Organe Vegetative

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Organe Vegetative.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 16 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Biologie

Extras din document

1. Radacina-Morfologia externa

Radacinile plantelor angiosperme au diferite forme,in stransa legatura cu conditiile mediului de viata si cu functiile pe care le indeplinesc. La originea sa radacina se dezvolta din radicula embrionului semintei care germineaza (fig 1). Luand ca exemplu o planta tanara de mazare Pissum sativum- putem observa morfologia externa a radacinii (fig 2). La varful radacinii unei plante de mustar Sinapis alba- se disting cele 4 zone caracteristice (fig 3).

Fig.1. Radicula embrionului

semintei care germineaza

Fig.2. Morfologia externa a radacinii

-Pissum sativum-

Fig.3.Varful radacinii unei plante de mustar

-Sinapis alba-

Radacina este un organ de forma cilindrica cu crestere geotropic pozitiva. Functii principale: fixeaza planta în sol, absoarbe apa cu sarurile minerale si determina conducerea sevei brute în toata planta. Functii secundare: organ de înmagazinare a substantelor de rezerva, de multiplicare vegetativa s.a.

Dupa origine si functii se deosebesc mai multe tipuri de radacini.

1. Radacini normale.

2. Radacini adventive. Nu se formeaza din radicula embrionului si nici pe o alta radacina ci pe tulpini (supraterane sau subterane), ramuri sau frunze dar, îndeplinesc functiile principale ale radacinii. Pe tulpina, radacinile adventive se formeaza în anumite locuri bine determinate (la baza frunzelor sau la noduri), în numar determinat sau nedeterminat. Pe tulpinile si frunzele unor plante sunt radacini adventive. La porumb-Zea mays- (fig.7) ele se dezvolta la nodurile de la baza tulpinii,iar la fragii de padure-Fragaria vesca (fig 8)-pe stoloni. Radacinile adventive cresc si la baza ramurilor de muscata-Pelargonium zonale- (fig 9),precum si pe

partea inferioara a frunzelor de Begonia rex (fig 10). La iedera-Hedera helix (fig 10) planta urcatoare,radacinile adventive sunt fixatoare. Cuscuta mare  Cuscuta campestris-(fig 12) are radacini adventive haustoriale. Palamida-Cirsium arvense-(fig 13) poarta pe radacini muguri adventivi, din care se dezvolta lastari aerieni,contribuind la inmultirea acestor plante daunatoare agriculturii.

Fig 7 Zea mays Fig 8 Fregaria vesca

(porumb) (fragi de padure)

Fig 9 Pelargonium zonale

(muscata)

Fig 10. Begonia rex

Fig 11. Hedera helix

(iedera)

Fig 12. Cuscuta campestris

(cuscuta mare)

Fig 13. Cirsium arvense

(palamida)

Fisiere in arhiva (1):

  • Organe Vegetative.doc