Prezentarea unei Baze de Date - Access

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Prezentarea unei Baze de Date - Access.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 50 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Birotica

Extras din document

O bază de date (BD) reprezintă o colecţie de date integrată, anume structurată şi dotată cu o descriere a structurii şi a relaţiilor dintre date.

Un ansamblu structurat de date inregsitrate pe suporturi accesibile calculatorului pentru a satisface simultan mai multi utilizatori de o maniera selectiva si intru-un timp oportun, se numeste baza de date in conceptual lui C.Delobel si M. Adiba.

Baza de date este un ansamblu structurat de date ce contine structuri de date legate functional intre ele.

Bazele de date sunt gestionate unitar prin programme dedicate, numite sisteme de gestiune a bazelor de date (SGBD).

Exemple de baze de date : baze de date distributie, baze de date on-line, SQL, ACCESS, ORACLE

Modele de reprezentare a datelor

1. Modelul ierarhic

Modelul ierarhic a fost primul model utilizat in bazele de date, avand la baza structura arborescenta, in care un parinte poate avea mai multe noduri copil, in timp ce un nod copil poate avea un singur nod parinte.

Reprezentari grafice ale relatiilor (legaturilor) care pot exista intre tipurile de inregistare:

- relatie 1:1 - se considera tipul de inregistare persoana si rol

- relatie 1:n – se considera tipul de inregistrare factura si furnizor

- relatie m:n - seconsidera tipul de inregistrare factura si produse

O baza de date ierarhica este formata dintr-un set de inregistrari care sunt interconectate prin intermesiul unor legaturi.

2. Modelul retea

Modelul retea are la baza structura de tip retea. Acest model este similar cu modelul ierarhic, un nod parinte putand avea mai multi copii, deosebirea constand in faptul ca un nod copil poate avea mai multi parinti.

In ceea ce priveste reprezentarea grafica a relatiilor care pot exista intre tipurile de inregistrari acestea sunt similare modelului ierarhic, si anume 1:1, 1:n, m:n.

3. Modelul relational

Baza de date privita prin modelul relational apare ca o colectie de relatii (tabele), in care fiecare coloana reperzinta un atribut distinct, iar fiecare rand, un tuplu distinct; de unde si apare apelativul de tabela bidimensionala.

Familia de multimi pe care este definita relatia se numeste domeniu. Numarul de tupluri reprezinta cardinalul relatiei.

Tuplul reprezinta inregistrarea, iar valorile tuplului repezinta valorile campului unei inregistrari.

Atributul este un element invariabil. El este identificat prin:

- nume

- tip

- dimensiune

4. Modelul obiect

Modelul orientat obiect se bazeaza pe urmatoarele concepte : obiect, abstractizare, incapsulare, mostenire, polimorfism. Acest model permite modelarea directa a realitatii prin intermediul obiectelor definite ca entitati cu identitate proprie si caracterizate prin stare si comportatment.

Gestiunea bazelor de date.

Sistemul de gestiune a bazelor de date (SGBD) este acel sistem de programe care facilitează şi supervizează introducerea de informaţii în baza de date, actualizarea şi extragerea din bază, controlul şi autorizarea accesului la date. Un sistem de gestiune a bazelor de date trebuie să fie capabil să îndeplinească următoarele funcţii:

* de descriere ,care rezidă în definirea structurii datelor, a relaţiilor dintre acestea şi a condiţilor de acces la informaţile conţinute în baza de date;

* de actualizare, care presupune inserarea, redactarea şi suprimarea datelor;

* de interogare a bazei de date, care permite obţinerea diferitor informaţii din baza de date conform unor criterii de căutare;

* de obţinere de date noi, care constă în prelucrarea informaţiei iniţiale în scopul obţinerii unor totaluri, medii etc.;

* de întreţinere, care constă în crearea copiilor de rezervă, compactarea bazei de date şi repararea ei în cazul deteriorării;

* de securitate a datelor, care rezidă în protejarea bazei de date împotriva accesului neautorizat şi în atribuirea drepturilor de acces.

Fisiere in arhiva (1):

  • Prezentarea unei Baze de Date - Access.doc