Conceptul de Birotica

Referat
6/10 (1 vot)
Domeniu: Birotică
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 4 în total
Cuvinte : 1214
Mărime: 9.48KB (arhivat)
Cost: 4 puncte
UNIVERSITATEA EFTIMIE MURGU I.D. SPECIALIZAREA ADMINISTRATIE PUBLICA AN I GRUPA 1

Extras din document

CONCEPTUL DE BIROTICA

In contextul actualei revolutii tehnico-stiintifice, care informatica si telecomunicatiile, producerea si comunicarea informatiei sunt prioritati incontestabile, cu largi aplicatii intreaga viata economica, stiintifica si sociala, definirea biroticii este o problema necesara dar dificila.

Birotica vizeaza automatizarea activitatilor administrative si de birou, cu toate acestea, obiectul ei depaseste cadrul tehnic al proceselor administrative. Astfel, prin asocierea cu cele mai noi servicii de telecomunicatii, cu noile mijloace de stocare si de transmitere a informatiei audiovizuale, cu tehnicile cele mai performante de reproducere optica si electronica si in special cu noile realizari in materie de echipamente si de programe informatice, birotica ofera noilor tehnici de procesare a informatiei valente profesionale si economice cu multiple efecte sociale.

Birotica este un cuvant intrat in limbajul cotidian relativ recent prin preluarea termenului francez bureautique care, la randul sau, este echivalentul termenului englezesc office automation. Termenul a fost introdus in limba franceza de P. Berger si L. Nauges, dupa Conventia Informatica din anul 1976. Ambele termene, dar mai ales cel englezesc, sugereaza domeniul biroticii – BIROUL – si obiectivul fundamental al acesteia – AUTOMATIZAREA BIROULUI.

Se poate spune ca termenul a inceput sa circule in Franta dupa 1982 , intr-o publicatie de specialitate (Jurnal Oficial), gasim urmatoarea definitie: “Birotica: ansamblu de tehnici si de mijloace utilizate automatizarea activitatilor de birou, in special a aspectelor legate de comunicatie prin cuvant, prin scris sau prin imagine”.

In timp au aparut numeroase incercari de a defini birotica.

In esenta birotica studiaza ansamblul activitatilor de producere, de distributie si de exploatare a informatiei din perspectiva muncii de birou, fara insa a se substitui disciplinelor inrudite: informatica, telecomunicatiile, telematica.

Birotica s-a nascut, deci, din necesitatea integrarii mijloacelor si tehnicilor muncii administrative si de birou cu tehnicile de comunicatie si de prelucrare automata a datelor, urmarind cresterea performantei si calitatii muncii de birou in orice domeniu de activitate.

Intr-o alta perspectiva, mai recenta, adaptata la coordonatele societatii informationale spre care ne indreptam, birotica se contureaza ca un proces de automatizare flexibila aplicat la cel mai important loc de munca al societatii de azi, si mai ales de maine: BIROUL. Sistemele birotice faciliteaza procesarea, diseminarea si coordonarea informatiei, materia prima a oricarei activitati de birou. Prin aceasta se incearca inlaturarea cosmarului birocratic.

Astazi birourile au trei roluri organizationale importante:

1. Coordoneaza si conduc munca lucratorilor dintr-o organizatie.

2. Integreaza munca realizata pe toate nivelurile cu functiile din organizatiile respective.

3. Cupleaza organizatia cu mediul, integrand informational clientii si furnizorii.

Pentru a indeplini aceste roluri, in general, birourile desfasoara cinci mari activitati:

1. Managementul documentelor.

2. Introducerea informatiilor in fisiere.

3. Conducerea proiectelor.

4. Coordonarea personalului.

5. Repartizarea pe sarcini a indivizilor si a grupurilor.

Prima dintre acestea consuma aproximativ 40% din efortul total, celelalte activitati ocupa restul de 60% in mod egal.

Pentru a defini mai exact conceptul de birotica se impune sublinierea particularitatilor si tendintelor muncii de birou, indiferent de continutul sau economic.

Astfel, o prima particularitate o constituie predominanta proceselor informationale si decizionale. Informatia, materia prima a oricarei activitati de birou, ofera suportul deciziei manageriale in orice sistem si organizatie economico-sociala.

O alta particularitate o reprezinta ponderea mare pe care o ocupa comunicarea de informatii si de decizii, prin cele doua forme ale sale: orala si scrisa.

In Romania, termenul de birotica a capatat o circulatie larga dupa 1989. Acest fenomen poate fi explicat prin influenta combinata a urmatoarelor circumstante:

- Transformarea sociala care a permis dezvoltarea proprietatii private, fenomen ce a dus la crearea intreprinderilor mici si mijlocii. Acestea si-au bazat dezvoltarea pe utilizarea profesionala a calculatoarelor personale (PC).

- Evolutia tehnologica mondiala care a permis descentralizarea accesului la informatie prin cresterea extraordinara a numarului de calculatoare personale si a celorlalte echipamente informatice.

Preview document

Conceptul de Birotica - Pagina 1
Conceptul de Birotica - Pagina 2
Conceptul de Birotica - Pagina 3
Conceptul de Birotica - Pagina 4

Conținut arhivă zip

  • Conceptul de Birotica.doc

Alții au mai descărcat și

Imprimanta Caracteristici si Clasificare

Incepand de la un anumit punct al evolutiei sale, omul a dorit sa pastreze intr-un fel sau altul cunostintele acumulate in timp, nu numai in mintea...

Birotica

INTRODUCERE În actuala revoluţie tehnico-ştiinţifică informatica, telecomunicaţiile, producerea şi comunicarea informaţiei au devenit priorităţi...

Birotica: Secretara secolului XXI

Meseria de secretar preceda in timp istoric aparitiei denumirii sale. Primele forme de scrieri au aparut din necesitatile administratiei de stat de...

Birotica

ECHIPAMENTE DE BIROTICA Birotica vizeaza automatizarea activitatilor administrative si de birou, cu toate acestea, obiectul ei depaseste cadrul...

Lucrare Practică la Birotică Profesională

Problema 1 Traseul în calculator a operaţiei de adunare 42010 + 110010 = 152010 Def : (de scriere a unui număr într-o baza de numeraţie D)...

Excel - Reprezentari Grafice

Programul Excel este, la ora actuală, aplicaţia de calcul tabelar cea mai bine vândută din lume. Pachetul Microsoft Office, care include programul...

Referat Birotica - Probleme

În contextul actualei revoluţii tehnico-ştiintifice, în care informatica şi telecomunicaţiile, producerea şi comunicarea informaţiei sunt...

Functii Excel

Se dă următorul tabel ce reprezintă situaţia salariaţilor firmei X. Se cere: - să se calculeze sporul de vechime*, salariul brut, impozitul pe...

Ai nevoie de altceva?