Spirulina

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Spirulina.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 17 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Biologie

Extras din document

Spirulina- o minune a naturii. Aceasta e concluzia la care am ajuns dupa ce am citit materialele care mi-au folosit la crearea acestui referat. Nu mare mi-a fost mirarea cand am descoperit unele lucruri care in diferite surse sunt diferite, de exemplu conform unor carti am putut citi ca spirulina este o microalga din lacul Cinhai (provincie din China).

Mare mi-a fost mirarea citind un articol dintr-un ziar care spune altceva – “De mai bine de trei decenii de când a fost descoperitã, spirulina este catalogatã de specialistii biologi drept ominune în domeniu. Dacã initial aceasta a fost catalogatã de sistematicieni drept o algã albastrã, în urmã cu câtiva ani s-a descoperit dupã vizualizãri microelectronice cã celula de spirulina nu are nucleu si a fost clasificatã drept bacterie. storia spirulinei este una demnã de cartea recordurilor. În anul 1978, agenti de informatii din cadrul KGB fac o descoperire interesantã în apele lacului Ciad de pe continentul african.

Era vorba despre o algã albastrã, folositã de secole în alimentatie de bãstinasii de pe malurile lacului amintit. KGB-istii au recoltat primele probe din lac si le-au transportat pentru investigatii la un laborator secret din apropierea Kievului. Rezultatele au fost neasteptate. Spirulina, cu un procent de peste 98% proteinã vegetalã purã, conþinea tot complexul de vitamine cunoscut. Mai mult decât atât, rata de crestere a biomasei, peste un gram de substanþã uscatã, într-un interval de 24 de ore, o anunta ca un potential aliment al viitorului. În anii ce au urmat descoperirii, în plin rãzboi rece, specialistii sovietici au încercat sã aplice tehnologii de culturã intensivã care sã fie aplicate, în spatiu, pe statia orbitalã „Mir“, precum si în domeniul militar, dat fiind faptul cã previziunile arãtau o posibilã înlocuire a alimentelor clasice. Tehnologia era însã costisitoare, spirulina având nevoie de o temperaturã în apã de 35-40 de grade, PH mult bazic si de filtre ceramice milipor.

Competitia fiind acerbã, la începutul anilor 80, americanii si o companie farmaceuticã... elvetianã, au pus mâna pe informatie si au demarat, în paralel, cercetãri pentru aplicarea culturii intensive a spirulinei. Cum era de asteptat, primii care au realizat staþia pilot de culturã au fost americanii, instalatiile aflându-se si în prezent în Alabama. Mai mult decât atât, s-a trecut la obþinerea de comprimate pentru industria farmaceuticã, primele interesate fiind companiile de profil de peste ocean. Motivul este unul simplu. Confruntati cu problema supraponderabilitãtii, americanii au cãutat sã lanseze pe piatã produse naturale care sã suplineascã o masã copioasã. si a urmat o nouã descoperire de senzatie, actor principal fiind aceeasi spirulinã. S-a constatat cã în formã de pastilã comprimat, spirulina are o mare capacitate de „imbibitie“. Adicã, odatã ajunsã în stomac, în contactul cu sucul gastric îsi mãreste de câteva mii de ori volumul creând senzatia de satietate, exact ceea ce trebuie unei persoane supraponderale. Produsul fiind 100% natural, cu proteine vegetale si tot complexul de vitamine a fost repede adoptat de americani. Industria de profil s-a dezvoltat continuu, ajungându-se în situatia în care mexicanii cultivau empiric spirulina, în cada din baie si o vindeau americanilor, pretul fiind de circa 80-90 de dolari pentru fiecare kilogram.

In România, în 1987, a fost realizatã o statie pilot de culturã intensivã a spirulinei, undeva în Muntii Apuseni, biologii captând apele termale necesare temperaturilor de 40 de grade de care aminteam.“

Acum o sa trecem la ceva mai serios. Am pus cap la cap toata informatia gasita si a iesit asta:

Spirulina – scurt istoric

Spirulina, alga microscopica marina de culoare verde, este parintele a tot ce-i viu, cea mai veche planta de pe pamint (de 3,5 miliarde de ani).

Avand forma spiralata si culori ce variaza intre verde inchis si verde-albastrui, acestea au dimensiuni masurabile in microni (milionimi de metru). Se pare ca ele ar fi fost primele forme de viata pe Terra. De pilda, in spirulina putem descoperi trei milioane si jumatate de ani din existenta planetei noastre codificati in acizii sai nucleici - ADN si ARN. In acelasi timp, toate microalgele furnizeaza respiratia proaspata originara, care a condus la dezvoltarea vietii pe pamant. Au existat perioade in istoria omenirii cand multi au trebuit sa se intoarca la aceste forme primare de viata, ca suport nutritiv de supravietuire. Microalgele se afla undeva la hotarul dintre regnul vegetal si cel animal, oferind avantaje nutritive unice.

Fisiere in arhiva (1):

  • Spirulina.doc