Birotica: Secretara secolului XXI

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Birotica: Secretara secolului XXI.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 10 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Birotica

Extras din document

Meseria de secretar preceda in timp istoric aparitiei denumirii sale. Primele forme de scrieri au aparut din necesitatile administratiei de stat de a emite dispozitii, de a da ordine si de a administra bunuri. In perioada faraonilor egipteni, scribii au fost printre primii elaboratori specializati in comunicarea scrisa. Fiind extrem de rare persoanele care stiau sa citeasca, problema confidentialitatii, la vremea repectiva, se punea numai pe cale orala.

In perioada feudalismului , o data cu schimbarile produse in sistemele de conducere prin aparitia anumitor grade de ierarhizare si prin aparitia hartiei ca suport informational, munca de secretariat capata contururile specializarii. In Evul Mediu o persoana desemnata cu titlul de secretar se ocupa de corespondenta monarhului sau a unor inalti demnitari.

In epoca moderna, o data cu patrunderea masinilor de scris mecanice in structurile administrative, imaginea secretarei se va asocia cu acest mijloc de imprimare a textelor, incat activitaea de secretariat se va confunda cu aceea de dactilograf pana in epoca contemporana.

Conform statisticilor, 95% din functiile de secretar sunt ocupate de femei in epoca contemporana, datorita dotarii in domeniul competentei sociale si al inteligentei emotionale. Se contureaza noi cerinte privind practicarea acestei profesiuni. In spatele acestui curent ascensional se afla si dezvoltarea continua a tehnologiilor informationale si comunicationale care au revolutionat viata birourilor.

Astazi , competentele secretariatului impun in egala masura cunostinte, informatii si deprinderi cerute muncii traditionale secretariale la care se adauga alte noi cerinte cum ar fi domeniul biroticii. Secretara secolului XXI trebuie in general sa indeplineasca urmatoarele cerinte:

Ø stapanirea procedeelor de citire si scriere rapida;

Ø utilizarea calculatorului in editarea de texte si baze de date;

Ø utilizarea celorlalte aparate de tratare a informatiei si comunicatiei;

Ø cunoasterea principiilor de organizare a timpului si a documentelor;

Ø posedarea si exercitarea a una sau doua limbi de circulatie internationala;

Ø cunostinte generale de statistica si contabilitate;

Ø abilitati de comportament in relatiile cu publicul si alti factori;

Ø verificarea autenticitatii informatiilor si interpretarea acestora sub forma de informari, tabele, grafice, scheme;

Ø pastrarea „la zi” a evidentei conturilor bancare ale firmei.

Fisiere in arhiva (1):

  • Secretara secolului XXI.doc