Bursa de Marfuri, O Piata Speciala

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Bursa de Marfuri, O Piata Speciala.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 12 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Adam Sorin

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Burse

Extras din document

Bursa de marfuri, o piata speciala

Aparitia burselor a fost rezultatul unor necesitati economice, acestea indeplinind si astazi functiile pentru satisfacerea carora au luat fiinta.

Bursele de marfuri clasice sunt piete organizate care asigura concentrarea cererii si ofertei pentru anumite categorii de produse si servicii, in scopul efecuarii de tranzactii in conditii de concurenta si libertate contractuala.

Menirea lor este de a pune in legatura – direct sau prin intermediari specializati – un numar cat mai mare de agenti economici interesati in comertul international cu anumite marfuri (producatori, comercianti, armatori, expeditori, asiguratori etc.) creandu-se totodata conditiile materiale si informationale necesare pentru incheierea si executarea tranzactiilor.

Bursele sunt piete libere, in sensul ca asigura confruntarea directa si deschisa a cererii si a ofertei disponibile pentru marfurile respective. Prin urmare, nu pot fi tranzactionate pe pietele bursiere decat acele marfuri pentru care exista o concurenta libera, adica un numar suficient de mare de ofertanti si cumparatori, astfel incat sa nu apara posibilitatea unor concentrari in scopul manipularii pretului ; bursa este opusa, prin esenta sa, ideii de monopol.

Organizarea pietelor bursiere se realizeaza atat prin cadrul legal stabilit in fiecare tara pentru activitatea bursiera, cat si pentru regulamentele bursiere – expresie concentrata si consacrata a normelor si a uzantelor in afaceri. Totodata, tranzactiile bursiere se efectuiaza intotdeauna prin firme specializate (de tip broker/dealer ) si prin intermediul unui personal specializat (agenti de bursa) , care asigura stabilirea contactului intre cererea si oferta ce se manifesta pe piata.

Sintagma ‘‘ bursa de marfuri ‘‘ acopera relatii diferite in diverse etape istorice si in diferite tari. O prima acceptiune este aceea de piata de marfa fizica, respectiv un mecanism tranzactional prin care se incheie contracte a caror executare se face numai prin predarea/primirea efectiva a marfii – obiect al contractului, respectiv plata sumei de bani reprezentand pretul. O alta categorie de burse sunt pietele la termen, numit si ,,bursele de hartii ‘‘ , deoarece in acest caz tranzactia are esentialmente un caracter financiar, fiind bazata pe documente si nu pe livrarea efectiva de marfa, executarea in natura reprezentand numai exceptia in acest tip de tranzactie.

In concluzie, bursele sunt piete specifice, mecanisme de concentrare a cererii si ofertei, pentru anumite categorii de marfuri ori pentru valori, in scopul realizarii de tranzactii, intr-un cadru organizat si un mod operativ, in conditii de libera concurenta. BURSA este PIATA, prin excelenta.

Bursa de marfuri – institutie fundamentala a economiei de piata

Bursa de marfuri este o piata caracteristica economiei de piata unde se tranzactioneaza marfuri fungibile inrudite calitativ, substituibile si perfect conservabile, dupa o procedura speciala care se desfasoara, potrivit unui program prestabilit, intr-un loc cunoscut, in prezenta vanzatorilor si a cumparatorilor sau a reprezentantilor acestora, sub supravegherea unei autoritati.

Bursele de marfuri s-au format si functioneaza fie in zonele cu pondere in consumul produselor respective, avand rol de distribuitor, fie in zonele producatoare ale respectivelor marfuri.

De exemplu :

-pentru cereale : Chicago – grau, porumb ovaz etc. ;

-pentru zahar : Londra, Paris, New York ;

-pentru bumbac : Sao Paolo, New York, Orleans ;

-pentru cafea : New York, Sao Paolo si Santos (Brazilia) ;

-pentru cacao : New York, Londra, Liverpol ;

-pentu piei brute : Chicago, iar pentru piei de bovine Buenos Aires ;

-pentru produse petrolifere : Rotterdam.

Clasificarea si modul de organizare a burselor de marfuri

Piata bursiera sau bursa, in sens larg, este formata din mai multe piete bursiere (burse). Varietatea burselor care compun piata bursiera este consecinta criteriilor luate in considerare la delimitarea acestora. Cele mai utilizate criterii sunt : varietatea tranzactiilor; forma de organizare; accesul participantilor.

In functie de gama si varietatea tranzactiilor incheiate, bursele de marfuri pot fi clasificate in doua mari grupe :

1. Bursele generale, care tranzactioneaza cele mai variate marfuri, precum si titluri de proprietate. Astfel de burse sunt, de exemplu cele din Amsterdam, Lima, Rio de Janeiro, ele purtand denumirea simpla de bursa.

2. Bursele specializate, care, spre deosebire de cele generale, se ocupa cu o gama determinata de marfuri, uneori chiar o singura marfa. Astfel de burse au mentionat in denumirea lor si specificul activitatii pe care o desfasoara : ,,London Metal Exchange ‘‘ (Bursa de Metale din Londra), ,, New York Cotton Exchange ‘‘ (Bursa de Bumbac din New York).

Ca urmare a ponderii ridicate a tranzactiilor incheiate la unele burse de marfuri in cadrul comertului international cu unele produse, aceste se numesc burse caracteristice. Ele dau nota dominata atat in ceea ce priveste cantitatile de marfuri oferite, cat si in stabilirea preturilor. Activitatea acestor burse se desfasoara in zonele producatoare sau in zonele de mare consum, unde indeplinesc si rolul de redistribuitor al acestor marfuri.

Din punct de vedere al formei de organizare se disting urmatoarele tipuri de burse :

• Burse private, infiintate si organizate de particulari, de multeori sub forma de societati pe actiuni, de asociatii comerciale sau de camere de comert constituite pe baza unor statute de functionare adoptate de catre fondatori.

• Bursele infiintate si administrate de stat.

In functie de criteriul de admitere a participantilor exista :

• Burse la care participarea este nelimitata, cu conditia de a se respecta dispozitiile interne specifice. De la aceasta regula, legea prevede exceptii in sensul interzicerii participarii la bursa a persoanelor care au comis delictul de inselaciune. Accesul este gratuit sau contra unei taxe de frecventare.

• Burse la care accesul este limitat numai membrilor acestora sau acelora care au obtinut autorizatii speciale din parte conducerii burselor.

Fisiere in arhiva (1):

  • Bursa de Marfuri, O Piata Speciala.doc