Asigurarea, Planificarea si Controlul Calitatii Produselor Softweare

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Asigurarea, Planificarea si Controlul Calitatii Produselor Softweare.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 19 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Doina Danaiata

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Birotica

Extras din document

1.1. ELEMENTE SPECIFICE CALITATII SISTEMELOR DE PROGRAMARE

Problema determinarii, asigurarii si evaluarii calitatii este o problema destul de veche.Ea a fost abordata de mult timp si a determinat aparitia la sfarsitul anilor ‘80 a primelor standarde referitoare la calitate I.S.O.

În anii `70, în SUA s-au întreprins primele studii si cercetari pentru masurarea calitatii în domeniul produselor software.

Obiectivele acestor studii au fost:

- definirea cadrului conceptual al calitatii software-ului, pentru a putea specifica obiectivele calitatii pentru produsele software;

- evaluarea calitatii intrinseci a produselor software pe parcursul dezvoltarii sale.

Trei dintre caracteristicile majore ale software-ului sunt:

- software-ul poate fi considerat un produs complex daca definim complexitatea prin numarul de componente elementare care-l constituie (software de câteva sute de mii de instructiuni este acum ceva obisnuit);

- software-ul este un produs imaterial, (ceea ce genereaza a doua mare categorie de probleme, dupa activitatea de testare);

- software-ul este un produs unic, adica realizarea sa se opreste în momentul în care prototipul este cumparat (sau este gata pentru vânzare). Software-ul nu are o faza de productie de serie. În cazul livrarii catre mai multi clienti, el este doar multiplicat.

Acestor caracteristici li s-au adaugat începând cu anii `70 constatarile economistilor, printre care amintim:

- cresterea exponentiala a costurilor;

- absenta managementului proiectelor sau modul defectuos al acestuia;

- numeroase esecuri în dezvoltarea unor produse din domeniul IT;

- insatisfactia utilizatorilor;

- mentenanta defectuoasa. Concluziile studiilor au fost grupate pe doua directii de actiune :

- rationalizarea productiei prin: descrierea proceselor de dezvoltare a software-lui, descompunerea proceselor în faze succesive, definirea entitatilor (activitati si resurse) care pot fi planificate, administrate si evaluate;

- definirea si punerea in aplicare a procedurilor si tehnicilor care sa permita managementul calitatii produselor software în timpul dezvoltarii acestora.

Conform standardului ISO-8402, calitatea este ansamblul caracteristicilor unei entitati, care îi confera aptitudinea de a satisface nevoile exprimate sau implicite. Aceasta se exprima printr-un sistem de caracteristici, nu este de sine statatoare si se defineste în relatia cu anumite persoane -clienti, producatori, furnizori, sau comercianti. Este o variabila continua si presupune satisfacerea atât a nevoilor exprimate, cât si a celor implicite.

Abordarea calitatii prin prisma orientarii pe produs a condus la obtinerea unor sisteme ale calitatii, denumite si sisteme de calitate traditionale. Acestea determina concentrarea eforturilor companiilor producatoare de software spre reducerea gradului de insatisfactie al utilizatorilor. Ca urmare, concentrarea atentiei se îndreapta asupra activitatilor de detectare si corectare a defectelor, prin utilizarea testarilor, auditurilor si inspectiilor. Datele rezultate din masurari statistice, metrici, testari, audituri si inspectii sunt înregistrate si analizate în vederea îmbunatatirilor ulterioare.

În prezent, notiunea de calitate este abordata într-o maniera moderna care presupune tratarea sa sub forma unui concept dinamic ce leaga calitatea produsului sau serviciului, de alte doua elemente fundamentale: calitatea proiectului si calitatea fabricatiei. În concordanta cu standardelor I.S.O., calitatea fabricatiei reprezinta gradul de conformitate a produsului cu documentatia tehnica, iar calitatea proiectului exprima masura în care conceptia produsului asigura satisfacerea cerintelor beneficiarilor, precum si posibilitatea de utilizare la fabricarea produsului respectiv a unor procedee tehnologice rationale si optime din punct de vedere economic, aspect prezentat în figura de mai jos:

în care:

A - reprezinta cerintele beneficiarului;

B - reprezinta caracteristicile calitatii prevazute în documentatia tehnica;

C - reprezinta caracteristicile produsului;

1 - exprima calitatea conceptiei;

2 - exprima calitatea fabricatiei;

Fisiere in arhiva (1):

  • Asigurarea, Planificarea si Controlul Calitatii Produselor Softweare.doc

Alte informatii

FEAA Timisoara