Sangele

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Sangele.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 12 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Costica Misaila

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Biologie

Extras din document

I Generalitai

Sângele este un tip special de tesut conjunctiv, în care substanta intercelulara este lichida. Acest tesut este alcatuit dintr-o parte lichida numita plasma si o parte celulara întâlnita sub denumirea de elemente figurate sau corpusculare.

Plasma este formata din:

- apa (91%);

- proteine (7%) dupa cum urmeaza: albumine (aproximativ 58%), globuline (aproximativ 38%) si fibrinogen (aproximativ 4%);

- alte substante precum: ioni, nutrienti, produsi de excretie, gaze, substante reglatoare s.a.

Elementele figurate sunt reprezentate de:

- globulele rosii (hematii sau eritrocite), sunt cele mai numeroase dintre elementele corpusculare fiind în numar de 4,2-6,2 milioane/µl de sânge;

- globulele albe sau leucocitele, sunt mai putin numeroase, numarul lor fiind de 5000-9000/µl de sânge. Acestea sunt de mai multe tipuri, procentul normal pentru fiecare tip din totalul globulelor albe fiind:

-neutrofile (60-70%);

-eozinofile (2-4%);

-bazofile (0,5-1%);

-limfocite (20-25%);

-monocite (3-8%).

- trombocitele, numite si plachete sanguine, în numar de 250.000-400.000/µl de sânge

II Functiile sângelui

- transportul de gaze

Sângele are rolul de a transporta gazele implicate în procesul respiratiei. De la nivelul plamânilor sângele se încarca cu oxigen (O2), pe care îl transporta prin vasele de sânge la organe si tesuturi. Aici are loc schimbul de gaze între tesuturi si sânge, oxigenul fiind transferat catre tesuturi, iar dioxidul de carbon (CO2), rezultat din procesele de ardere, trece în sânge, urmând a fi transportat la plamâni, unde va avea loc un nou schimb de gaze.

- transportul de nutrienti, apa si produsi de catabolism

Ca si functia respiratorie aceasta functie a sângelui este de o importanta majora, îndeplinind doua necesitati ale organismelor vii: nutritia si excretia. De la nivelul zonei de absortie a tractului digestiv, sângele se încarca cu nutrienti (ex: proteine, lipide, glucide, vitamine, minerale etc.) si apa, pe care îi transporta cu ajutorul sistemului circulator, la organe si tesuturi. Odata ajunsi aici, nutrientii si apa sunt transferati tesuturilor, iar produsii reziduali rezultati din degradarea acestora, trec din tesuturi în sânge, prin intermediul caruia sunt transportati la rinichi, de unde vor fi preluati de celulele specializate în filtrare.

- transportul de molecule în curs de maturare

Sângele are rolul de a transporta substantele în curs de maturare, de la un organ la altul, unde sufera modificari, pentru a putea fi folosite în procesele fiziologice. De exemplu parcursul vitaminei D, care este produsa în forma inactiva în celulele tegumentare, de unde este preluata de sânge si transportata la ficat, iar apoi la rinichi pentru a putea fi transformata în vitamina D activa. De aici vitamina D activa este transportata de sânge în intestinul subtire unde ajuta la absortia calciului.

- transportul moleculelor cu rol în reglarea proceselor vitale

Majoritatea proceselor din corpul uman sunt reglate pe cale umorala, de catre hormoni. Pentru a ajunge de la organele, care îi produc, pâna la organele tinta, hormonii sunt transportati prin vasele sanguine, de catre sânge.

- reglarea pH-ului si mentinerea presiunii osmotice a mediului intern

Sângele contine substante care ajuta la mentinerea pH-ului în limitele lui normale (7,35-7,40), precum si substante care ajuta la mentinerea în limite normale a presiunii osmotice a mediului intern.

- mentinerea temperaturii constante a corpului

Sângele este implicat si în procesele de termoreglare din organism. Atunci când temperatura interna a corpului creste, sângele preia o parte din energia termica si o transporta la periferie, unde caldura este eliminata în mediul extern, iar în situatiile în care organismul risca sa se raceasca prea mult, prin vasoconstrictie tegumentara, sângele ajunge din ce în ce mai putin în teritoriile periferice ale corpului pentru a evita pierderea suplimentara a caldurii.

- protectie împotriva substantelor straine si agentilor patogeni

Unele celule sanguine (leucocitele), precum si o serie de compusi biochimici din sânge (anticorpii) constituie o importanta parte a sistemului imunitar, protejând organismul împotriva elementelor straine, precum microorganismele si toxinele.

- formarea de coaguli

Sângele are proprietatea de a se coagula în locul unde un vas este lezat, astfel prevenindu-se o eventuala pierdere excesiva de sânge. Deasemenea, procesul de coagulare este primul pas din fenomenul de refacere al tesutului vatamat.

III Proprietatile sângelui

- culoare rosie

- volumul sanguin reprezinta 6-8% din masa corporala

- densitate cuprinsa între 1057 si 1062 kg/m3

- vâscozitate de 4-5 ori mai mare decât cea a apei

- presiune osmotica de 6,6atm (5016 mmHg)

- presiune oncotica (continut de proteine) 25 mmHg

- pH cuprins între 7,35-7,40 cu variatii tolerabile ±0,4

Fisiere in arhiva (1):

  • Sangele.doc