Viata Balenelor

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Viata Balenelor.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 4 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Biologie

Extras din document

Balenele sunt printre cele mai mari animale de pe pamânt, una dintre ele balena albastra fiind chiar cel mai mare animal al tuturor vremurilor. Sunt animale blânde, inteligente; se hranesc cu microorganisme din ocean

planctonul.

Cetaceele sunt mamifere marine, cândva, stramosii lor au pe uscat.

Se împart în doua mari grupe: cetaceele cu dinti (aici apartin de exemplu delfinii), respectiv cetaceele cu fanoane (balenele).În acelasi fel ca si mamiferele terestre, cetaceele respira cu plamânii, îsi alapteaza puii, dar prin dezvoltarea unor strategii aparte s-au adaptat foarte bine mediului acvatic.

Adaptarea are consecinte considerabile. Balenele au devenit uriase: cea mai mare dintre ele, balena albastra, are in medie 26 de metri si o greutate corporala de 150 de tone. Dimensiunile uriase s-au dezvoltat datorita faptului ca temperatura apei este mult mai scazuta decât cea a corpului balenelor, astfel încât asemenea altor animale acvatice, ar pierde foarte multa caldura si ar ajunge repede la hipotermie.Dar cu cât corpul este mai mare, cu atât suprafata raportata la greutatea corporala este mai mica.Ca urmare, animalele mari cedeaza relativ mai putina caldura în apa, decât cele de talie mica. Pentru a înlatura riscurile traiului în apele reci, balenele au dobândit niste dimensiuni uriase în cursul evolutiei. Întreaga lor conformatie serveste la economisirea energiei. Stratul adipos cu care sunt înzestrate ajuta la pastrarea temperaturii corporale constante la 36-37 de grade C. În cazul balenei de Groenlanda, acest strat adipos poate avea pâna la 50 de centimetri grosime. Grasimea nu este însa fixata de musculatura de dedesupt, ci are o mobilitate considerabila, alunecând practic peste stratul muscular. Corpul imens al balenelor avanseaza mai usor în apa, deoarece corpul imens nu produce vârtejuri, economisind foarte multa energie. Grasimi se stocheaza si în ficat iar în oase se depune o cantitate mare de ulei.

Fisiere in arhiva (1):

  • Viata Balenelor.doc