Mucegaiuri, Bacterii

Imagine preview
(9/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Mucegaiuri, Bacterii.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 7 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 2 puncte.

Domeniu: Biologie

Extras din document

Reproducerea mucegaiurilor

Se reproduc fie pe cale vegetativa, adica prin fragmente de hife care ajung pe mediul de cultura sau prin spori sexuati si asexuati.

In fct de locul in care se frm pot fi endospori ( in int unor celule specializate) sau exospori ( la ext celulei).

Reprod asexuata

Zoosporii – spori asex care se frm in int unei celule numita zoosporange, au init o faza mobila flagelata, acvatica, apoi isi pierd lagelul si se inchisteaza

Sporangiosporii – spori endogeni caracteristici M neseptate, se frm intr-o cel specializata numita sporange ce apare la capatul unei hife reproducatoare – sporangiofor. Nucelul sporangelui se divide mitotic de mai multe ori rezultand multi nuclei inconjurati de citoplasma si perete cel formand sporangiosporii. Ei vor fi eliberati fie dat factorilor mec externi fie sub presiunea proprie din sporange.

Artrosporii – se formeaza la unele mucegaiuri prin fragmentarea hifelor, la M septate

Chlamdiospori – se frm la unele mucegaiuri in culturile batrane si reprez o forma de rezistenta a lor datorita ca au pereti grosi si rezistenti

Conidiospori – cei mai raspanditi, apar la M septate din genul Penicillum si Aspergillus. Sunt spori exogeni formati de cel specializate numite fialide. Se formeaza in ap reproducatoare la capatul unor hife fertile numite conidiofor.

Reprod sexuata

Se face prin spori sexuati, ce pot fi endogeni sau exogeni cu o mare rezist la uscaciune. Prin reprod sexuata se asigura incrucisarea caract de la cei 2 parinti. Se obt indivizi mai vigurosi si mai rezist la factori de mediu.

Dintr-o cel cu 2n cromoz à mai multe cel cu n cromozomi care se pot uni 2 cate 2 si frm zigotul cu 2n cromozomi.

Oosporii – se frm prin contopirea unui oogon cu potente femeiesti si cu un anteridium cu potente barbatesti si se intalnesc la mucegaiuri inf.

Ascosporii – spori sexuati haploizi, endogeni care se frm in int unei celule (asca). In asca cei 2 nuclei fuzionaza à un sg nucleu ce sufera apoi 3 diviziuni succesive à 8 nuclei.

Ei se inconjoara de citoplasma densa si perete cel formand 8 ascospori. Ascosporii sunt elib din asca sub act unor factori mecanici sau prin ruperea peretelui dat presiunii interne. Reprod cu ascospori se gaseste la mucegaiuri din clasa Ascomycetes.

Bazidiosporii – se intalnesc la mucegaiuri din cls Basidiomycetes. Sunt spori exogeni ce se frm la supraf unei cel specializate numita bazidie.

Cei 4 nuclei din bazidie migreaza in sterigme (protuberante aparute la supraf bazidiei) unde se inconjoara de citoplasma si perete si frm bazidiosporii. Ei sunt eliberati dat factorilor mec externi fie dat unor picaturi de lichid care apar si preseaza la bz sterigmelor.

Zigosporii – apar la mucegaiuri inf din clasa Phycomycetes si reprez spori de rezistenta de culoare neagra cu pereti grosi

cele 2 gametangii se unesc si frm celula ou ce se transforma in zigospori cu pereti negri, rugosi si grosi, f rezistenti. In conditii fav zigosporul germineaza si frm un sporange cu sporangiospori.

Reprezentanti ai mucegaiurilor

Aspergillus – fol in industrie pt obt de acid citric, enzime (amilaze, lipaze, proteaze, pectinaze) (niger, oryzae) cuprinde M septate ce se inmultesc prin conidiospori si rar prin ascospori

Penicillium – fol la obt penicilinei a unor enzime si unele specii drept culturi starter pt industria branzeturilor (Penicillium roqueforti , P camemberti) si a salamurilor maturate dure. Sunt mucegaiuri superioare ce se inmultesc prin conidiospori si ascospori.

Mucor – fol pt obt cheagului microbian ca inlocuitor de renina animala - pusillus. Cuprinde mucegaiuri inferioare ce se inmultesc prin sporangiospori ca frm asex si sexuat prin zigospori.

Rhizopus – mucegaiuri inf ce se inmult prin sporangiospori si zigospori si au caracteristic prezenta unor „lastari” numiti stoloni

Fusarium – mucegaiuri sup ce se inmultesc prin niste conidiospori in frm de teci de fasole. Se gasesc pe alimente si au culoare mov.

Geotrichum xanadium – mucegai superior ce se reproduce prin ascospori si se dezvolta pe prod lactate

Fisiere in arhiva (1):

  • Mucegaiuri, Bacterii.doc