Organisme Modificate Genetic

Referat
7/10 (2 voturi)
Domeniu: Biologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 60 în total
Cuvinte : 29182
Mărime: 102.66KB (arhivat)
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ifrim Irina
Este un referat despre organismele modificate genetic , avantaje si dezavantaje, concluzii

Extras din referat

Organisme modificate genetic

Omul s-a preocupat dintotdeauna de ameliorarea si selectionarea acelor specii, vegetale sau animale, pe care le-a socotit a raspunde cel mai bine nevoilor sale de subzistenta. Dar numai in ultimele doua decenii, odata cu formdabilul avant al geneticii, el a reusit sa obtina, prin manipulari specifice, mai intai in laborator, apoi si pe terenurile de cultura, organisme cu alte caracteristici decat cele “naturale”. Acestea sunt denumite OGM, adica organisme genetic modificate.

In teorie, reteta obtinerii unui OGM este cat se poate de simpla. Se ia o planta, un animal sau un microb, careia i se grefeaza una sau mai multe gene apartinand altei plante, care insa poseda acele caracteristici sau functii pe care vrem sa i le transmitem “cobaiului”. Lucrul este posibil deoarece, de la microbi, trecand prin vegetale, si pana la animale, toate fiintele vii utilizeaza acelasi limbaj genetic.

In practica insa, un organism transgenic nu se obtine chiar ata de usor. Pentru un pepene, de pilda, sunt necesare cel putin sase luni de munca. Iar pentru o vaca sau orice alt mamifer, in functie de ritmul de reproducere a animalului, procesul poate dura de la unu la cativa ani. Pe de alta parte, atunci cand se introduce o gena noua intr-un organism, aceasta se poate prinde oriunde, chiar si la nivelul unei gene care codifica producerea unei proteine vitale pentru respectivul organism, ceea ce inseamna, practic, ratarea tentativei. In medie, pentru o capra, de pilda, e nevoie de manipularea a 500-1000 de embrioni, pentru a putea spera ca se obtine o singura capra viabila, fara anomalii si totodata purtatoare a caracterului dorit.

Pentru multi dintre sustinatorii manipularilor genetice, medicina de maine va fi cu siguranta transgenica. Fructe-vaccin, bacterii-dopante, lapte-medicament, toate acestea sunt posibile si chiar pe cale sa se realizeze. Anumite proteine umane, precum insulina (folosita la tratarea diabetului) sau EPO (care stimuleaza producerea de globule rosii), sunt fabricate de pe acum de microbi. Ne putem asadar inchipui ca, nu peste multa vreme, vor aparea chiar ferme specializate in cresterea acelor animale modificate genetic, care, prin laptele lor, vor oferi in acelasi timp si un medicament (anume sintetizat de respectivul animal).

De mai bine de 15 ani, o echipa de cercetatori australieni se incapataneaza sa obtina, prin manipulari genetice, primul trandafir albastru. Ei au reusit sa obtina gena responsabila de culoarea albastra a petuniilor, pe care nu aveau decat sa o introduca in codul genetic al trandafirului pentru a obtine prima floare albastra. In ciuda eforturilor depuse, cercetatorii nu au reusit sa culeaga trandafirul albastru si asta nu din vina petuniei. Asta deoarece ei au reusit sa grefeze aceeasi gena bleu la garoafe, iar varietatile transgenice astfel obtinute, una mov si una indigo, au primit numele de “Moondust” (pulberea Lunii) si Moonshadow (umbra Lunii). Motivul refuzului trandafirului de a deveni albastru avea sa fie gasit la nivelul celulelor petalelor, in interiorul vacuolei.

Secretul culorii oricarei plante cu flori se afla in miezul celulei, acolo unde se gasesc antocienii (pigmenti responsabili de coloritul petalelor). Dintre cei 250 de pigmenti recenzati in natura, la flori au fost reperati mai ales trei: pelargonidina (pentru rosu-oranj), cianidina (pentru roz-magenta) si delfinidina (pentru bleu-violet). Combinati in fel si chip, dar si cu alte substante organice din celule, acesti antocieni confera petalelor tentele lor roz, oranj, rosu, bleu, sau violet.

Neputand sintetiza delfinidina, trandafirii, la fel ca garoafele sau crizantemele, nu sunt niciodata bleu in natura. De aici si imposibilitatea de a obtine, prin incrucisare intre diverse varietati sau prin manipulare genetica, exemplare de culoare albastra. Prin grefarea genei de petunie, specialistii sperau sa-I confere trandafirului tocmai acele instrumente moleculare absolut necesare sintezei pigmentului. De aceea au recurs la petunie, care dispunea de enzimele dorite pentru producerea delfinidinei si cianidinei, din combinarea lor rezultand culori care merg spre violet, trecand prin magenta, dar nu si oranj, caci aceasta planta nu poate sintetiza pelargonidina.

In 1987, cercetatorii germani au gasit solutia: prin grefarea unei gene de porumb, care programeaza enzima necesara producerii pelargonidinei, ei au obtinut o petunie rosu-caramizie, prima planta cu floare transgenica. Se parea ca de acum inainte totul va merge de la sine. Nu aveau altceva de facut decat sa procedeze la fel si cu trandafirul. Din pacate, tentativa lor s-a soldat cu un esec. Caci lucrul pe care nu-l cunosteau pana atunci – delfinidinele sunt foarte sensibile la mediul din care fac parte. Daca acesta e bazic, ele raman albastre. Daca insa e prea acid, culoarea vireaza spre rosu. Ori, se pare ca vacuolele trandafirilor (deci chiar locurile de stocare a pigmentilor ) sunt atat de acide, incat delfinidinele se inrosesc instantaneu.

Cu toate acestea, cercetatorii australieni nu se dau batuti. Ei spera ca, intr-o buna zi, imposibila ”floare albastra” va deveni o realitate, spre delectarea iubitorilor de flori din intreaga lume.

Transformarea genetică a plantelor a cunoscut un progres spectaculos, de la obţinerea primelor gene himere, în anii şaptezeci ai secolului trecut, la regenerarea primelor plante transformate genetic purtând gene străine (Gasser şi Fraley, 1989). În ultimul deceniu, s-a ajuns la eliberarea în câmp şi cultivarea pe scară largă a plantelor transgenice, de la 1,7 ha în anul 1996 la 39,9 milioane ha în anul 1999

Metodele utilizate pentru transferul eficace al alogenelor în organisme vegetale receptoare au cunoscut, de asemenea, un progres nu mai puţin spectaculos, de la metode simple până la adevărate metode „războinice“, de împuşcare directă a ADN în ţesuturile ţintă. Odată cu dezvoltarea metodologiei de izolare şi clonare a genelor, respectiv a metodelor de transfer în celulele vegetale, un număr tot mai mare de plante au fost supuse transgenozei, incluzând grupele cu o mare importanţă economică: cerealele, leguminoasele, solanaceele, speciile pomicole sau forestiere. În literatura de specialitate, s-au publicat o serie de sinteze sau chiar cărţi referitoare la transformarea genetică a plantelor (Davey şi colab., 1989; Potrykus, 1991; Songstad şi colab., 1995; Potrykus şi Spangenberg, 1995). De aceea, în această lucrare ne-am propus o prezentare sintetică a metodelor utilizate actualmente pentru transformarea celulei vegetale, relevarea importanţei genelor marker şi raportoare, respectiv a progresului înregistrat în introgresia în genomul vegetal a unor gene cu importanţă economică, insistând asupra datelor recente, spectaculoase, raportate în literatura acestui efervescent domeniu al geneticii actuale.

Preview document

Organisme Modificate Genetic - Pagina 1
Organisme Modificate Genetic - Pagina 2
Organisme Modificate Genetic - Pagina 3
Organisme Modificate Genetic - Pagina 4
Organisme Modificate Genetic - Pagina 5
Organisme Modificate Genetic - Pagina 6
Organisme Modificate Genetic - Pagina 7
Organisme Modificate Genetic - Pagina 8
Organisme Modificate Genetic - Pagina 9
Organisme Modificate Genetic - Pagina 10
Organisme Modificate Genetic - Pagina 11
Organisme Modificate Genetic - Pagina 12
Organisme Modificate Genetic - Pagina 13
Organisme Modificate Genetic - Pagina 14
Organisme Modificate Genetic - Pagina 15
Organisme Modificate Genetic - Pagina 16
Organisme Modificate Genetic - Pagina 17
Organisme Modificate Genetic - Pagina 18
Organisme Modificate Genetic - Pagina 19
Organisme Modificate Genetic - Pagina 20
Organisme Modificate Genetic - Pagina 21
Organisme Modificate Genetic - Pagina 22
Organisme Modificate Genetic - Pagina 23
Organisme Modificate Genetic - Pagina 24
Organisme Modificate Genetic - Pagina 25
Organisme Modificate Genetic - Pagina 26
Organisme Modificate Genetic - Pagina 27
Organisme Modificate Genetic - Pagina 28
Organisme Modificate Genetic - Pagina 29
Organisme Modificate Genetic - Pagina 30
Organisme Modificate Genetic - Pagina 31
Organisme Modificate Genetic - Pagina 32
Organisme Modificate Genetic - Pagina 33
Organisme Modificate Genetic - Pagina 34
Organisme Modificate Genetic - Pagina 35
Organisme Modificate Genetic - Pagina 36
Organisme Modificate Genetic - Pagina 37
Organisme Modificate Genetic - Pagina 38
Organisme Modificate Genetic - Pagina 39
Organisme Modificate Genetic - Pagina 40
Organisme Modificate Genetic - Pagina 41
Organisme Modificate Genetic - Pagina 42
Organisme Modificate Genetic - Pagina 43
Organisme Modificate Genetic - Pagina 44
Organisme Modificate Genetic - Pagina 45
Organisme Modificate Genetic - Pagina 46
Organisme Modificate Genetic - Pagina 47
Organisme Modificate Genetic - Pagina 48
Organisme Modificate Genetic - Pagina 49
Organisme Modificate Genetic - Pagina 50
Organisme Modificate Genetic - Pagina 51
Organisme Modificate Genetic - Pagina 52
Organisme Modificate Genetic - Pagina 53
Organisme Modificate Genetic - Pagina 54
Organisme Modificate Genetic - Pagina 55
Organisme Modificate Genetic - Pagina 56
Organisme Modificate Genetic - Pagina 57
Organisme Modificate Genetic - Pagina 58
Organisme Modificate Genetic - Pagina 59
Organisme Modificate Genetic - Pagina 60

Conținut arhivă zip

  • Organisme Modificate Genetic.doc

Alții au mai descărcat și

Organisme Modificate Genetic

1.1 Definirea organismelor modificate genetic Organism Modificat Genetic sau Transgenic este termenul cel mai folosit pentru a defini o planta de...

Cartoful Modificat Genetic

Istoricul OMG 1.Ce sunt organismele modificate genetic? Un organism modificat genetic (OMG) este un organism viu ce a fost creat artificial prin...

Metode de Identificare OMG

INTRODUCERE Progresele din domeniul biotehnologiei au permis dezvoltarea şi producţia de organisme modificate genetic (OMG-uri) cu proprietăţi,...

Siguranța alimentelor - identificarea organismelor modificate genetic și a proteinelor vegetale

Descrierea proiectului: Importanta Organismelor Modificate Genetic (OMG) este conferita de caracteristicile determinate de prezenta in genomul lor...

Utilizarea microorganismelor modificate genetic în industria alimentară

Introducere Microorganismul modificat genetic reprezinta un microorganism al cărui material genetic a fost modificat într-un mod diferit de cel...

Determinarea OMG din Soia

Alimentele continand sau constand din organisme modificate genetic (OMG-uri) sunt cunoscute, in mod generic ca alimente MG. OMG-urile sunt...

Organisme Transgenice

Folosirea unor termeni de „concentrat” sau „congelat” ascunde de multe ori prezenţa unui organism modificat genetic. Ignorarea unei etichetări...

Cafeaua

Istoria cafelei este la fel de bogata ca insasi cafeaua, datand de mai mult de 1000 de ani. In Occident, istoria cafelei incepe acum trei secole,...

Te-ar putea interesa și

Influența organismelor modificate genetic

Introducere Transformarea genetică a plantelor a cunoscut un progres spectaculos, de la obţinerea primelor gene himere, în anii şaptezeci ai...

Influența Matricei și a Calității ADN asupra Detecției Organismelor Modificate Genetic în Diferite Produse Agricole și Alimentare

Introducere Transformarea genetică a plantelor a cunoscut un progres spectaculos, de la obţinerea primelor gene himere, în anii şaptezeci ai...

Organisme Modificate Genetic

Omul s-a preocupat dintotdeauna de ameliorarea si selectionarea acelor specii, vegetale sau animale, pe care le-a socotit a raspunde cel mai bine...

Organismele modificate genetic și aplicațiile acestora asupra stării de sănătate a consumatorilor în alimentația publică

1. Organismele modificate genetic 1.1. Definitie Omul s-a preocupat dintotdeauna de ameliorarea si selectionarea acelor specii, vegetale sau...

Implicarea Greenpeace România în Problema Organismelor Modificate Genetic

CAPITOLUL 1 PREZENTARE GENERALĂ GREENPEACE 1.1 SCURT ISTORIC Greenpeace este o organizaţie non-guvernamentală, non-profit, prezentă în 41 de...

Organisme Modificate Genetic - Riscuri vs Beneficii

Dr. George Wald, laureat al Premiului Nobel, Profesor de biologie la Universitatea Harvard a afirmat "Pana in prezent, organismele vii au evoluat...

Analiza Riscului Consumului de Alimente Obținute din Organisme Modificate Genetic

1. Analiza riscului. Generalităţi Dr. George Wald, laureat al Premiului Nobel, Profesor de biologie la Universitatea Harvard a afirmat "Până în...

Efectele Negative ale Organismelor Modificate Genetic asupra Sanantatii Oamenilor și a Mediului

Partea I Greenpeace – pentru ca exista doar un pamant "Doar cand ultimul copac a fost taiat, ultimul rau a fost otravit si ultimul peste omorat,...

Ai nevoie de altceva?