere estectic Ea poate fi solitara , cand o singura floare se afla in varful tulpinii: laleaua, ghiocel, fie la subsuarele frunzelor : violete sau grupate mai multe alcatuind o inflorescenta. Are un rol principal in inmultirea sexuala , florea constituie elementul decorativ la numeroase specii floricole . Modul de asezare a florilor pe tulpina este caracteristic pentru diferite genuri sau specii. O floare este solitara , atunci cand este prinsa in varful unui ax neramificat , ca la Tulipa, Galanthus, Crocus, Papaver , Lalea, Ghiocel, fie la subsuarele frunzelor Violete sau grupate mai multe, alcatuind o infloroscenta
Inflorescentele sunt alcatuite din axe cu noduri si internoduri .
Avem urmatoarele tipuri de inflorescente :
1. Inflorescentele monopodiale simple:
- spicul : pe axul lung si subtire se prind flori hermafrodite
- amentul : asemanator cu spicul , dar florile sunt unisexuate
- spadixul : este format dintr-un ax ingrosat de care se prind florile sesile
- recemul : florile sunt dispuse altern sau opus in lungul axului cu pedicelii aproximativ de aceeasi lungime
- corimbul : asemanator cu racemul , dar florile sunt pedicelate au pedicelee negali
Preview document
Conținut arhivă zip
- Morfologia si Anatomia Florii la Angiosperme.doc