Proteine

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Proteine.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 3 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: toma alimos

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Biologie

Extras din document

Proteinele sunt substante chimice naturale , cu structura macromoleculara. Se gasesc in toate celulele fiind componente ale structurilor celulare .Ele indeplinesc functii biologice fundamentale :

enzimatice , hormonale , imunologice , etc.

Ptr. ca au un rol de prim rang in alcatuirea materiei vii , au fost numuite proteine , ceea ce in limba greaca inseamna PRIMORDIAL,cel dintai.

Din pdv chimic sunt alcatuite in principal din carbon , hidrogen , oxigen , azot si sulf .Au greutati moleculare variind intre intre 13000 -citrocrom C (enzima) sau 17000 - mioglobulina si 40 milioane de exemplu virusul mozaicului tutunului. Seterminarile au fost facute prin metoda presiunii osmotice , a ultracentrifugarii , sau prin metode chimice.

Proteinele se trasfora prin hidroliza cu enzime , cu acizi sau cu baze in alfa-amino acizi .Se cunosc 30 de amino-acizi diferiti ce intra in structura proteinelor , dintre care 20 exista in toate proteinele.

Proteinele se deosebesc intre ele in mai multe privinte si anume : 1) prin compozitia in amino-acizi , 2)prin ordinea in care se succed resturile de amino-acizi in lantul peptidic si 3) prin forma moleculei.

I Clasificarea proteinelor :

Deoarece proteinele sunt foarte diferite ca numar , structura si proprietati , clasificarea lor se face mai greu .

1) - dupa solubilitate , proteinele se clasifica in : a) proteine solubile in apa sau solutii diluate de elecroliti ; b) proteine insolubile in acesti dizolvanti , numite si scleroproteine .

2) - dupa conformatia macromoleculelor , proteinele au fost impartite in : proteine corpusculare (globulare) si proteine fibrilate .Proteinele corpusculare sunt substante cristaline , mai putin sau mai mult solubile in apa ; au forma asemanatoare unei sfere , unui cilindru sau un disc . (hemoglobina sau miosina , cum si majoritatea proteinelor.).

Proteinele fibrilate sunt de obicei insolubile in apa si solutii saline , avand macromolecule alungite sub forma de fire (keratina sau colagenul).

3) - dupa produsele de hidroliza , se clasifica in : proteine proprii-zise si proteine conjugate sau proteide .

proteinele propriu-zise sunt pormate numai din amino-acizi , in timp ce proteidele au molecula alcatuita din proteina (componenta proteica) legata de substanta neproteica (componenta neproteica adica grupa prosteica).

Fisiere in arhiva (1):

  • Proteine.doc