Tratamente Antimicrobiene pe Textile

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Tratamente Antimicrobiene pe Textile.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 16 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Biologie

Extras din document

Sintagma de tratament antimicrobian se referă la o gamă largă de tehnologii care pot oferi diferite grade de protecţie pentru produse textile împotriva microorganismelor. Antimicrobienii sunt foarte diferiti din punct de vedere al naturii lor chimice, al modului de acţiune, al impactului asupra oamenilor şi a mediului, al durabilitatii pe diverse suporturi al costurilor şi al modului în care acestea interacţionează cu microorganisme bune si rele .Mucegaiul, ciupercile şi bacteriile (microorganismele) fac parte din viaţa noastră de zi cu zi.Mii de specii de microorganisme se gasesc peste tot în mediul înconjurător şi pe trupurile noastre.

FACTORI CARE INFLUENŢEAZĂ EFECTUL ANTIMICROBIAN

AL AGENTILOR FIZICI, CHIMICI SI BIOLOGICI

Efectele antibacteriene se pot traduce prin:

-efect microbicid - fenomen ireversibil, de omorâre a microorganismului (bactericid, virulicid, fungicid, sporicid);

-efect microbistatic - fenomen reversibil, de inhibare temporară a multiplicării (bacteriostatic, fungistatic).

Agenţii antimicrobieni îşi exercită acţiunea dependent de intervenţia unor factori externi:

1.concentraţia microorganismelor - la aceeaşi intensitate a agentului antimicrobian, timpul de omorâre creşte proporţional cu concentraţia de microorganisme asupra căreia se acţionează;

2.gradul de rezistenţă al microorganismelor - diferitele specii prezintă grade diferite de susceptibilitate la acţiunea agenţilor antibacterieni, chiar în cadrul aceleiaşi specii existând uneori diferenţe individuale de sensibilitate. De la cele mai rezistente la cele mai puţin rezistente putem enumera, în ordine: sporii bacterieni, micobacteriile, virusurile fără înveliş extern, bacteriile Gram negative, fungii, bacteriile Gram pozitive, virusurile cu înveliş extern.

3.intensitatea agentului antibacterian - cu cât intensitatea agentului antibacterian (concentraţia, presiunea, temperatura ridicată, etc) este mai mare proporţional timpul de acţiune eficientă al agentului antimicrobian este mai mic.

4.influenţa mediului - substanţele organice, turbiditatea mediului, duritatea apei, pH-ul mediului etc pot influenţa în sens pozitiv sau negativ acţiunea unui agent antibacterian.

AGENŢI FIZICI

Căldura

- temperatura optimă - temperatura la care o specie bacteriană atinge cel mai înalt grad de multiplicare;

-temperatura minimă de dezvoltare - temperatura cea mai scăzută la care microorganismul se mai multiplică;

-temperatura maximă de dezvoltare - temperatura cea mai ridicată la care microorganismul se mai multiplică;

În funcţie de temperatura de dezvoltare bacteriile se împart în:

-termofile - temperatură optimă 50 - 60°C; unele se dezvoltă şi la 95°C; nu sunt patogene;

-mezofile - temperatură optimă 30 - 37°C; majoritatea bacteriilor; flora saprofită şi patogenă a omului;

-psichrofile - temperatură optimă 20°C; unele se dezvolta şi la 0°C.

Temperatura de peste 100°C - este temperatura la care se realizează sterilizarea.

Radiaţiile

-radiaţii neionizante - radiaţiile UV au efect microbicid, dar au putere de penetrabilitate mică. Se pot folosi la dezinfecţia aerului în încăperi, din boxele de lucru sau la dezinfecţia suprafeţelor în laboratorul de microbiologie, ca o metodă complementară măsurilor de curăţenie şi dezinfecţie chimică.

-radiaţii ionizante corpusculare (a, p) şi electromagnetice (y, X) au efect microbicid, au mare putere de penetrare. Ionizarea compuşilor celulari prin expulzarea electronilor cauzează moartea microorganismelor. Această metodă de sterilizare se utilizează pentru medicamente, instrumentar confecţionat din material degradabil termic.

Ca surse de radiaţii gama sunt folosite cobaltul 60 sau cesiul 137.

Ultrasunetele

Utilizând ultrasunete de diferite frecvenţe s-au putut obţine unii constituenţi ai celulei bacteriene.

Laserul

Laserul (light amplification by stimulated emission of radiation) are efect microbicid instantaneu.

AGENŢI CHIMICI

Pe lângă substanţele chimice necesare dezvoltării şi multiplicării bacteriene, există o serie de alte substanţe chimice cu efect bacteriostatic sau bactericid. Aceste substanţe sunt antibiotice, chimioterapice, antiseptice, dezinfectante.antiseptice şi dezinfectante

Antisepticele şi dezinfectantele sunt substanţe cu acţiune antimicrobiană neselectivă, alterând deopotrivă structuri şi funcţii comune microorganismelor şi macroorganismului.

Antisepticele pot fi utilizate pe tegumente şi mucoase, dezinfectantele numai pe suprafeţe şi structuri inerte. Aceeaşi substanţă chimică, în raport cu concentraţia, poate fi antiseptic sau dezinfectant.

Acţiunea antimicrobiană a antisepticului sau dezinfectantului depinde de concentraţie, de timpul de contact şi de prezenţa substanţelor organice

AGENŢI BIOLOGICI

Lantibiotice

Sunt polipeptide policiclice cu acţiune antimicrobiană, plasate între antibiotice şi bacteriocine. Sunt sintetizate de bacterii gram pozitive: Staphylococcus, Streptococcus, Streptomyces, Bacillus şi au spectru de activitate înalt specific faţă de unele bacterii Gram positive.

Fisiere in arhiva (1):

  • Tratamente Antimicrobiene pe Textile.doc