Tuberculoza

Imagine preview
(5/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Tuberculoza.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 4 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Biologie

Extras din document

1. DEFINITIE

Tuberculoza este o infectie cronica, recurenta, care afecteaza mai frecvent plamânul.

Stadiile evolutive sunt:

infectie primara,

infectie latenta,

infectie recrudescenta.

Dupa infectia primara, la vârful plamânului ramân cicatrici nodulare sau calcificari si/sau adenopatie hilara reziduala calcificata. Din aceste sedii TBC se poate activa la orice vârsta producând localizari pulmonare sau în alte organe (rinichi, ganglioni limfatici, oase lungi, vertebre). Frecvent activarea survine la1-2 ani de la infectia initiala sau este favorizata de boli si tratamente imunodepresoare, silicoza, etilism, stress.

2. ETIOLOGIE

Mycobacterium tuberculosis si mai rar Mycobacterium bovis, bacili din genul Mycobacterium;

Rezista o perioada lunga de timp în aer si în praful din încaperi, mai ales în conditii de uscaciune;

Actiunea directa a soarelui îi omoara în 24-30 h; prin fierberea laptelui sunt distrusi în 5 minute, la 1000C; fenolul 2% omoara bacilii din sputa în 24h.

3. MANIFESTARILE PROCESULUI EPIDEMIOLOGIC

Boala are raspândire universala, cu evolutie endemica, morbiditatea fiind în crestere,în ultimii ani; incidenta la 100.000 locuitori a ajuns de la valori de 50-60, în anii 80, la valori de peste 100 de cazuri, în 1995-1998. Morbiditatea predomina în mediul urban si la sexul masculin.

4. DIAGNOSTIC POZITIV

4.1. DIAGNOSTIC CLINIC

Tuberculoza pulmonara

Tuberculoza pulmonara apare mai ales prin reactivarea focarelor nodulare din apexul pulmonar, de unde se raspândeste pe cale bronsica si mai rar prin receptarea unei noi infectii.

Simptomatologia este stearsa, chiar absenta. Tusea este prezenta, dar intermitenta, usor de atribuit unei viroze sau fumatului. La început expectoratia este redusa, mucoasa, de culoare galbena sau verzuie, mai ales matinala. Pe masura ce boala progreseaza tusea devine mai persistenta si expectoratia mai abundenta.

În fazele initiale, dispneea apare în cazul unui pneumotorax sau a unei pleurezii, iar în fazele tardive este dependenta de extinderea leziunilor.

Hemoptizia caracterizeaza tuberculoza pulmonara dupa o evolutie prelungita.

La copii, adenopatia hilara, poate sugera diagnosticul în prezenta tusei iritative. Fara tratament infectia evolueaza spre tuberculoza miliara, meningita sau menigo-encefalita.

Boala este mult mai severa la pacientii imunosupresati.

La vârstnici infectia se poate reactiva atât la nivel pulmonar, cât si renal, osos, meningean, cu simptomatologie clinica redusa, ceea ce face ca diagnosticul sa fie stabilit cu întârziere.

Pleurezia tuberculoasa apare prin rupturi ale leziunilor pulmonare situate în vecinatatea pleurei. Lichidul pleural este serocitrin si contine putini germeni, dar frecvente limfocite.

Tuberculoza extrapulmonara

meningita TBC;

tuberculoza renala;

peritonita TBC;

pericardita TBC;

TBC ganglionara;

TBC osoasa si articulara;

TBC gastrointestinala;

TBC hepatica;

TBC miliara.

Meningita TBC

Simptomatologia neurologica se instaleaza insidios, pe fondul impregnatiei bacilare.

Debutul este prelungit, cu febra sau subfebrilitati, cefalee, ameteli.

În perioada de stare, la sindromul de iritatie meningeana, care poate fi incomplet sau slab exprimat se adauga semne de afectare a nervilor oculomotori (ptoza palpebrala, strabism etc.).

Tabloul clinic este completat de modificarile LCR sugestive meningitei tuberculoase (LCR clar hipertensiv, cu proteinorahie mult crescuta, glicorahie si clorurorahie scazuta si care scad în dinamica în absenta tratamentului specific; elementele celulare sunt reprezentate de limfocite mici, în numar de zeci, sute). Lasat în eprubeta la temperatura camerei, LCR face val din care se poate evidentia bacilul Koch în bacterioscopia directa.

Cultura pe mediul Lowenstein se pozitiveaza la 6-8 saptamâni.

4.2. DIAGNOSTIC DE LABORATOR

A. Diagnostic bacteriologic

Produsele patologice recoltate sunt: sputa, lichidul pleural, urina, LCR, aspiratele de maduva osoasa, lichidul de ascita, fragmentele de ganglioni.

Recoltarea produselor patologice:

sputa se recolteaza spontan, dupa o prealabila asepsie a cavitatii bucale cu ser fiziologic, sau prin aspirarea secretiilor din arborele bronsic;

lichidul pleural se recolteaza numai de catre medic prin punctie pleurala;

urina se recolteaza în caz de suspiciune de tuberculoza renala, dimineata, din prima mictiune, dupa o toaleta externa riguroasa. Eliminarea bacililor fiind intermitenta, se recomanda ca recoltarea sa se repete în decurs de câteva zile. Nu se face examinarea urinei de 24 ore si nu se administreaza bolnavului cu o zi înainte antibiotice si vitamina C;

LCR se recolteaza prin punctie subdurala, în scopul precizarii diagnosticului de meningita tuberculoasa;

aspiratele de maduva osoasa, precum si fragmentele de chiuretaj bioptic din leziunile osoase sunt examinate în cazul stabilirii diagnosticului de tuberculoza osoasa;

lichidul de ascita, fragmente de peritoneu, ganglioni mezenterici, se recolteaza prin interventie chirurgicala, în cazul tuberculozei abdominale, peritoneale, intestinale;

fragmentele de ganglioni sau chiar ganglioni întregi (axilari, cervicali, inghinali, etc.) în tuberculoza ganglionara.

Fisiere in arhiva (1):

  • Tuberculoza.doc