Sistemul Nervos

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Sistemul Nervos.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 4 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Biologie

Extras din document

SISTEMUL NERVOS

SISTEMUL nervos in seria animala

Prin organizarea si functiile sale sistemul nervos receptioneaza informatiile determinate de modificari ale factorilor fizici si chimici atat in din mediul intern cat si din mediul extern. Pe baza acestor informatii el elaboreaza comenzi ce ajung la organelle efectoare(muschi si glande). Astfel sistemul nervos realizeaza legatura dintre organism si mediu, integrand organismul in mediul sau de viata.

Sistemul nervos la nevertebrate:

La spongieri sistemul nervos lipseste , dar in peretele capului se gasesc cellule nervoase slab conectate intre ele prin prelungirile lor. La hidra apare primul arc reflex prin care celulele nervoase sunt conectate cu celulele sensitive si cu celulele mioepiteliale. Tot dintre celenterate la medusa intalnim un inceput de concentrare a celulelor nervoase sub forma unor inele dispuse pe marginea umbrelei.

La viemi, la platelminti,- intalnim system nervos de tip cefalo-coordonal. Este format dintr-o pereche de ganglioni cerebroizi situati dorsal in regiunea anterioara a corpului. De la ganglioni cerebroizi pornesc in regiunea posterioara a corpului doua cordoane nervoase longitudinale.

La anelide intalnim sis nerv de tip scalariform . acesta este format dintr-o pereche de ganglioni cerebroizi sit in reg anterioara a corpului , la cap, ce se unesc printr-un inel periesofagian cu lantul ganglionar scalariform . In fiecare segment al corpului se gasesc cate o pereche de ganglioni . Acesti ganglioni sunt uniti intre ei prin comisuri, iar toate perechile de ganglioni sunt legati intre ele prin connective.

LA moluste: intalnim o tendinta de concentrare si cefalizare a sistemului nervos si anule :

La gasteropode sis nerv este rep de 4 perechi de ganglioni :

1 cerebroizi

2 pediosi

3 pleurali

4 viscerali

La cefalopode intalnim o concentrare a ganglionilor intr-o masa ganglionara ce este inconjurata de o cutie craniana cartilaginoasa. Dintre moluste numai speciile primitive (nautilus ) mai prezinta un sis nerv de tip scalariform .

La artropode: la crustacei sis nerv este format dintr-o pereche de ganglioni cerebroizi uniti printr-un inel periesofagian de un lant ganglionar subesofagian ce este format din 6 perechi de ganglioni toracali si 5 perechi de ganglioni abdominali.

La arahnide intalnim un sis nerv asemanator cu cel de la crustacei, dar la unele apecii se observa o comasare a ganglionilor.

La insecte intalnim un sis nerv mai specializat in sensul ca ganglinii cerebroizi provin din fuzionarea a 3 perechi de ganglioni iar la unele specii se comaseaza si ultimele perechi de ganglioni abdominali.

La echinoderme: intalnim un sis nerv mai simplificat datorita vietii sedentare si slabei dezvoltare a organelor de simt.

La stomocordate: sis nerv ne arata legatura cu sis nervos de la cordate.

SISTEMUL NERVOS LA VERTEBRATE

La vertebrate sistemul nervos este format din encefal si maduva spinarii.

Originea si dezvoltarea sis nerv. :

Sis nerv din ectoderm. Celulele ectodermului se divid si formeaza placa neurala . aceasta se invagineaza si formeaza santul neural prevazut cu 2 margini sau refrangeri numite creste pleurale. Ele se unesc si formeaza tubul neural. El se inchide la cele doua capete iar portiunea anterioara este mai dilatata fiind prevazuta cu o vezicula cerebrala. Ea intr-o prima etapa se segmenteaza in 3 vezicule si anume : prozencefal, mezencefal, romencefal.

Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul Nervos.doc