Aplicație web de raportare pentru cuburi Olap

Referat
7.3/10 (3 voturi)
Domeniu: Calculatoare
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 99 în total
Cuvinte : 26323
Mărime: 1019.49KB (arhivat)
Puncte necesare: 11
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Dorin Carstoiu
UNIVERSITATEA “POLITEHNICA” BUCURESTI FACULTATEA DE AUTOMATICA SI CALCULATOARE

Cuprins

  1. 1. Introducere
  2. 2. Documentare
  3. 2.1 Depozite de date
  4. 2.2 Sisteme OLAP
  5. 2.2.1 Scurt istoric al sistemelor OLAP
  6. 2.2.2 Caracteristici ale sistemelor OLAP
  7. 2.2.3 Regulile lui Codd
  8. 2.3 Concepte de baza in cadrul unui sistem OLAP
  9. 2.3.1 Conceptul de cub n-dimensional
  10. 2.3.2 Conceptul de dimensiune
  11. 2.3.3 Conceptul de ierarhie
  12. 2.3.4 Conceptul de masura
  13. 2.4 Arhitectura sistemelor OLAP
  14. 2.4.1 Sisteme ROLAP
  15. 2.4.2 Sisteme MOLAP
  16. 2.4.3 Sisteme hibride (HOLAP)
  17. 2.5 Sisteme informatice pentru inteligenta afacerilor (Business Intelligence)
  18. 3. Aplicatie
  19. 3.1 Planul aplicatiei
  20. 3.2 Solutia software aleasa si tehnologii utilizate
  21. 3.3 Structura bazei de date
  22. 3.4 Modulele aplicatiei
  23. 3.5 Descrierea aplicatiei
  24. 3.6 Diagrame UML
  25. 3.7 Dezvoltari ulterioare
  26. 4. Concluzii
  27. 5. Bibliografie
  28. 6. Anexe

Extras din referat

1. INTRODUCERE

In secolul 21, secolul informatiilor si al afacerilor inteligente, organizatiile vor putea sa-si indeplineasca obiectivele, numai daca managerii vor putea utiliza ca suport in procesul decizional informatii suficiente si de calitate.

Proiectarea sistemelor suport de decizie in general si a celor orientate pe date in special are la baza ideea ca informatiile de calitate (din punct de vedere al continutului, dar si al modului de prezentare) sunt esentiale pentru procesul decizional si calitatea deciziilor.

Cercetarea in domeniul managementului tactic si al celui strategic, in special, a confirmat ca procesele decizionale la aceste niveluri sunt in general dezordonate si nestructurate. Prezentarea informatiilor orientate pe subiecte si nu dupa tipul aplicatiilor operationale, poate oferi un suport eficace procesului decizional la aceste niveluri.

La ora actuala, preocuparea majora a specialistilor in domeniul sistemelor informatice este de a satisface cererea tot mai mare a managerilor pentru informatii care sa le permita evaluarea cat mai rapida si mai corecta a performantelor organizatiilor pe care le conduc. Sistemele suport de decizie orientate pe date pot satisface aceasta cerere de informatii de calitate si pot imbunatati eficacitatea muncii decizionale a managerilor.

Modelarea multidimensionala a datelor existente in organizatii, in functie de subiectele de interes ale managerilor si vizualizarea multidimensionala a informatiilor, poate oferi un suport informational eficace managerilor in procesul decizional, indiferent de domeniul de activitate si de asemenea, ofera o modalitate de a perfectiona sistemele suport de decizie.

Tehnica de modelare entitate-asociere si structurarea datelor in tabele normalizate reprezinta standardul pentru specialistii de baze de date, care utilizeaza in mod frecvent bazele de date relationale pentru a stoca volumele mari de date tranzactionale existente in organizatii. Totusi, utilizarea tabelelor pentru a furniza informatiile necesare procesului decizional la nivelul organizatiilor nu este intotdeauna o solutie ideala pentru manageri.

Accesul la informatiile stocate in bazele de date relationale tranzactionale cere realizarea de operatii, adesea foarte complexe, intre multe tabele. Din acest motiv, managerii trebuie sa apeleze la specialisti pentru a executa cererile de regasire (de exemplu in limbajul SQL). De asemenea, bazele de date relationale de dimensiuni mari, proiectate sa ofere suport aplicatiilor tranzactionale, permit cu dificultate vizualizarea informatiilor dupa subiectele de interes ale managerilor.

Aparitia sistemelor suport de decizie orientate pe date (a sistemelor OLAP) a permis managerilor sa acceseze un volum mare de informatii integrate, sa le vizualizeze din diferite perspective si sa le analizeze on-line, cu scopul de a evalua cat mai obiectiv si mai exact performantele organizatiilor si de a realiza un proces decizional bazat pe analiza.

2. DOCUMENTARE

2.1 Depozite de date

In fiecare organizatie exista multe sisteme informatice tranzactionale ce automatizeaza operatiile zilnice ale unei organizatii, operatii care sunt structurate si repetitive si constau din tranzactii scurte, atomice si izolate. Aceste sisteme permit conducerea operativa a organizatiilor si utilizeaza date de detaliu, reprezentari curente si in timp real a starii firmei, accesate si actualizate frecvent. Dimensiunea bazelor de date operationale variaza de la sute de Mb la Gb, iar consistenta datelor stocate este o cerinta fundamentala a sistemelor tranzactionale. Spre deosebire de sistemele tranzactionale, sistemele suport de decizie sunt utilizate pentru a gestiona si controla firma. Depozitele de date sunt destinate suportului decizional. Datele istorice si datele agregate sunt mai importante decat datele de detaliu. Dimensiunea depozitelor de date pentru intreprindere variaza de la sute de Gb pana la Tb. Cererile ad-hoc pot accesa milioane de inregistrari si executa o multime de parcurgeri ale tabelelor, jonctiuni si agregari. Timpul de raspuns este un factor principal in proiectarea sistemelor suport de decizie orientate pe date. Pentru a facilita analize complexe si vizualizari, datele stocate in depozitul de date sunt modelate multidimensional. Operatiile specifice acestor sisteme sunt: roll up (cresterea nivelului de agregare), drill down (cresterea nivelului de detaliu), slice/dice (selectia si proiectia) si pivot (reorientarea viziunii multidimensionale a datelor). De asemenea, sistemele suport de decizie pot utiliza date ce nu se gasesc in bazele de date operationale (de exemplu, pentru realizarea de predictii se cer date istorice, in timp ce bazele de date operationale stocheaza numai date curente). Datele din depozitele de date provin din surse variate: sisteme operationale eterogene (sisteme de gestiune a bazelor de date, sisteme de gestiune a fisierelor) si alte surse de date externe (baze de date demografice si statistice, Internet). Sursele de date externe sau interne pot contine date inconsistente, cu formate variate, date care trebuie “curatate” si prelucrate inainte de a fi stocate in depozitul de date. De asemenea, modelele de date multidimensionale si operatiile tipice OLAP impun o organizare diferita a datelor si metode de acces care nu sunt oferite in general de Sistemele de Gestiune ale Bazelor de Date (SGBD) comerciale, destinate pentru sistemele informatice tranzactionale. Din aceste motive, depozitele de date sunt implementate separat de bazele de date operationale.

In concluzie, un depozit de date este o baza de date de dimensiuni mari, specific proiectata pentru a sustine procesul decizional dintr-o organizatie si optimizata pentru interogari on-line rapide si pentru agregari complexe.

In 1995, Bill Inmon definea depozitul de date ca fiind “o colectie de date orientata pe subiect, integrata, dependenta de timp si nevolatila, destinata pentru a sustine procesul decizional dintr-o organizatie”:

- Orientata pe subiect. Intr-un depozit, datele sunt organizate in functie de subiectele importante pentru organizatie, cum ar fi clientii, produsele si activitatile.

- Integrata. Datele trebuie sa fie reprezentate, in depozitul de date, intr-un format consistent, pentru a permite analistului sa se concentreze asupra utilizarii datelor din depozit si nu asupra credibilitatii si consistentei lor.

- Nevolatila. In depozitul de date, exista doar doua tipuri de operatii: incarcarea initiala a datelor si interogarea datelor. Datele nu mai sunt actualizate dupa ce au fost incarcate in depozitul de date. La proiectarea depozitului de date, tratarea anomaliilor de actualizare nu mai este un factor important. Ralph Kimball afirma ca “un depozit de date este o copie a datelor tranzactionale, specific structurata pentru interogare si analiza”.

- Dependenta de timp. Datele din depozitul de date sunt asociate cu elemente temporale. In depozitul de date, orizontul de timp este cuprins intre 5 si 10 ani, in timp ce in sistemele tranzactionale poate lua valori intre 60 si 90 de zile. De asemenea, structura cheilor contine implicit sau explicit un element de timp.

Preview document

Aplicație web de raportare pentru cuburi Olap - Pagina 1
Aplicație web de raportare pentru cuburi Olap - Pagina 2
Aplicație web de raportare pentru cuburi Olap - Pagina 3
Aplicație web de raportare pentru cuburi Olap - Pagina 4
Aplicație web de raportare pentru cuburi Olap - Pagina 5
Aplicație web de raportare pentru cuburi Olap - Pagina 6
Aplicație web de raportare pentru cuburi Olap - Pagina 7
Aplicație web de raportare pentru cuburi Olap - Pagina 8
Aplicație web de raportare pentru cuburi Olap - Pagina 9
Aplicație web de raportare pentru cuburi Olap - Pagina 10
Aplicație web de raportare pentru cuburi Olap - Pagina 11
Aplicație web de raportare pentru cuburi Olap - Pagina 12
Aplicație web de raportare pentru cuburi Olap - Pagina 13
Aplicație web de raportare pentru cuburi Olap - Pagina 14
Aplicație web de raportare pentru cuburi Olap - Pagina 15
Aplicație web de raportare pentru cuburi Olap - Pagina 16
Aplicație web de raportare pentru cuburi Olap - Pagina 17
Aplicație web de raportare pentru cuburi Olap - Pagina 18
Aplicație web de raportare pentru cuburi Olap - Pagina 19
Aplicație web de raportare pentru cuburi Olap - Pagina 20
Aplicație web de raportare pentru cuburi Olap - Pagina 21
Aplicație web de raportare pentru cuburi Olap - Pagina 22
Aplicație web de raportare pentru cuburi Olap - Pagina 23
Aplicație web de raportare pentru cuburi Olap - Pagina 24
Aplicație web de raportare pentru cuburi Olap - Pagina 25
Aplicație web de raportare pentru cuburi Olap - Pagina 26
Aplicație web de raportare pentru cuburi Olap - Pagina 27
Aplicație web de raportare pentru cuburi Olap - Pagina 28
Aplicație web de raportare pentru cuburi Olap - Pagina 29
Aplicație web de raportare pentru cuburi Olap - Pagina 30
Aplicație web de raportare pentru cuburi Olap - Pagina 31
Aplicație web de raportare pentru cuburi Olap - Pagina 32
Aplicație web de raportare pentru cuburi Olap - Pagina 33
Aplicație web de raportare pentru cuburi Olap - Pagina 34
Aplicație web de raportare pentru cuburi Olap - Pagina 35
Aplicație web de raportare pentru cuburi Olap - Pagina 36
Aplicație web de raportare pentru cuburi Olap - Pagina 37
Aplicație web de raportare pentru cuburi Olap - Pagina 38
Aplicație web de raportare pentru cuburi Olap - Pagina 39
Aplicație web de raportare pentru cuburi Olap - Pagina 40
Aplicație web de raportare pentru cuburi Olap - Pagina 41
Aplicație web de raportare pentru cuburi Olap - Pagina 42
Aplicație web de raportare pentru cuburi Olap - Pagina 43
Aplicație web de raportare pentru cuburi Olap - Pagina 44
Aplicație web de raportare pentru cuburi Olap - Pagina 45
Aplicație web de raportare pentru cuburi Olap - Pagina 46
Aplicație web de raportare pentru cuburi Olap - Pagina 47
Aplicație web de raportare pentru cuburi Olap - Pagina 48
Aplicație web de raportare pentru cuburi Olap - Pagina 49
Aplicație web de raportare pentru cuburi Olap - Pagina 50
Aplicație web de raportare pentru cuburi Olap - Pagina 51
Aplicație web de raportare pentru cuburi Olap - Pagina 52
Aplicație web de raportare pentru cuburi Olap - Pagina 53
Aplicație web de raportare pentru cuburi Olap - Pagina 54
Aplicație web de raportare pentru cuburi Olap - Pagina 55
Aplicație web de raportare pentru cuburi Olap - Pagina 56
Aplicație web de raportare pentru cuburi Olap - Pagina 57
Aplicație web de raportare pentru cuburi Olap - Pagina 58
Aplicație web de raportare pentru cuburi Olap - Pagina 59
Aplicație web de raportare pentru cuburi Olap - Pagina 60
Aplicație web de raportare pentru cuburi Olap - Pagina 61
Aplicație web de raportare pentru cuburi Olap - Pagina 62
Aplicație web de raportare pentru cuburi Olap - Pagina 63
Aplicație web de raportare pentru cuburi Olap - Pagina 64
Aplicație web de raportare pentru cuburi Olap - Pagina 65
Aplicație web de raportare pentru cuburi Olap - Pagina 66
Aplicație web de raportare pentru cuburi Olap - Pagina 67
Aplicație web de raportare pentru cuburi Olap - Pagina 68
Aplicație web de raportare pentru cuburi Olap - Pagina 69
Aplicație web de raportare pentru cuburi Olap - Pagina 70
Aplicație web de raportare pentru cuburi Olap - Pagina 71
Aplicație web de raportare pentru cuburi Olap - Pagina 72
Aplicație web de raportare pentru cuburi Olap - Pagina 73
Aplicație web de raportare pentru cuburi Olap - Pagina 74
Aplicație web de raportare pentru cuburi Olap - Pagina 75
Aplicație web de raportare pentru cuburi Olap - Pagina 76
Aplicație web de raportare pentru cuburi Olap - Pagina 77
Aplicație web de raportare pentru cuburi Olap - Pagina 78
Aplicație web de raportare pentru cuburi Olap - Pagina 79
Aplicație web de raportare pentru cuburi Olap - Pagina 80
Aplicație web de raportare pentru cuburi Olap - Pagina 81
Aplicație web de raportare pentru cuburi Olap - Pagina 82
Aplicație web de raportare pentru cuburi Olap - Pagina 83
Aplicație web de raportare pentru cuburi Olap - Pagina 84
Aplicație web de raportare pentru cuburi Olap - Pagina 85
Aplicație web de raportare pentru cuburi Olap - Pagina 86
Aplicație web de raportare pentru cuburi Olap - Pagina 87
Aplicație web de raportare pentru cuburi Olap - Pagina 88
Aplicație web de raportare pentru cuburi Olap - Pagina 89
Aplicație web de raportare pentru cuburi Olap - Pagina 90
Aplicație web de raportare pentru cuburi Olap - Pagina 91
Aplicație web de raportare pentru cuburi Olap - Pagina 92
Aplicație web de raportare pentru cuburi Olap - Pagina 93
Aplicație web de raportare pentru cuburi Olap - Pagina 94
Aplicație web de raportare pentru cuburi Olap - Pagina 95
Aplicație web de raportare pentru cuburi Olap - Pagina 96
Aplicație web de raportare pentru cuburi Olap - Pagina 97
Aplicație web de raportare pentru cuburi Olap - Pagina 98
Aplicație web de raportare pentru cuburi Olap - Pagina 99

Conținut arhivă zip

  • Aplicatie Web de Raportare pentru Cuburi Olap.doc

Alții au mai descărcat și

Sistem de Gestiune a unei Librării Folosind Reguli de Afaceri

MOTIVAŢIA LUCRĂRII În majoritatea aplicaţiilor, care sunt construite pentru a satisface cerinţe din domeniul unei afaceri, logica afacerii este o...

Sistem informatic pentru gestiunea unei librării

I. Prezentarea sistemului informatic I.1. Descrierea generală a sistemului informatic Scopul aplicației ce urmează a fi proiectată este acela de...

Arhitectura calculatoarelor - Intel vs AMD

Rezultatele din testul 3DS Max 7 SPECapc Test Testul alaturat consta in crearea modelelor 3D, modificarea si randarea scripturilor. Conform...

Autentificarea prin semnătură digitală

Introducere O semnatura digitala reprezinta o informatie care il identifica pe expeditorul unui document. Semnatura digitala este creata prin...

Sistem de Prognosticare a Unei Avarii

Acest sistem calculeaza gradul de avariere a unei cladiri în cazul unui cutremur, precum si posibila necesitate a reconstructiei cladirii (partiala...

Baze de date relaționale - elemente ajutătoare în crearea sitului

<?php require_once('config.php'); if(!isset($_GET['actiune'])) $_GET['actiune'] = ''; switch($_GET['actiune']) { case '': echo '<form...

Ai nevoie de altceva?