Burse de Marfuri din Romania

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Burse de Marfuri din Romania.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 7 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Roxana Ionescu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Burse

Cuprins

1. SCURT ISTORIC AL BURSEI ROMANESTI 2
2. BURSELE DE MARFURI DIN ROMANIA 3
2.1. BURSA ROMANA DE MARFURI 3
2.2. TERMINALUL BRM SIBIU 4
2.3. TERMINALUL BRM CRAIOVA 5
2.4. TERMINALUL BRM TRANSILVANIA - CLUJ 6
3. BIBLIOGRAFIE 6

Extras din document

BURSE DE MARFURI DIN ROMANIA

1. SCURT ISTORIC AL BURSEI ROMANESTI

Începuturile pietelor bursiere de marfuri si valori în tara noastra pot fi situate pe la mijlocul secolului trecut, când apare ideea organizarii unor burse în Bucuresti si Braila.. Primele încercari dateaza din anul 1839, fara a se solda însa cu rezultate. Un an mai târziu, în anul 1840, a fost promulgat si pus în aplicare Codicele de Comert al Tarii Românesti, extins din 1864 si în Moldova. Codicele de Comert, tradus dupa cel francez din 1807, consacra un titlu special pentru bursele de comert, mijlocitorii de schimb si samsarii.

În anul 1865, în ziarul Monitorul - Jurnal Oficial al Principatelor Unite Române apare primul proiect de lege pentru instituirea burselor de comert la Bucuresti, Iasi, Galati si Braila, care cuprinde reglementarea organizarii si functionarii acestor burse.

Deschiderea Bursei din Bucuresti a avut loc la 1 decembrie 1882 si a fost consemnata în ziarele vremii ca un eveniment de mare însemnatate financiara si economic si definita ca un fel de târg, în care negocierile se fac dupa reguli dinainte stabilite.

Totodata, în provincie functionau deja burse la Iasi, Galati si Braila care publicau operatiunile cu cereale si schimb valutar.

Începând cu anul 1885 bursa cade în letargie,devenind o fictiune, caracterizata prin absenta completa de activitate. Cercetatorii considera ca esecul primei burse de comert din capitala tarii se datoreaza nu numai conditiilor economice si sociale ci si erorilor si lacunelor legii. Modificarile aduse în anii 1886 si 1897 au fost considerate insuficiente.

Legea asupra burselor de comert publicata în Monitorul Oficial nr. 31 din 9 mai 1904 aduce o noua organizare a acestora în Vechiul Regat, organizare care era necesara datorita rezultatelor nesatisfacatoare ale legii din 1881.

La baza reformei burselor de comert din 1904 a fost pus principiul libertatii tranzactiilor în materie de bursa. Pentru aplicarea lui a fost creat în cadrul bursei un organ nou, numit corporatiunea bursei. Daca în baza legii din 1881 operatiunile nu puteau fi facute direct, ci numai prin intermediul mijlocitorilor oficiali, prin legea din 1904 se acorda dreptul de a efectua asemenea operatiuni direct între ei, membrilor corporatiunii bursei, însa doar pentru operatiuni pe cont propriu, nu si pentru cele de intermediere. Noua lege prevede functionarea în tara a urmatoarelor burse: la Bucuresti - o bursa de schimb si efecte, de cereale si marfuri; la Braila, Galati si Constanta - câte o bursa de cereale, de marfuri si de închiriere a bastimentelor; la Iasi si Craiova - câte o bursa de cereale si de marfuri.

Cu unele oscilatii, Bursa din Bucuresti îsi desfasoara activitatea pâna la intrarea în primul razboi mondial, când operatiunile ei înceteaza. Desi a functionat o perioada relativ redusa, comparativ cu celelalte burse europene, Bursa din Bucuresti a ocupat o pozitie importanta în comertul international fiind singura piata de importanta internationala pentru negocieri bursiere în sud-estul european.

2. BURSELE DE MARFURI DIN ROMANIA

In Romania exista urmatoarele burse de marfuri:

1. Bursa Romaniei de/pt Marfuri – B.R.M.

2. Bursa Monetar Financiara de marfuri de la Sibiu

3. Bursa de marfuri de la Braila

4. Bursa maritima si de marfuri de la Constanta

5. Bursa lemnului, industriei si materialelor de constructie

6. Bursa de marfuri Timisoara

7. Bursa de marfuri generale de la Arad

8. Bursa Universala Brasov

9. Bursa Transilvaniei

10. Bursa Iasi

11. Bursa Oltenia - Craiova

2.1. Bursa Romana de Marfuri

Bursa Română de Mărfuri este în momentul de faţă singurul administrator al unei pieţe la disponibil, piaţă prin intermediul căreia, atât autorităţile contractante, cât şi societăţile comerciale pot achiziţiona mărfuri cu un grad înalt de standardizare sau diverse categorii de materii prime.

Piaţa la disponibil a fost organizată în baza Legii 357/2005 privind bursele de mărfuri, lege care reglementează activitatea societăţilor comerciale pe această piaţă. Accesul autorităţilor contractante rezidă din prevederile Legii 357/2005 privind bursele de mărfuri, corelate cu art. 122 lit. f) şi art. 252 lit. f) din OG 34/2006 privind achiziţiile publice.

Piaţa la disponibil este structurată pe ringuri de produse specializate în cadrul cărora sunt definite activele suport. Pentru fiecare activ suport Bursa defineşte activele de tranzacţionat. De exemplu, in cadrul ringului produselor petroliere sunt identificate ca active suport produse ca: benzina, motorina si pacura.

Bursa Romana de Marfuri a dezvoltat, in cadrul Pietei la Disponibil, 9 ringuri specializate, pe care se pot efectua tranzactii, dupa cum urmeaza:

Ringul produselor petroliere

Ringul energiei electrice

Ringul contractelor de procesare combustibil

Ringul gazelor naturale

Ringul carbunelui

Ringul marfurilor generale

Ringul cerealelor

Ringul materialelor de constructii

Ringul legumelor si fructelor

Fisiere in arhiva (1):

  • Burse de Marfuri din Romania.doc