Aplicatii Software pentru Semnatura Digitala

Imagine preview
(7/10 din 3 voturi)

Acest referat descrie Aplicatii Software pentru Semnatura Digitala.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 2 fisiere doc, ppt de 27 de pagini (in total).

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Stoica M.

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Calculatoare

Cuprins

CUPRINS
1. INTRODUCERE 3
CE ESTE SEMNATURA DIGITALA? 3
CINE SI PENTRU CE FOLOSESTE SEMNATURA ELECTRONICA ? 3
ASOCIEREA SEMNATURILOR DIGITALE SI CRIPTAREA 4
CE TREBUIE SA FACEM PENTRU A NE SEMNA ELECTRONIC? 6
2. APLICATII SOFTWARE PENTRU SEMNATURA ELECTRONICA 7
XYZMO® 7
SILANIS 11
ARTICSOFT - FILEASSURITY OPEN PGP 14
ALTI FURNIZORI DE SEMNATURA DIGITALA: 21
3. AVANTAJELE SEMNATURII DIGITALE 25
4. MIC DICTIONAR DE TERMENI 26
5. BIBLIOGRAFIE 27

Extras din document

1. Introducere

Ce este semnatura digitala?

Iata o sintagma care este cunoscuta probabil celor mai multi dintre voi: Factura a fost stampilata? S-a semnat documentul de catre partenerul de afaceri? Practic, semnarea si stampilarea reprezinta modurile prin care documentele tale capata recunoastere juridica.

In fiecare zi, oamenii semneaza scrisorile si alte documente, demonstrand ca sunt de acord cu continuturile lor. Totusi, semnaturile manuale sunt vulnerabile pentru ca e posibil sa fie reproduse si ca documentele sa fie modificate dupa ce au fost semnate. Semnaturile digitale si cele manuale sunt ambele bazate pe faptul ca e foarte greu sa gasesti doua persoane cu aceeasi semnatura.

Derularea afacerilor prin intermediul retelei Internet si schimbul de date pe suport electronic necesita existenta aceluiasi sentiment de incredere si securitate al partenerilor care incheie o tranzactie la fel ca in cazul comertului "clasic". Acest sentiment poate fi dat acum de folosirea semnaturii digitale. Semnatura electronica (sau digitala) este pentru documentele electronice ceea ce este o semnatura olografa pentru documentele tiparite.

Semnatura electronica reprezinta informatii in format electronic si care sunt atasate sau logic asociate unor documente, in forma de asemenea electronica, si serveste ca metoda de identificare a semnataruiui si este inmagazinata pe suport magnetic securizat.

Cu alte cuvinte, semnaturile digitale permit autentificarea mesajelor digitale, asigurand destinatarul de identitatea expeditorului si de integritatea mesajului, furnizand astfel un grad mult mai mare de securizare decat semnatura olografa.

Destinatarul mesajului semnat digital poate verifica atat faptul ca mesajul original apartine persoanei a carei semnatura a fost atasata cat si faptul ca mesajul n-a fost alterat, intentionat sau accidental, de cand a fost semnat. Mai mult, semnatura digitala nu poate fi negata; semnatarul documentului nu se poate disculpa mai tarziu invocand faptul ca a fost falsificata (Documentele "parafate cu o semnatura electronica au valabilitate juridica in instanta, iar emitentul acesteia este identificat fara putinta de tagada).

Cine si pentru ce foloseste semnatura electronica ?

Semnatarul este definit ca fiind acea persoana care detine un dispozitiv de creare a semnaturii electronice si care actioneaza fie in nume propriu (persoana fizica) fie in numele unui tert (persoana juridica, de exemplu).

Semnatura electronica se aplica unui document in format electronic, redactat sau obtinut prin intermediul programelor informatice, de exemplu:

- Documente MS Word (contracte, documente, notificari, etc.) ;

- Spread-sheet Excel (rapoarte financiare, state de plata a salariilor, etc.);

- Documente Adobe Acrobat;

- Fotografii digitale (constatari, mostre, comanda de produse, etc.);

- Programe expert de gestiune a documentelor;

- Documente rezultate din prelucrarea datelor contabile si fiscale.

Asocierea semnaturilor digitale si criptarea

Semnatura electronica este creata prin mijloace controlate exclusiv de semnatar. Este legata de documentul in forma electronica la care se raporteaza in asa fel incat orice modificare a documentului, ulterioara semnarii, sa duca automat la invalidarea semnaturii.

Schemele semanturilor digitale tip cheie publica se bazeaza pe criptarea in cheie publica. Astfel, fiecare utilizator are cate o pereche de chei: una publica si una private. Cheia publica este distribuita liber, dar cheia privata este tinuta secreta de catre utilizatorul ei. Cheia privata este un dispozitiv specializat (de obicei un sir de caractere) cu caracter de unicitate. Cheia publica este tot un cod digital, dar este perechea cheii private si este necesara verificarii semnaturii electronice. Alta cerinta este aceea ca ar trebui sa fie practic imposibil sa afli cheia private din cea publica.

Fisiere in arhiva (2):

  • prezentare.ppt
  • Aplicatii Software pentru Semnatura Digitala.doc

Alte informatii

FACULTATEA DE CIBERNETICA, STATISTICA SI INFORMATICA ECONOMICA