Scurt Istoric al Burselor

Imagine preview
(7/10 din 3 voturi)

Acest referat descrie Scurt Istoric al Burselor.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 4 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Burse

Extras din document

SCURT ISTORIC AL BURSELOR

BURSA – este o piata pe care se ofera si se desfac, dupa o procedura speciala, marfuri sau valori mobiliare. Denumirea institutiei se pare ca vine de la numele unei vechi familii de hangii, Van den Bursen, care a in fiintat la Bruges ( in Flandra – Belgia de azi ) un local numit Hotel des Bourses, in holul caruia se negociau periodic metale pretioase ( aur, argint, platina ) precum si hirtii de valoare.

Bursele de valori sunt piete caracteristice economiilor de piata în cadrul carora se pot tranzactiona, dupa o procedura speciala, valori mobiliare.

Aparitia burselor este legata, dupa unele opinii , de marile lucrari publice realizate de Imperiul Roman, care necesitau capitaluri importante. Constituirea de drumuri publice , de monumente a facut necesara asocierea numerosilor detinatori de economii, fractionarea efortului de investire între mai multi asociati.

In secolul al 13-lea , la Toulouse, câtiva negustori puternici au avut ideea creerii primei societati pe actiuni cunoscuta în Franta : ”Les Moulins du Basacle et du Chateau de Toulouse”. Proprietatea acestei societati a fost divizata între mai multe persoane care puteau vinde sau schimba partile detinute. Inventatorul uneia din primele valori mobiliare este regele Francois I, care emite pentru prima data un imprumut public de tip obligatar în Franta pentru finantarea unui razboi cu milanezii.

In sensul contemporan al termenului , bursa de valori apare la Amsterdam, când se emit pentru prima data pe piata actiuni, care sunt schimbate în cantitati mari si cotate în functie de legea cererii si a ofertei. Aparitia acestor actiuni este legata de constituirea “Companiei Indiilor Orientale”, care avea nevoie de capitaluri mari necesare realizarii expeditiilor sale coloniale.

Un punct de reper important îl reprezinta infiintarea burselor de la Lyon (1548), Toulouse (1549), Rouen (1561), Paris (1563) si Bordeaux (1571).

Aparitia societatilor anonime si a actionarilor care permit materializarea de asocieri a constituit momentul de înflorire a burselor de valori. Marile nume inscrise la cota reflecta activitatea industriala si financiara care ia un avint important în secolul al -lea: transportul pe calea ferata, industria siderurgica, a exploatarii carbunelui, gazului metan si electricitatii, marile banci , etc.

Factorii dinamizatori ai secolului trecut i-au constituit mai intai membrii marii burghezii financiare, urmata de mica burghezie atrasa mai ales de imprumuturile obligatare realizate adesea de catre stat. Piata financiara franceza era în aceasta perioada mai mult obligatara, în timp ce Londra sau Berlinul aveau o piata de actiuni mai dinamica.

Începând din a doua jumatate a secolului al -lea , Londra devine prima piata bursiera din lume, pentru ca ulterior Wall Street-ul sa cucereasca aceasta pozitie . La sfârsitul secolului al 20-lea, în lupta pentru întâietate a aparut un nou rival, bursa japoneza, Kabuto-cho , care are toate sansele sa devina prima piata financiara mondiala.

LONDON STOCK EXCHANGE

Bursa de Valori din Londra ( London Stock Exchange ), grupeaza in prezent diverse piete pentru listarea diferitelor titluri:

- cea principala, unde se tranzactioneaza cele mai importante actiuni din Marea Britanie precum si din lume,

- Alternative Investment Market, destinata pentru companiile tinere, aflate in faza de crestere

- techMark, o noua piata pe care pot fi listate actiuni ale companiilor care activeaza in domeniul tehnologiilor de varf.

Cum prima societate pe actiuni a fost fondata la Londra in 1553 (Compania Muscovy), acest tip de companie a cunoscut treptat o larga dezvoltare in Anglia, ceea ce a dus la aparitia unor persoane specializate in tranzactionarea titlurilor emise de astfel de societati (actiuni), adica a brokerilor, actionand ca intermediari pentru investitori.

In 1760, un grup de 150 de brokeri au format un club la o cafenea din Londra, unde se intalneau pentru a tranzactiona titluri, iar in 1773, membrii clubului au votat pentru schimbarea numelui acestuia (Jonathan Coffee House) cu cel de Bursa de Valori (Stock Exchange).

Bursa de la Londra s-a dezvoltat rapid, impulsionata si de noile descoperiri ale stiintei si tehnicii, s-au deschis mai mult de 20 de burse de valori in tara care au operat independent pana in 1973, cand a avut loc integrarea tuturor pietelor din Marea Britanie pe care se tranzactioneaza titluri de valoare.

Din 1986, Bursa de la Londra a devenit o companie privata cu raspundere limitata, iar sistemul de tranzactionare s-a schimbat, de la tranzactionarea in ringul Bursei trecandu-se la cea prin intermediul telefonului si calculatorului din camere de tranzactionare separate.

In iunie 1995, Bursa de la Londra a lansat o noua piata de tranzactionare-Alternative Investment Market ( AIM ), accesibila si firmelor mai mici, nou infiintate sau aflate in accensiune, care nu indeplinesc conditiile de listare impuse de piata principala. De la data infiintarii si pana in prezent, peste 400 de companii si-au listat actiunile pe acesta piata alternativa, in timp ce peste 50 de societati, initial tranzactionate pe AIM, au trecut pe piata principala a Bursei de la Londra. In prezent, la Bursa de la Londra exista sisteme de tranzactionare diferite, in functie de performantele companiilor listate. Astfel, pentru actiunile incluse in indicele FTSE 100 (precum si actiunile de rezerva ale indicelui FTSE 100 - cele care din diferite motive nu mai fac parte din cosul indicelui) s-a introdus in octombrie 1997 sistemul SETS, care asigura o tranzactionare in intregime automata. In cadrul acestui sistem, in momentul in care ordinele de vanzare si de cumparare se potrivesc sub aspectul pretului si cantitatii, ele se executa automat.

Pentru celelalte actiuni, in cadrul sistemului SEAQ formatorii de piata sunt obligati sa afiseze in piata, de-a lungul intregii sedinte de tranzactionare si pentru toate actiunile la care au cotatii, pretul de cumparare si cel de vanzare, precum si cantitatile pe care sunt dispusi sa le tranzactioneze la preturile afisate. Aceste cotatii sunt ferme, in timp ce preturile pentru tranzactii mai mari pot fi negociate.

Fisiere in arhiva (1):

  • Scurt Istoric al Burselor.doc