Sfecla de Zahar

Referat
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Biologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 25 în total
Cuvinte : 6375
Mărime: 42.26KB (arhivat)
Cost: 1 puncte
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Anonim din pacate

Extras din document

Sfecla de zahar este planta care asigura in exclusivitate materia prima de buna calitate si mare randament pentru industria zaharului din tara noastra si din intreaga Europa

Pentru agricultura Sfecla de zahar , necesita lucrari speciale de pregatire a terenului, intretinerea culturilor si avand un aparat radicular profund , este necesara la intocmirea asolamentelor agricole .

-Prin aratura adanca de toamna ce se face pentru cultura sfeclei de zahar ,cat si prin radacinile adanci ale acesteia se mareste adancimea stratului arabil mobilizandu-se noi materii nutritive folositoare plantelor ce urmeaza dupa sfecla .

-Efectul ingrasamintelor ce se folosesc regulat si in cantitati mari in cultura sfeclei, se resimte si in ani urmatori asupra culturilor din asolament .

-Sfecla de zahar introdusa in asolament avand o perioada de vegetatie lunga, da posibilitatea gospodariilor agricole sa-si repartizeze mai bine si in mod economic fortele de munca cerute de planul de cultura .

-De la cultura sfeclei de zahar ca si de la prelucrarea acesteia in fabrica, rezulta produsele secundare : frunzele cu cotletele, borhotul si melasa , nutreturi foarte pretioase pentru animale .

-Sfecla de zahar se poate cultiva special si pentru animale, folosindu-se cu succes in hrana acestora .

-De la prelucrara sfeclei in fabrici se mai obtine ca produs secundar spuma de var, ce poate fi folosita ca amendament calcaros pentru terenurile grele argiloase, acide si chiar ca ingrasamant.

Industrie

- Prin cultivarea sfeclei de zahar se asigura materia prima necesara industriei

zaharului.

- Zaharul si melasa, ca materii prime se folosesc in diferite ramuri ale industriei

alimentare ca: patiserie si bauturi alcoolice.

Pentru hrana animalelor

- Scopul principal pentru care se cultiva sfecla este acela al fabricarii zaharului.

- Sfecla fiarta poate servi la fabricarea de siropuri si marmelade, iar prin uscare si

macinare se poate folosi la prepararea de prajituri sau turta dulce.

- Dintre toate plantele de cultura sfecla de zahar da cel mai mare numar de calorii la

unitatea de suprafata.

Pentru economia tarii

- Din cultura sfeclei de zahar se pot realiza importante venituri de catre stat prin

exportul de zahar, de borhot uscat si de melasa.

- De asemenea industria zaharului ofera multe materii prime ce se folosesc in

prelucrarea sfeclei de zahar.

Dat fiind motivul ca sfecla lasa terenul curat de buruieni, este o buna planta premergatoare pentru toate plantele de cultura. Pezinta inconvenientul ca necesita forta de munca ,,iar in agricultura romaneasca nu se gaseste forta de munca sau este insuficienta”

Asadar tehnologia de cultura la sfecla de zahar trebuie cunoscuta de catre tinerii absolventi care vor lucra in agricultura romaneasca deoarece sfecla de zahar esaloneaza o anumita forta de munca sezoniera sau permanenta.

II. IMPORTANTA CULTURII

Sfecla de zahar poate fi utilizata si in industria spirtului, unde din 100kg radacini cu 17% zahar se pot obtine 10-11 litri alcool absolut.

Frunzele si cotletele care reprezinta 40-45% din recolta totala a sfeclei de zahar, se utilizeaza ca furaj verde, murat sau uscat, in alimentatia taurinelor avand o valoare furajera apropiata de cea a porumbului pentru masa verde.

Importanta deosebita au si rezidurile industriale: melasa, taiteii si namolul de la filtrele presei care rezulta in urma extragerii zaharului din sfecla. Aceste reziduri sunt folosite cu succes in hrana animalelor puse la ingrasat.

Melasa ce rezulta sub forma unui lichid vascos de culoare brun, reprezentand 4-5% din greutatea radacinilor sfeclei prelucrate si avand un continut de 50% zahar, 20% substante organice nezaharate, 10% saruri minerale si 20% apa, are largi utilizari in primul rtand pentru extragerea in continuare a zaharului, sau pentru fabricarea alcoolului etilic, a butanolului, a acetonei, a drojdiei alimentare, acidului citric sau in producerea industrtiala a furajelor concentrate.

Taiteii proaspeti, murati sau uscati, constituie un continut de 92,5% CO3Ca si 2,15% Mg (OH) din substanta uscata este un valoros amendament pentru solurile acide folosit in agricultura.

Sfecla de zahar este o cultura ce contribuie la marirea gradului de intensivitate economica a unitatilor cultivatoare.

Preview document

Sfecla de Zahar - Pagina 1
Sfecla de Zahar - Pagina 2
Sfecla de Zahar - Pagina 3
Sfecla de Zahar - Pagina 4
Sfecla de Zahar - Pagina 5
Sfecla de Zahar - Pagina 6
Sfecla de Zahar - Pagina 7
Sfecla de Zahar - Pagina 8
Sfecla de Zahar - Pagina 9
Sfecla de Zahar - Pagina 10
Sfecla de Zahar - Pagina 11
Sfecla de Zahar - Pagina 12
Sfecla de Zahar - Pagina 13
Sfecla de Zahar - Pagina 14
Sfecla de Zahar - Pagina 15
Sfecla de Zahar - Pagina 16
Sfecla de Zahar - Pagina 17
Sfecla de Zahar - Pagina 18
Sfecla de Zahar - Pagina 19
Sfecla de Zahar - Pagina 20
Sfecla de Zahar - Pagina 21
Sfecla de Zahar - Pagina 22
Sfecla de Zahar - Pagina 23
Sfecla de Zahar - Pagina 24
Sfecla de Zahar - Pagina 25

Conținut arhivă zip

  • Sfecla de Zahar.doc

Alții au mai descărcat și

Biologie Celulara - Centrul Celular - Centriolii, Fusuri de Diviziune

Celula este unitatea de baza morfofunctionala a materiei vii, un produs al evolutiei, aflata intr-o relatie de autonomie si echilibru dinamic cu...

Nutritia Plantelor

Prin nutritia plantelor intelegem totalitatea proceselor legate de preluarea din mediu, circulatia si metabolizarea elementelor minerale si a unor...

Animale Domestice

Istoria civilizatiei este asociata indeaproape cu animalele domestice. La aparitia comunitatilor umane, acum aproximativ 10-12.000 de ani, cateva...

Cresterea Animalelor

Rase de bovine: Rase de lapte - Friza - Holstein Friza - Jersey - Rosie Danezã - Rosie de stepã - Rosie brunã - Angler - Baltata cu...

Algele - Proteinele Viitorului

Algele nu sunt nici fructe,nici cereale,dar unele inlocuiesc legumele,in alimentatia zilnica a sute de milioane de oameni.Algele au avut si au o...

Microbiologie

CAPITOLUL I NOTIUNI INTRODUCTIVE 1.1 ISTORIA DEZVOLTARII MICROBIOLOGIEI Ziua de nastere a bacteriologiei – 24 aprilie 1676, când Anthonie van...

Cursuri privind Alimentatia Speciala

I. CONSUMUL ALIMENTAR RISCURI ŞI TENDINŢE ÎN ALIMENTAŢIE În ultimele 2 decade, atât datele din anchetele familiale, cât şi cele furnizate de FAO...

Ai nevoie de altceva?