Tipuri de Strategii de Tranzactionare a Optiunilor

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Tipuri de Strategii de Tranzactionare a Optiunilor.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 42 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Codruta Fat

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Burse

Extras din document

Tipuri de strategii de tranzactionare a optiunilor

Una dintre cele mai interesante caracteristici ale optiunilor o constituie faptul ca pot fi combinate cu activul suport (noi am recurs pentru exemplificare la varianta combinarii cu actiuni) sau cu alte optiuni astfel încât dau nastere unei varietati bogate de strategii alternative de tranzactionare. Posibilitatile de a obtine un profit sunt atât de diverse încât, cel putin teoretic, orice investitor poate gasi o strategie de tranzactionare care sa se potriveasca înclinatiei sale spre risc, disponibilitatii sale de a accepta un risc mai mare sau mai mic, în functie de tendintele pietei pe care tranzactioneaza.

Într-o lume în care notiunea de optiune, asa cum a fost definita la începutul acestui capitol, nu exista, strategiile de tranzactionare ce stau la dispozitia unui investitor sunt foarte limitate. Daca de exemplu, pe piata actiunilor se asteapta sa se înregistreaze o crestere, un investitor va cumpara actiuni  deci va specula a la hausse. Daca dimpotriva tendinta este de scadere a cursului actiunilor atunci va vinde actiuni, speculând a la baisse. Optiunile nu fac decât sa converteasca previziunile legate de evolutia pietei într-un plan de actiune, plan care va genera un câstig în conditiile în care previziunile au fost exacte. Evident fiecare strategie va fi penalizata (va înregistra pierdere) daca previziunile au fost gresite. În orice caz utilizând optiunile pierderile potentiale vor fi mult mai mici si vor fi cunoscute din timp.

În continuare vom trata cele mai cunoscute strategii de tranzactionare a optiunilor. Astfel vom vorbi despre strategiile de baza ale tranzactionarii optiunilor, strategii care înglobeza un numar redus de tranzactii, urmând ca în continuare sa tratam strategiile avansate de tranzactionare a optiunilor.

Strategiile de baza sau strategiile simple de tranzactionare la care ne vom referi sunt cele care presupun simpla intrare înrt-o pozitie cu optiuni si cel mult combinarea acesteia cu o tranzactie pe activul suport al optiunii, în timp ce strategiile avansate cu optiuni presupun combinatii de optiuni.

Important de retinut este faptul ca strategiile pe care le vom prezenta în continuare se aplica în aceeasi maiera tuturor optiunilor pe care le-am prezentat deja, fie ca este vorba de optiunile pe actiuni, indici bursieri, valute, contracte futures.

Strategii de baza

Strategiile de baza constau în deschiderea unei pozitii pe o optiune, în conditiile în care participantul la tranzactiile de pe piata optiunilor este ferm convins ca evolutia pietei sau a oscilatiei (volatilitatii) pretului activului suport este cea estimata de el. Putem spune ca sunt tranzactii cu un pronuntat caracter speculativ în conditiile în care nu sunt combinate cu o tranzactie ce are ca suport activul ce sta la baza optiunii. Practic întâlnim doua tipuri de strategii si anume strategii long sau cumparari si strategii short sau vânzari. În functie de tipul optiunii, cele doua mari categorii de strategii de baza le putem  la rândul lor  împarti în:

- strategii long CALL;

- strategii long PUT;

- strategii short CALL;

- strategii short PUT.

Aceste strategii se afirma de catre specialisti ca sunt expuse la un grad mare de incertitudine în ceea ce priveste obtinerea unui câstig, deci a profitului în urma realizarii lor, precum si la un grad mare de risc vis-à-vis de pierderea pe care o pot genera în conditiile în care previziunile nu au fost corecte.

a) Cumpararea unei optiuni Call - strategia Long Call

Strategia long CALL este initiata prin cumpararea unei optiuni Call în conditiile în care cumparatorul este convins ca piata este în crestere. Putem spune ca este o strategie bullish mizând pe cresterea cursurilor activului suport. Presupunem, de exemplu, ca un investitor urmarind evolutia cursului actiunilor Cisco decide sa cumpere un contract de optiune Call pe actiuni Cisco (100 de titluri), la pretul de exercitiu de 200 USD, prima Call (C) de 5 USD, la momentul T0. Am construit în continuare doua scenarii:

Fisiere in arhiva (1):

  • Tipuri de Strategii de Tranzactionare a Optiunilor.DOC

Alte informatii

Sunt tratate cele mai cunoscute strategii de tranzactionare a optiunilor mergand de la strategiile de baza ale tranzactionarii optiunilor, strategii care inglobeza un numar redus de tranzactii pana la strategiile avansate de tranzactionare a optiunilor. Strategiile de baza sau strategiile simple de tranzactionare presupun simpla intrare inrt-o pozitie cu optiuni si cel mult combinarea acesteia cu o tranzactie pe activul suport al optiunii, in timp ce strategiile avansate cu optiuni presupun combinatii de optiuni.