Vitaminele

Imagine preview
(9/10 din 4 voturi)

Acest referat descrie Vitaminele.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 24 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domenii: Biologie, Medicina

Extras din document

I. CARACTERE GENERALE

Vitaminele, alaturi de enzime si hormoni se gasesc în organism în cantitatate mica si contribuie la reglarea proceselor metabolice. VITAMINELE sunt substante organice cu rol functional care se gasesc în cantitate mica în alimente si sunt indispensabile pentru cresterea si dezvoltarea normala a organismelor. Lipsa sau insuficienta vitaminelor din organism determina tulburari metabolice si aparitia unor boli numite avitaminoze sau hipovitaminoze, ce constituie boli carentiale. Vitaminele sunt sintetizate de organismele vegetale si numai în foarte mica parte de unele specii de animale. Animalele îsi procura vitaminele din hrana , fie în stare libera, fie sub forma inactiva de provitamine, care se vor transforma ulterior în organism în vitamine. Organismele animale au nevoie în permanenta de vitamine deoarece nu le pot depozita decât în cantitati foarte mici. Pentru om si animale vitaminele sunt metaboliti de origine oxigena.

Vitaminele sunt necesare pentru buna functionare a organismului nu numai omului si animalelor, dar si plantelor si microorganismelor. Radacinile plantelor crescute în solutii nutritive nu se pot dezvolta normal fara unele vitamine. De asemenea pentru unele microorganisme vitaminele constituie factori de crestere.

În plante, vitaminele se gasesc în cantitate mai mare în frunze, fructe, seminte în stare de germinatie, plantule, polen, drojdie de bere, alge, etc.

Vitaminele au în organism un rol functional însemnat. Ele se mai numesc si factori enzimatici deoarece un numar însemnat de vitamine îndeplinesc rol de coenzime, iar altele îndeplinesc rol de activatori enzimatici, justificându-se si în acest fel încadrarea vitaminelor între biocatalizatori. Unele vitamine formeaza în celule importante sisteme de oxidoreducere, care iau parte în numeroase procese metabolice ale glucidelor, lipidelor, protidelor si a altor compusi, regleaza potentialul de oxidoreducere celular, contribuie la transportul hidrogenului pe cale neenzimatica (vitaminele C.E,K) la plante se pare ca stimuleaza procesul de fecundatie, fapt care explica continutul ridicat de vitamine din polen. Cu toate ca efectele fiziologice ale prezentei sau absentei vitaminelor din organism sunt relativ bine cunoscute, mai putin cunoscut este mecanismul prin care unele vitamine influenteaza si regleaza procesele metabolice.

Sub aspect chimic, vitaminele sunt substante micromoleculare foarte heterogene. Ca element comun se poate semnala prezenta unor grupari functionale esterificate în molecula lor. În prezent, majoritatea vitaminelor cunoscute se pot obtine pe cale de sinteza si se utilizeaza în medicina ca importanti factori profilactici si curativi. Prima vitamina a fost descoperita de C.Funk în 1911, care a reusit sa izoleze din tarâte de orez o substanta ce vindeca boala beri- beri si care a fost numita de autor vitamina, adica amina vitala. I s-a dat numele de vitamina deoarece substanta respectiva (vitamina B1) continea azot aminic si era considerata indispensabila vietii. Astazi se cunosc un numar însemnat de vitamine ce contin azot în molecula lor.

Compusii naturali din celule care au actiune biochimica similara vitaminelor se numesc vitagene. Substantele naturale sau de sinteza înrudite structural si functional cu vitaminele se numesc vitamere.

La plante si animele , s-au identificat unele substante organice ce au o actiune fiziologica si biochimica opusa vitaminelor. Aceste substante poarta numele de antivitamine.

II. NOMENCLATURA SI CLASIFICAREA

Denumirea de vitamine (amine vitale) data de C.Funf acestei grupe de substante se mentine si în prezent, desi unele vitamine nu contin în molecula lor azot. Ea reflecta importanta însemnata ce o au aceste principii alimentare pentru buna functionare a organismului.

Nomenclatura vitaminelor se poate stabili dupa trei criterii:dupa nomenclatura veche, dupa rolul fiziologic si dupa structura chimica.

Dupa nomenclatura veche vitaminele continua sa se denumeasca si în prezent cu ajutorul literelor mari din alfabetul latin (A,B,C,D,E,F,K, etc.).În cadrul aceleeasi clase, vitaminele se denumesc si cu ajutorul indicilor (A1, A2, D1, D2, D3, D4, D5 ).

Dupa rolul fiziologic ce-l îndeplinsc în organism, vitaminele se denumesc astfel : vitamina antixeroftalmica (vit.A1), antihemoragica (vit. K), antiberiberi (vit. B1), antirahitica (vit. D), antisterilitatii (vit.E), antiscorbutica (vit. C).

Dupa structura chimica se numesc : tiamida(vit. B1),riblofavina (vit.B2), acid ascorbic (vit. C),piridoxina (vit.B6),acid paraaminobenzoic (vit. H).

Dupa solubilitatea vitaminelor în solventi organici sau în apa, acestea se clasifica în vitamine liposolubile si vitamine hidrosolubile. Determinarea vitaminelor se face prin metode fizico-chimice, microbiologice si biologice.

Vitaminele liposolubile sunt substante solubile în grasimi, în solventi organici, si insolubili în apa . Din aceasta grupa fac parte vitaminele A,D,E,K si F. Vitaminele A si D se gasesc an plante sub forma de provitamine.

Vitaminele hidrosolubile sunt substante foarte diferite sub aspect structural. Ele sunt solubile în apa si insolubile în solventi organici. Din aceasta grupa fac parte vitaminele B,C,P(citrine), R(extrasa din plante ieboase, neidentificându-se structura moleculara),etc.

III. ANTIVITAMINELE

Antivitaminele sunt substante care au o actiune opusa vitaminelor si care anihileaza actiunea acestora. Ele au în general o structura moleculara asemanatoare cu a vitaminelor sau cu unele fragmente din molecula lor.

Antivitaminele PP sunt acetilpiridina si piridinsulfonamida .Este un factor de crestere pentru numeroase organisme .Prin administrarea de antivitamine PP se pot combate numeroase boli infectioase.

În prezent se cunosc numeroase antivitamine care au o structura analoaga riboflavinei, tiaminei, biotinei, acidului folic, precum si vitaminelor K si E. Cele care au o structura asemanatoare cu a vitaminelor sunt în majoritate substante proteice. Ele se combina cu vitaminele si anihileaza activitatea acestora .În albusul de ou s-a identificat avidina (proteina) care se combina cu biotina, anihilându-i astfel activitatea vitaminica. Actiunea antivitaminelor se explica prin perturbarea unor procese metabolice, care sunt stimulate de actiunea vitaminelor.

Fisiere in arhiva (1):

  • Vitaminele.doc